Startpagina Actueel

Italiaanse landbouw kreunt onder de droogte

In Italië wordt het steeds erger met de aanhoudende droogte. Enkele regio's in het noorden van het land eisen van de regering in Rome de uitroeping van de noodtoestand. De landbouw is er zwaar getroffen.

Leestijd : 1 min

Komende week staat een topontmoeting op het programma tussen de regio's en de centrale regering. "Ik denk dat het onvermijdelijk is een crisistoestand uit te roepen vanwege de droogte", zei minister van Landbouw Stefano Patuanelli aan het persbureau Ansa.

Oogsten

In verschillende gebieden van Italië heeft het in ongeveer vier maanden niet meer geregend. De Po, de langste rivier van het land, staat op zijn laagste niveau in 70 jaar. Veel oogsten in Piëmont, Lombardije en Emilia-Romagna komen in gevaar door het gebrek aan water. Op veel plaatsen zijn de waterbekkens leeg en moeten tankwagens ingezet worden. In enkele gemeentes mag water alleen nog voor essentiële zaken gebruikt worden, zoals drinken.

Melk

Landbouwvereniging Coldiretti zegt dat in sommige gebieden de opbrengst gehalveerd is. Getroffen is ook de melksector. Wegens de deels ongewone hitte en tegelijk het gebrek aan voeder door de droogte geven de koeien tot 10 procent minder melk dan gewoonlijk.

Belga

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken