Startpagina Actueel

Wereldbank maakt 12 miljard dollar vrij voor voedselprojecten waaronder landbouw

De Wereldbank zal de komende vijftien maanden 12 miljard dollar besteden aan nieuwe projecten om de wereldwijde voedselcrisis, die werd verergerd door de oorlog in Oekraïne, te bestrijden. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

Leestijd : 1 min

Het grootste deel van het geld zal gaan naar landen in Afrika, het Midden-Oosten, Oost-Europa en Centraal- en Zuid-Azië, zegt de Wereldbank in een persbericht. "De projecten zullen de landbouw ondersteunen, de sociale bescherming verbeteren om de gevolgen van de gestegen voedselprijzen te verzachten of nog draaien rond water en irrigatie."

De Wereldbank heeft al 18 miljard euro klaarstaan voor lopende voedselprojecten.

"De stijging van de voedselprijzen zal verwoestende gevolgen hebben voor de armsten en de meest kwetsbaren", zegt Wereldbankvoorzitter David Malpass in een persbericht. "Om de markten te informeren en te stabiliseren, is het essentieel dat landen nu verklaringen afleggen over toekomstige productieverhogingen in reactie op de Russische inval in Oekraïne."

Malpass raadt landen aan om in overleg inspanningen toe doen om "de levering van energie en meststoffen te verhogen, landbouwers te helpen om meer te planten en de opbrengsten te verhogen, en nog beleid uit de weg te ruimen dat uitvoer en invoer blokkeert of onnodige stockage aanmoedigt".

Belga

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken