Startpagina Actueel

Belgapomprijs voor Bintje daalt

Op 17 juni blijft de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger onveranderd. De prijs blijft hangen op 200 euro/ton zonder btw. De prijs voor Bintje zakt tot 150 euro/ton zonder btw.

Leestijd : 2 min

Belgapom spreekt van een stabiele marktstemming bij Fontane en Challenger. Het aanbod is gelijk aan de vraag. Met btw bedraagt de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger 212 euro/ton.

Voor Bintje vond er een daling plaats met 50 euro ten opzichte van vorige week. De prijs bedraagt nu 150 euro/ton zonder btw (159 euro/ton met btw). De marktstemming voor bintje is flauw, met een groter aanbod dan vraag.

Fontane

De Belgapomprijs Fontane is de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag voor de variëteit Fontane, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten , veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken