Startpagina Aardappelen

PCA verwacht geen infectiekansen voor aardappelziekte

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) bracht op 24 mei in de nieuwsbrief de actua. Naast het waarschuwingsbericht aardappelziekte, wordt geadviseerd rond bemesting en info gegeven rond prijzen.

Leestijd : 1 min

De neerslag van de voorbije dagen bracht evenveel dagen met infectiekans op aardappelziekte - tezamen vormen ze een eerste ziektegeneratie na de droge periode, met beëindiging (einde incubatie, of verschijnen van vlekken) op woensdag 25 mei. De eerstkomende dagen worden weinig of geen nieuwe infectiekansen verwacht.

Bijbemesting

Wie een verminderde startbemesting toediende bij het planten en straks de tweede fractie wil toedienen, vraagt nu best een staalname aan voor een bijbemestingsadvies. De grondanalyse kan gebeuren vanaf twee weken na opkomst. Dat is doorgaans 6 weken nadat de eerste bemesting werd toegediend.

Aardappelprijs

De prijs voor Fontane en Challenger bedraagt 25 euro met duidelijk minder aankopers op de markt. Er is meer aanbod. De markt is rustig. Er is weinig te doen voor export.

Voor meer details over deze onderwerpen, surf naar www.pcainfo.be

PCA

Lees ook in Aardappelen

UGent zet drones en AI in tegen aardappelziekte

Aardappelen Door de inzet van ultra-hoge-resolutie dronebeelden in combinatie met AI, is er een nieuwe methode ontwikkeld voor de vroege detectie van Alternaria, een schimmelziekteverwekker die aanzienlijke schade aan aardappelgewassen kan aanrichten door de bladeren, stengels en soms zelfs de knollen te infecteren. Deze doorbraak markeert een significante vooruitgang in precisielandbouw, waarmee telers gerichter en efficiënter kunnen ingrijpen, resulterend in gezondere gewassen en een duurzamere landbouwpraktijk.
Meer artikelen bekijken