Startpagina Veeteelt

Meer West-Vlaamse landbouwers krijgen gratis schaduwbomen

Vanwege het grote succes zal de Provincie West-Vlaanderen de actie uitbreiden om gratis schaduwbomen te planten aan graasweides. Dat antwoordde gedeputeerde voor Milieu Jurgen Vanlerberghe (Vooruit) op een vraag van N-VA-fractievoorzitter Kristof Pillaert.

Leestijd : 2 min

In tijden van hitte en verdroging zijn bomen in de weide meer dan welkom voor het vee. Ze zorgen voor schaduw en verkoeling. Schaduwbomen zijn bovendien goed voor het dierenwelzijn en verfraaien het landschap.

De Provincie West-Vlaanderen startte haar project 'bomen plannen, beheren, planten' in het kader van het Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO) waarbij gemeentebesturen gesteund werden voor het inventariseren van bomen op openbaar domein, de analyses van de toestand van die bomen (ziektes) en het opstellen van een kansenkaart om te kijken op welke plaatsen in het openbaar domein nog extra bomen kunnen geplant worden. In de rand van dat project werd beslist om 500 gratis schaduwbomen uit te delen aan landbouwers en in het najaar kunnen eigenaars van tuinen ook gratis bomen krijgen.

Airkoe

De actie voor de gratis schaduwbomen voor landbouwers met een graasweide liep onder de slogan ‘staat de airkoe in jouw weide aan?’, in 12 gemeenten: Anzegem, Beernem, Koekelare, Kortemark, Lichtervelde, Lo-Reninge, Menen, Tielt, Torhout, Vleteren, Wielsbeke en Zwevegem. Het budget voor deze bomen bedroeg volgens Vanlerberhe afgerond 100.000 euro, waarmee 362 bomen worden geplant op weides (met bescherming). Omdat de bomen, palen en de plaatsing ervan duurder zijn dan begroot is met 362 bomen het voorziene budget reeds opgesoupeerd.

Uitbreiding

Vanwege het grote succes vraagt Pillaert om de actie uit breiden en daar wil Vanlerberghe op ingaan. “Wij willen dat alle West-Vlaamse landbouwers met graasweides de mogelijkheid krijgen van de provincie West-Vlaanderen om schaduwbomen aan te planten voor hun vee”, zegt Pillaert. Het provinciebestuur zal haar budget herschikken om meer gemeenten te betrekken. In een volgende fase kunnen in nog zowat 20 andere West-Vlaamse gemeentes die zich aanmeldden voor het project 'bomen plannen, beheren, planten' gratis schaduwbomen uitgedeeld worden.

Landschapsconsulenten maakten een lijst van 10 geschikte weidebomen: winterlinde, gewone walnoot, tamme kastanje, Canadapopulier – marilandica, Canadapopulier – serotina, zwarte els, zomereik, zoete kers, haagbeuk en fladderiep.

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken