Startpagina Economie

Lage tarwevoorraden leiden tot hoge prijzen

De ongunstige weerscondities in de diverse productieregio’s en de oorlog in Oekraïne blijven de voedermarkt parten spelen. Daardoor zijn er momenteel ook historisch lage tarwevoorraden.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, volgde de onstuimige voedermarkt in de weken 19 en 20 (12-22 mei ) voor ons op.

Slechts 60% zonnebloemproductie

Duitsland verlaagt de verplichte inmenging van biodiesel. In Canada worden lage voorraden gemeld van onder andere koolzaad en andere oliehoudende zaden. “Ook het zaaien van koolzaad/canola in Canada is fors vertraagd door het aanhoudende slechte weer”, weet Beyers. “Late inzaai betekent meer kans op schade door vorst later in het seizoen, terwijl het vorig jaar juist de warmte en droogte waren die de gewascondities parten speelden.”

Momenteel wordt er volop strijd geleverd in het oosten van Oekraïne. Dat is het gebied waar juist een groot aandeel van de Oekraïense zonnebloemen wordt geteeld. Het USDA (US department of Agriculture) schat de zonnebloemproductie op ruim 60% van vorig seizoen, waarbij alles natuurlijk wel afhankelijk is van de ontwikkelingen van het conflict aldaar.

Groot aanbod sojameel

De crushmarges stonden goed, maar zijn aan het dalen door de hoge prijzen voor sojabonen. De goede crushmarges de afgelopen weken leiden wel tot een groot aanbod van sojameel, wat de markt maar moeilijk op kon nemen. Inmiddels is de productie wat afgeremd en zijn er ook berichten over tegenvallende oogsten in Zuid-Amerika en over een afnemende wereldwijde voorraad. “Als de inzaaicondities het toelaten, dan wordt er een groter areaal aan sojabonen verwacht in onder andere Frankrijk en de Verenigde Staten”, aldus Raf Beyers. De steeds sterk wordende dollar geeft nog extra druk op de prijzen in Europa.

Weer en oorlog beïnvloeden maïsproductie

“Ook voor de maïs wordt angstvallig naar het droge weer gekeken. De Braziliaanse safrinhamaïsoogst komt veel water tekort en de opbrengsten in Argentinië komen ook lager uit dan het afgelopen jaar. Gewascondities worden naar beneden bijgesteld. De inzaai van maïs in de VS blijft ver achter als gevolg van te natte percelen, maar geen paniek, dit kan nog altijd ingehaald worden.”

De USDA heeft haar wereldwijde verwachting voor de voorraad maïs naar boven bijgesteld, analisten uit de benchmark zitten hier wel onder. De productie in Oekraïne wordt door de USDA ingeschat op 19 mio Mt, wat minder dan de helft is van het afgelopen jaar. In Frankrijk wordt ruim 5% minder areaal mais ingezaaid ten gunste van oliehoudende zaden.

Historisch lage tarwevoorraden

Raf Beyers: “De tarweprijzen blijven maar stijgen! De blijvende onrust in de Zwarte Zeeregio en het droge weer zijn hier de belangrijkste oorzaken van. Hadden veel landen eerder nog ingezet op aanvoer van tarwe naar de wereldmarkt vanuit India, dan kwam hier midden mei abrupt een einde aan door de exportban die India heeft afgekondigd voor tarwe. Dit werd ook weer ingegeven door tegenvallende oogsten door te droog en extreem warm weer, terwijl de wereldwijde voorraden historisch laag zijn en er dus geen misoogsten gepermitteerd kunnen worden. Landen die momenteel meer op inlandse teelt zijn aangewezen, kampen ook met tegenvallende oogsten als gevolg van droogte (onder andere Noord-Afrika, Midden-Oosten). In Oekraïne zou nog circa 20 mio Mt aan tarwe aanwezig zijn. Momenteel kan er slechts 1,5 mio Mt per maand geëxporteerd worden – normaal is dit ruim 4 keer zoveel – het is dan ook meer dan gewenst dat er een corridor komt naar de zeehavens om de aanwezige voorraad te verspreiden over de wereld.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken