Startpagina Actueel

VLAM zet weer 4 traditionele streekproducten met streekproduct.be

VLAM geeft de erkenning Streekproduct.be aan 4 traditionele streekproducten van producenten die opnieuw aanknopen bij de familietraditie, namelijk Belgische elixir van de vierde generatie Stokerij De Poldernaar, nu BV Vieux Nouveau Antwerp; Frans Beckers uit Zutendaal levert opnieuw Limburgs boekweit en boekweitmeel; Bart Nauwelaerts herstart het familiebedrijf Confiserie Nilona in Puurs en grijpt terug naar recepten van rumrotsen en buche coco van zijn grootvader.

Leestijd : 3 min

Elk jaar voorziet het Steunpunt Streekproducten in de schoot van VLAM 3 erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten. De Beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen, onderzoekt de aanvragen en adviseert de Sectorgroep Streekproducten van VLAM, die beslist over de erkenningen.

In de tweede erkenningsronde van 2022 kregen 4 producten het label Streekproduct.be . De aanvragers mogen voortaan het label Streekproduct.be gebruiken op hun product en in hun communicatie. Het betreft Belgische elixir van BV Vieux Nouveau Antwerp uit Antwerpen, rumrotsen en buche coco van Confiserie Nilona uit Puurs, en Limburgs boekweit en boekweitmeel van Heideboerderij Haeim & Haeivers uit Zutendaal. Ze zijn een mooie aanvulling op de reeds erkende Vlaamse sterke dranken en op de sneeuwballen, cuberdons en borstbollen.

Hieronder vindt u toelichting bij de nieuw erkende Vlaamse traditionele streekproducten. Voor meer achtergrondinfo kunt u terecht op www.streekproduct.be.

Belgische elixir

Aangeboden als Elixir Vieux Nouveau door BV Vieux Nouveau Antwerp (opvolger De Poldernaar)

Felix Van Rillaer leerde eind 19de eeuw de stiel van jeneverstoker in het stokerijrijke Antwerpen. In 1903 startte hij zijn eigen bedrijf “De Poldernaar”. Tom Van Rillaer, vierde generatie, nam in 2021 de draad terug op van de productie van geestrijke dranken. Samen met Kenneth Van Heurck richtte hij BV Vieux Nouveau Antwerp op. Ze volgden samen een stokerscursus en gingen vervolgens aan de slag met de oude familierecepten.

In Belgische elixirs spelen kaneel, saffraan en steranijs een hoofdrol, ondersteund door engelwortel en kruidnagel. Voor zijn Elixir De Poldernaar ging Felix van Rillaer begin 20ste eeuw nog op zoek naar extra fruitige aroma’s. Hij vond die bij etherische oliën van verschillende citrusvruchten. Na het mengen van de distillaten met zuivere alcohol tot 35° wordt de drank gezoet en gekleurd. Nog even rijpen en grootmoeders gouden drankje is volledig op smaak.

Rumrotsen en buche coco

Aangeboden Confiserie Nilona uit Sint-Amands – Puurs

Confiserie Nilona startte in Niel nabij Antwerpen in de moeilijke jaren 1940. Eens er voldoende suiker voorhanden was kwam de confiserie tot leven met productie van spekken, nougat en likeurpralines. Begin jaren vijftig specialiseerde Frans Edmond Nauwelaerts zich als een van de eersten en de weinigen in kokos suikergoed, een goedkopere grondstof dan amandel maar zeker niet makkelijker om te verwerken. Bart Nauwelaerts, derde generatie zet de 2 kokossnoepen, de “buche coco” en de “rumrotsen” opnieuw in de markt.

Bart produceert volgens de traditionele warme methode omdat zo de kokosmassa zachter blijft. Na het mengen wordt de massa met rollen gekneed in een “depositormachine” en door de buche- of in de rotsvormen geperst. Bart vond een oude “depositor” bijna identiek aan die van zijn grootvader en liet ook de oude vormen namaken. Nadien volgt een jasje met Belgische chocolade.

De rumrotsen waren zeer populair in de jaren ’50 en ’60. Vandaag herkennen vooral Antwerpenaren, Limburgers en Walen ze als een ouderwetse snoep. Ze hebben dan ook al meer dan 65 jaar dezelfde vorm! De buche coco of kokossigaren met een donker chocoladelaagje waren tot eind jaren ‘90 een vaste waarde in de snoepwinkel of bij de bakker. Op de markten waren de gekapte buches populair, oorspronkelijk restjes van de productie.

Limburgs boekweit en boekweitmeel

Aangeboden door Heideboerderij Haeim & Haeivers uit Zutendaal

Frans Beckers teelt in Zutendaal al decennia gewone boekweit en de tatarische boekweit van eigen zaadteelt. Recent biedt hij dit opnieuw te koop aan. Op zijn hoeve Heideboerderij Haeim & Haeivers wordt veel aandacht besteed aan de band tussen natuur en landbouw; de boekweit wordt hier dan ook biologisch geteeld. De boekweit wordt gemalen in de Dorpermolen in Stevoort (Hasselt), beschermd als monument, en het boekweitmeel wordt alleen lokaal verhandeld.

Boekweitmeel heeft zijn plaats in de Limburgse streekgastronomie onder de vorm van boekweitpap, een ontbijtpap met botermelk, en boekweitkoek, een pannenkoek gebakken met spek en geserveerd met Limburgse stroop. Bovendien is boekweitmeel een belangrijk ingrediënt in traditionele Kempense balkenbrij.

VLAM

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken