Startpagina Pluimvee

Ophokplicht voor pluimvee eindelijk achter de rug

De Europese pluimveesector is al een hele tijd in de greep van vogelgriep. Gelukkig nam de besmetting in ons land de voorbije weken af. Daarom besliste federaal minister Clarinval (MR) om vanaf zaterdag 14 mei de ophokplicht op te schorten. Intussen werkt de Europese Commissie verder aan een oplossing voor pluimveehouders die door vogelgriep niet kunnen voldoen aan de vereisten van vrije-uitloopeieren.

Leestijd : 3 min

Aviaire influenza (AI), ook vogelgriep of vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door een influenzavirus. Vogelgriep is een aangifteplichtige ziekte. Vooral de hoogpathogene stammen van dit virus kunnen erge economische schade veroorzaken, niet alleen op een besmet bedrijf maar ook voor de hele sector. De ziekte wordt veelal verspreid door besmette wilde (water)vogels. De ziekte waart rond in grote delen van Europa.

Recent meldde Frankrijk nog dat er sinds het uitbreken van de vogelgriepepidemie in november ongeveer 16 miljoen vogels werden geslacht. 1.364 boerderijen raakten er besmet met het vogelgriepvirus. Bij onze noorderburen geldt al sinds 26 oktober 2021 een landelijke ophokplicht voor pluimveebedrijven. Begin mei werd er nog een besmetting vastgesteld.

Einde ophokplicht in België, waakzaamheid geboden

Sinds november 2021 tot maart circuleerde in ons land het hoogpathogene vogelgriepvirus. Er werden in die periode 6 besmettingen vastgesteld bij gehouden pluimvee, net als 83 besmettingen bij wilde vogels op verschillende locaties in België. De laatste 5 weken werden geen besmettingen meer vastgesteld bij pluimvee en de voorbije 3 weken evenmin bij wilde vogels.

Om het pluimvee te beschermen, voerde federaal minister van Landbouw Clarinval een periode in van verhoogd risico, die gepaard ging met preventieve maatregelen voor zowel professionele als particuliere houders. Die kunnen dus gedeeltelijk op de schop. De ophokplicht vervalt dus, net als het verplicht drenken van de dieren binnen of onder netten. Minister Clarinval: “Het verdwijnen van de ophokplicht is zeer goed nieuws, vooral voor de professionele houders die het in de huidige economische context al moeilijk genoeg hebben.”

Waakzaamheid blijft volgens het FAVV echter nodig: het vogelgriepvirus is nog steeds aanwezig onder wilde vogels in ons land en onze buurlanden. Experten voorspellen dat het virus ook deze zomer nog zal blijven circuleren. Het binnen voederen van pluimvee blijft verplicht en het voedselagentschap raadt nog steeds aan pluimvee onder netten te houden om nauw contact met wilde vogels te vermijden.

Probleem voor vrije-uitloopeieren

In andere landen geldt dus mogelijk nog een ophokplicht. Hierdoor rijzen nog steeds problemen om te voldoen aan de wettelijke vereisten voor vrije-uiloopeieren. “Door Europese wetgeving kunnen pluimveehouders hun eieren na 16 weken ophokplicht niet langer als vrije-uitloopei, maar slechts als scharrelei verkopen. Hierdoor krijgen landbouwers een lagere prijs”, stelt Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v) .

Als antwoord op vragen, van onder meer Vandenkendelaere, kondigde de Europese Commissie daarom aan om werk te maken van een oplossing tegen eind dit jaar.

“Het probleem van de vrije-uitloopeieren is niet nieuw. De periodes van vogelgriep worden steeds langer en komen steeds meer voor, waardoor pluimveehouders steeds vaker de dupe worden van verplichte ophokplicht”, aldus Vandenkendelaere. “Ik ben dan ook blij te horen dat de Commissie, op mijn aandringen, tegen eind dit jaar werk wil maken van een oplossing waarbij hun eieren alsnog als vrije-uitloopeieren kunnen verkocht worden, maar dat voor de bioveiligheid tijdelijk geen reële vrije uitloop was. Het probleem duurt al zo lang, de pluimveehouders kunnen geen jaar meer wachten op een oplossing die er zo hopelijk snel komt.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken