Startpagina Veeteelt

Nieuwe machines in de sector van de veehouderij

In een vorige editie van Landbouwleven brachten we de nieuwe machines die gepresenteerd zijn tijdens de Mecanic’Show van Libramont dit jaar. Dat artikel was toen toegespitst op de nieuwigheden voor de akkerbouwsector. In dit artikel komen we terug op de noviteiten voor de veehouderij.

Leestijd : 7 min

Opmerkelijk is dat in de selectie van de nieuwigheden voor de Mecanic’Show maar liefst drie merken van veldhakselaars werden opgenomen. Gezien hun noviteiten passen deze perfect binnen de accenten comfort en kwaliteit die werden meegegeven als thema van de Mecanic’Show.

Joskin Cobra 2

Joskin nv/ets

Om de bodemdruk te verminderen heeft Joskin zijn gamma Cobra drijfmesttanks verder laten evolueren. De nieuwe Cobra 2 tank wordt gekenmerkt door zijn uitschuifbare wielas en zijn extra grote banden met een breedte van 1.250 mm. Ondanks deze wielafmetingen wordt de transportbreedte van 3m niet overschreden bij verplaatsingen over de weg.

Eens de Cobra 2 op het veld komt, kan de wielas worden uitgeschoven tot een breedte van 5m30. Het voordeel van deze bredere spoorbreedte is dat de banden van de tank buiten het wielspoor van de tractor komen. Een luchtdrukwisselsysteem gaat de druk in de banden beheren in functie van het terrein en de belading.

Voornoemde twee technieken gaan de bodemverdichting terug dringen, zeker in nattere weersomstandigheden en bij minder draagkrachtige bodems. De techniek is zeker een voordeel om op het einde van de winter, wanneer de bodem nog natter is, drijfmest te gaan toedienen.

Naast zijn uitschuifbare wielas dienen we nog te vermelden dat de Joskin Cobra 2 over een tankinhoud van 16.800 liter beschikt en uitgerust is met techniek die we ook op zelfrijdende mestinjecteurs tegen- komen. De gepresenteerde Cobra 2 was voorzien van de Solodisc XXL injecteur die een werkbreedte heeft van 8m25. Verder was er op de tank een telescopische pomparm met turbovuller, luchtdrukwisselsysteem voor de bandenspanning, luchtdrukberemming proportioneel in functie van de belading, lobbenpomp met een capaciteit van 6.000 l/min, debietregeling proportioneel met de rijsnelheid en hydraulisch aangedreven pomp, Isobus beheerde machine met een automatisch vulsysteem en sectie-afsluiting via gps.

Bij de Pöttinger Impress rondebalenpers komt de gewasstroom boven de rotor de kamer  binnen en zijn de snijmessen makkelijk  bereikbaar.
Bij de Pöttinger Impress rondebalenpers komt de gewasstroom boven de rotor de kamer binnen en zijn de snijmessen makkelijk bereikbaar.

Pöttinger Impress

Pöttinger Belgium bvba

Pöttinger presenteerde voor de eerste maal in België zijn allereerste gamma rondebalenpersen, genaamd Impress. Voor zijn eerste serie persen innoveert Pöttinger met maar liefst negen patenten. De voornaamste innovaties situeren zich op vlak van zijn rotor en messenbalk. Dankzij de lage plaatsing van de rotor, innoveert Pöttinger met de Lift-Up-technologie. De gewasstroom komt tangentiaal de perskamer binnen. Eigenlijk dienen we te zeggen dat de materiaalstroom in de goede richting de perskamer binnenkomt. In de praktijk wil dit zeggen dat het voeder boven de rotor komt, wat in tegenstelling is tot de andere rondebalenpersen op de markt. Deze oplossing zorgt ervoor dat het vormen van de baal in alle omstandigheden goed gestart kan worden, maar vermindert ook de vermogensvraag.

Een andere innovatie uit zich op het vlak van de kammen/sterren van de rotor. Deze vormen een ‘W’ om een homogene verdeling van de gewasstroom over de volledige breedte van de perskamer te bekomen om zo mooi gevormde balen te maken. Met dit rotorprofiel in W-vorm is het niet meer nodig om te slalommen boven het zwad!

De zijdelings uitneembare messenbalk, die tot 32 messen kan bevatten, is een andere innovatie van Pöttinger. De fabrikant geeft aan dat het een snijlengte van 36 mm moet opleveren, wat nog niet eerder bereikt werd bij rondebalenpersen. Bovendien wordt de selectie en het onderhoud van de messen vergemakkelijkt door de zijdelings uitneembare messenbalk. Deze is ook op manshoogte gepositioneerd.

Claas zorgt voor innovatie bij zijn Jaguar-hakselaars door de hydraulische aanpassing van het tegenmes en de bodem van de hakselrotor.
Claas zorgt voor innovatie bij zijn Jaguar-hakselaars door de hydraulische aanpassing van het tegenmes en de bodem van de hakselrotor.

Claas Jaguar Serie 900 (type 498)

AG-Tec nv

Claas heeft zijn Jaguar-serie veldhakselaars laten evolueren met diverse nieuwigheden. De twee voornaamste zijn de hydraulische blokkage van het tegenmes en de automatische aanpassing van de rotorbodem. Deze nieuwe technologie laten het behoud van een precieze snit en een homogene gewasstroom toe tijdens de hele levensduur van de messen.

De werkmethode die gevolgd moet worden, is eenvoudig. Na het slijpen van de messen moet het tegenmes hydraulisch worden ontgrendeld, zodat het met precisie en op minder dan 60 seconden tijd kan gepositioneerd worden ten opzichte van de draaiende rotor. Eens het tegenmes in de goede richting staat, wordt de laterale hydraulische blokkage geactiveerd. Vervolgens wordt de positionering van de bodemplaat van de rotor geregeld in functie van de rotor. Dit alles moet een homogene gewasstroom garanderen.

Bij de andere interessante nieuwigheden, noemen we de optie om de maïsbek en graspick-up variabel te gaan aandrijven. Zo kan de Jaguar-hakselaar automatisch de werksnelheid van het frontwerktuig gaan afregelen in functie van de vooraf ingestelde en gewenste haksellengte. De gewasstroom wordt verbeterd tussen het frontwerktuig en de toevoerorganen.

Om automatisch aanhangwagens te gaan vullen is het systeem dat beeldanalyses uitvoert, 3D Autofill, verder geëvolueerd en kan het nu aanhangwagens herkennen die achter de hakselaar rijden en niet enkel deze die ernaast rijden. Deze functie is zeer nuttig om de buitenranden te hakselen of om een doorsteek in het midden van het perceel te doen.

Dankzij de Variloc-voorziening van Krone kan de snelheid van de hakselrotor 
eenvoudig en 
snel gewijzigd worden.
Dankzij de Variloc-voorziening van Krone kan de snelheid van de hakselrotor eenvoudig en snel gewijzigd worden.

Krone Variloc

Distritech - Joskin

De gewenste haksellengte van maïs hangt af van de consument van de maïs. Voor biogas heeft maïs het best een korte snijlengte van +/- 5mm., in tegenstelling met melkvee, dat een haksellengte prefereert tussen 12 en 28 mm in functie van de kwaliteit van de maïs. Wetende dat het gros van het maïshakselwerk wordt gerealiseerd door loonwerkers, moeten deze in de mogelijkheid zijn om de haksellengte snel af te stellen in functie van de vraag van hun klant. Hiervoor is de Krone Big X hakselaar uitgerust met een aandrijfkast die de naam Variloc meekreeg.

Deze tandwielkast beschikt over twee versnellingen en is gevestigd in de aandrijfpoulie van de hakselrotor. Het Variloc-systeem laat toe om op minder dan één minuut tijd én met gebruik van maar één sleutel het toerental van de hakselrotor te regelen van 1.250 naar 800 toeren per minuut.

De afname van de draaisnelheid van de hakselrotor laat toe om de snijlengte met 53% te doen toenemen. Praktisch gesteld: als de hakselrotor voorzien is van 28 messen kan ze een snit toelaten van 4 tot 21 mm met een rotorsnelheid van 1.250 toeren per minuut. Bij een rotorsnelheid van 800 toeren per minuut gaat de haksellengte van 21 tot 30 mm. Zo kan de loonwerker beant woorden aan de noden van zijn klanten.

Met het nieuwe Variloc-systeem is het niet nodig om een deel van de messen van de hakselrotor te demonteren om de haksellengte aan te passen.

New Holland werkte het Intellifill- systeem  verder uit.
New Holland werkte het Intellifill- systeem verder uit.

New Holland Intellifill

CNH Belgium nv

Om het werk van de bestuurder te vergemakkelijken en prestaties te optimaliseren, heeft New Holland zijn veldhakselaars voorzien van een nieuw automatisch laadsysteem, genaamd Intellifill. Het systeem werkt even goed bij aanhangwagens die naast de hakselaar rijden als deze die erachter rijden. Het systeem berust op een infraroodzender - en ontvanger die onder de uitwerppijp is gemonteerd. Beide staan op een parallellogramconstructie waarvan de positionering door een elektrische cilinder te modifiëren is.

Eens Intellifill geactiveerd is, gaan de zender en ontvanger constant hun gezichtsveld scannen in het verticale vlak. Vanaf het ogenblik dat de aanhangwagen in het gezichtsveld komt, wordt deze automatisch geïdentifieerd door Intellifill. Het systeem waarschuwt de bestuurder dat het de bediening van de uitwerppijp overneemt. Tijdens het laden gaat Intellifill automatisch de uitwerppijp bedienen, zowel in horizontaal als verticaal vlak, maar ook de stand van de klep van de uitwerppijp.

De voortgang van het vullen van de aanhangwagen is zichtbaar op het IntelliView-beeldscherm in de hakselaarcabine via popup-vensters. Meerdere verschillende profielen van aanhangwagens kunnen geconfigureerd worden via het beeldscherm. Parameters die ingesteld kunnen worden, zijn o.a. hoe ver uit het midden van de kar geladen kan worden, hoe hoog gevuld mag worden vanaf de randen, de richting waarin de belading gestart moet worden (vooraan starten met vullen of achteraan beginnen met laden), welke hoek mag de uitwerppijp maken ten opzichte van de aanhangwagen. Via een selectieknop kan de bestuurder wisselen tussen profielen van aanhangwagens.

Emily innoveert op vlak van haar mobiele zaag boven de uitkuilverdeelbak.
Emily innoveert op vlak van haar mobiele zaag boven de uitkuilverdeelbak.

Emily Scie Rex

Loiselet & Fils

Binnen het domein van het uitkuilen van ruwvoeders innoveert Emily met de ontwikkeling van een uitkuilverdeelbak met zaagsysteem dat Scie’Rex genoemd wordt. Dit mobiel snijsysteem om voeder uit te kuilen is toepasbaar op het Dis’Fib gamma van Emily. Dit zijn uitkuilverdeelbakken met een tapijt en een breedte tot 2m60.

Het gebruik van de mobiele zaag om voeder uit de kuil te halen zorgt voor een mooi snijvlak en betere bewaring van de rest van het voeder. Het systeem kan alle gewassen aan, gehakseld of opgeraapt gras, zelfs gewikkelde grasbalen en ingekuilde snijmaïs.

De bijzonderheid van het snijsysteem zit hem in de twee zagen die in tegengestelde richting van elkaar heen en weer gaan. De snelheid waarmee ze dit doen, hangt af van de moeilijkheid die ondervonden wordt om het materiaal te snijden. De Scie’Rex beschikt over een hydraulisch blok dat het snijwerk beheert en dat ontwikkeld is door Emily. Dit laat toe om snel de richting van de oliestroom, en dus het zagen, te wijzigen zonder dat er in het hydraulisch circuit overdrukken ontstaan.

Naar Gaëtan Dubois, CRA-W, Président du comité de sélection Mecanic’Show en Olivier Miserque,

Président de la Commision ‘Machines & Produits’.

Foto’s: J.V.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken