Startpagina Actueel

Boerinnen trakteren op appel tijdens Hoevefeesten

Op de Hoevefeesten van de Landelijke Gilde in Kalmthout kwamen boerinnen uit de regio Essen, Kalmthout, Stabroek, Wuustwezel en Brecht appels uitdelen en daarnaast verkochten zij t- shirts. Met deze actie voerden ze protest tegen het Vlaams stikstofakkoord en de mogelijke toekomst van het Grenspark Kalmthoutse Heide als nationaal park, wat de lokale landbouw sterk onder druk zouden zetten.

Leestijd : 2 min

Een bijkomende bezorgdheid naast de stikstof-waanzin zijn de plannen van Grenspark Kalmthoutse Heide om zich te laten erkennen als Nationaal Park. Zoals de plannen er nu voorliggen gaan de landbouwgronden gelegen in het grenspark verloren door de 0-bemesting vanaf 2028. De grote vrees is dat het Nationaal Park stelselmatig zal uitbreiden voor meer recreatie en natuur, ten koste van landbouwgronden die in en rondom grenspark liggen. Eén van de voorwaardes van een Nationaal park (nu 6.000 ha) is dat ze binnen een termijn van 20 jaar verder uitgroeien tot 10.000 ha. Er moeten dan verbindingen komen tussen verschillende omliggende natuurgebieden.

Geef de lokale landbouw toekomst!

“Met deze actie willen we als land- en tuinbouwvrouwen het belang van de lokale landbouw benadrukken. Nu kan u nog genieten van een lokaal geteelde appel, indien de lokale landbouwgronden verdwijnen voor natuur zullen we niet meer kunnen genieten van de lokale producten. Tevens onderhouden de landbouwers het landschap, indien de landbouwgronden worden omgezet naar natuur, waar komen dan de producten vandaan? Is dit dan de oplossing? Producten van ver weg, geteeld en geproduceerd onder minder goede omstandigheden, dit is niet de oplossing, ook niet voor het klimaat!”, aldus de land- en tuinbouwvrouwen.

Stijgende prijzen

De land- en tuinbouwvrouwen wijzen er ook nog op dat de oorlog in Oekraïne het belang van lokale landbouw enkel maar groter maakt. “Er gaat zoveel geld naar natuur, terwijl vele mensen hun rekening van boodschappen niet meer kunnen betalen. Het gaat enkel maar duurder worden. Poetin gooit de prijzen van melk en vlees de lucht in. Afhankelijk worden van het buitenland voor voedsel moeten we dus absoluut vermijden.”

Land- en tuinbouwvrouwen

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken