Startpagina Bedrijfsnieuws

30 jaar Manitou Benelux gevierd

Met een jaartje vertraging omwille van de coronapandemie werd eind mei dan toch het 30-jarig bestaan van Manitou Benelux gevierd.

Leestijd : 3 min

In 1991 vestigde de Manitou Group zich in de Benelux onder de naam Mantrec (een samentrekking van Manitou en de plaatselijke distributeur Treco) in de stad Namen. In 1996 verwierf Manitou Group de aandelen van Treco en veranderde de naam naar Manitou Benelux. Daarna volgde een sterke ontwikkeling met de distributie van hoogwerkers en roterende verreikers.

In 2002 is het bedrijf verhuisd naar Perwez om het gebied beter te kunnen bedienen.

Manitou Benelux boekte tussen 2010 en 2021 een sterke omzetgroei dankzij de expertise van het netwerk van meer dan 20 dealers, en dankzij een vraag die vooral gestimuleerd wordt door de aanwezigheid van verhuurbedrijven en grote historische klanten in deze geografische zone.

In 1991 had de Benelux-vestiging 6 medewerkers, 10 dealers en verkochten ze 63 machines. In 2021 waren er 27 medewerkers, meer dan 20 dealers en waren er 2.124 machines geleverd dat jaar.

Op 26 mei van dit jaar werd de 34.000ste machine gefactureerd door Manitou Benelux in zijn meer dan 30- jarig bestaan ondertussen. De factuur was voor dealer Volcke. “Het konden er meer geweest zijn, indien we toen geen toeleveringsproblemen zouden gehad hebben ”, aldus Stefaan Forret, Managing Director van Manitou Benelux.

Links op foto Jean Rouault, vicevoorzitter Noord- en Oost-Europa, en rechts Stefaan Forret, Managing Director Benelux, die de geschiedenis en toekomst van Manitou toelichten in de Benelux en daarbuiten.
Links op foto Jean Rouault, vicevoorzitter Noord- en Oost-Europa, en rechts Stefaan Forret, Managing Director Benelux, die de geschiedenis en toekomst van Manitou toelichten in de Benelux en daarbuiten. - Foto: TD

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Manitou Benelux zet zich volledig in voor de Maatschappelijk Verant-woord Ondernemen-aanpak (MVO) van de Manitou Group met een aantal initiatieven, zoals de installatie van fotovoltaïsche panelen, de toename van het aandeel elektrische voertuigen in zijn vloot en het streven naar een digitale facturatie. Manitou Benelux heeft onlangs nog een aanplant van bijna 400 m haag gerealiseerd, waardoor jaarlijks 29 ton CO₂-uitstoot kan worden geneutraliseerd.

Wereldwijd

Manitou realiseert 82 % van zijn verkoop buiten zijn moederland Frankrijk. Verdeeld over 10 productielocaties werken er 4.500 medewerkers. Deze beleveren wereldwijd 1.050 dealers in 140 landen met meer dan 400 verschillende modellen.

Manitou richt zich met zijn productgamma op 3 domeinen: bouw, landbouw en industrie. De verkoop in de bouwwereld is goed voor 60 % van de verkopen bij Manitou wereldwijd. Op Benelux-niveau ligt dit percentage nog hoger. Voor de bouwsector heeft Manitou verreikers, ruwterrein- heftrucks, hoogwerkers, roterende verreikers en compacte wielladers in het aanbod, en dit zowel van de merknaam Manitou als Gehl. Voor de industrie heeft Manitou heftrucks, transpalletten, meeneemheftrucks en stapelaars in zijn aanbod.

Manitou breidt zijn aanbod compacte knikladers dit jaar verder uit.
Manitou breidt zijn aanbod compacte knikladers dit jaar verder uit. - Foto: tD

Vooruitkijkend naar 2025 heeft Manitou een nieuw strategisch plan ontwikkeld. Er wordt hierbij op de vraag van de klant ingespeeld door diensten met toegevoegde waarde te bieden, naast het product op zich. Daarnaast wordt ingezet op een ecologische transitie om meer duurzaamheid na te streven. In de toekomst zet Manitou stevig in op de bouw- en verhuurmarkt en op digitale oplossingen naast nieuwe productlijnen. Voor dit jaar wordt een groei van meer dan 20% verwacht.

Productnieuws

Ter gelegenheid van zijn jubileum kondigde Manitou aan welke productnieuwigheden we dit jaar mogen verwachten. We pikken er de voornaamste voor de landbouwsector uit. Dit is de ULM 412 H of 415 H, wat staat voor Ultra Light Manitou, of de gele uitvoering voor de Gehl-verkopers, met de modellen GCT 3-14 en GCT 3-14+. De afkorting GCT staat hier voor Gehl Compact Telehandler. In Landbouwleven van 12 mei jongstleden berichtten we hier uitgebreid over.

De ULM of Ultra Light Manitou is de nieuwste supercompacte verreiker van Manitou die op een aanhangwagen (met een mtm van 3.500 kg)  achter een bestelwagen kan meegenomen worden.
De ULM of Ultra Light Manitou is de nieuwste supercompacte verreiker van Manitou die op een aanhangwagen (met een mtm van 3.500 kg) achter een bestelwagen kan meegenomen worden. - Foto: TD

Onder de Manitou-merknaam komen er ook nieuwe knikladers, de MLA 3-25 en MLA 4-50 H. Deze zijn er ook in een gele Gehl-uitvoering.

Tot slot mogen we in het vierde kwartaal van dit jaar een nieuwe landbouwverreiker van Manitou verwachten, de MLT-850. Filip Andries, Area Sales Manager CEP Benelux, geeft aan dat het een echte heavy-duty machine is die perfect op het landbouw-erf past en die een lage totale gebruikskost heeft.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken