Startpagina Actueel

Durf hulp vragen bij omschakeling naar bio

Boerenbond organiseert 2 projecten samen met Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en BioForum die de boer moeten ondersteunen bij de omschakeling naar bio: ‘Bio zoekt Boer’ en ‘Bio zoekt Keten’.

Leestijd : 2 min

Omschakelingsconsulent bij Boerenbond Sander Van Haver: “We kregen de steun van de Vlaamse overheid, waardoor we de kennis gratis ter beschikking kunnen stellen. We zoeken de kansen voor de landbouwer door bijvoorbeeld marktinformatie te verzamelen en sectorgerichte acties te ondernemen. We adviseren ook op technisch vlak en kunnen doorverwijzen naar experten voor begeleiding of voor het maken van een technisch plan.”

Neem de tijd voor de omschakeling. Eén tip die Van Haver meegaf, was om tijd te nemen voor de omschakeling. “Weet wat technisch en economisch kan, wees er ook mentaal klaar voor. Voor om te schakelen is kennis, visie en zeker een stappenplan van meerdere jaren nodig”, klinkt het.

Hou je administratie in orde. Ben je er helemaal klaar voor, dan zijn 3 zaken verplicht: het afsluiten van een contract met een controleorgaan (Tuv Nord Ingegra, Certisys of Inscert partner), via e-loket van de Vlaamse overheid kennis geven en het invullen van de verzamelaanvraag met betrekking tot percelen in omschakeling.

Verwacht je aan controles. “Eenmaal verbonden met een biolabel, ben je officieel in omschakeling. Dan kan je je wel verwachten aan controles. Sowieso is er een controle na aanmelding, daarna is er jaarlijks één aangekondigde controle en af en toe een onaangekondigde controle. Er wordt gecontroleerd op administratie zoals facturen, maar ook praktische zaken, zoals bemesting en behandelingen. Ook kunnen er stalen genomen worden van bladmateriaal of bodem.”

Je hebt recht op financiële steun. Als landbouwer heb je recht op een bio hectarepremie, die te combineren valt met een aantal pre-ecoregelingen. “Dit is nog bovenop de andere premies van voorzetting en omschakeling”, vertelt Van Haver. Advies en controles moeten ook betaald worden, maar ook daar kan je geld terugkrijgen. Zo kan je voor het vast gedeelte van de jaarlijkse controlekosten tot 400 euro terugkrijgen. En als je voor advies bij een erkend adviseur gaat, kan je 75% terugkrijgen tijdens omschakeling, en 50% subsidie tijdens biovoortzetting. “Vergeet je licht zeker niet op te steken bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Je kan onder andere steun krijgen voor stallenbouw, plantgoed en mechanische onkruidbestrijding.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Actueel

Besnoitiose is nu een gereglementeerde ziekte

Veeteelt In overleg met de verschillende betrokken partijen werden recent 2 besluiten gepubliceerd om besnoitiose in België te voorkomen en te bestrijden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Meer artikelen bekijken