Startpagina Economie

Graanprijs blijft hoog door beknotte exportmogelijkheden uit Oekraïne

De groeiomstandigheden van enkele voedergewassen zijn, in diverse werelddelen, verbeterd. De verwachtingen van de wereldwijde eindvoorraden worden voortdurend bijgesteld.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, volgde de voedermarkt in weken 24 en 25 voor ons op.

Prijzen oliehoudende gewassen onder druk

Beyers: “In navolging van prijsdalingen voor palmolie, koolzaadolie en sojaolie staan ook de prijzen voor koolzaad fors onder druk, waarbij in week 25 op de Marché à Terme International de France (Matif) de prijs daalde onder 700 euro/Mt. Analisten geven aan dat de bodem mogelijk nog niet bereikt is.”

Indonesië heeft haar verbod op de export van palmolie volledig omgekeerd door nu juist export te stimuleren. Australië meldt een fors areaal aan koolzaad dat ingezaaid is en de gewascondities van oliehoudende gewassen zijn globaal gezien ook goed.

Eindvoorraden soja gestegen

De gewascondities van de soja in de Verenigde Staten (VS) zijn goed. “Nagenoeg alles is er inmiddels ingezaaid. Dat is later dan normaal, wat de kans op schade verder in het seizoen groter maakt.” De crushmarges staan zwaar onder druk. De VS heeft veel soja geëxporteerd de laatste maanden en de vraag naar sojabonen uit de VS blijft hoog. De eindvoorraden aldaar zijn ten opzichte van eerdere verwachtingen gedaald.

Het United States Department of Agriculture (USDA) meldde daarentegen wel een stijging van de verwachte eindvoorraden (2021/2022) wereldwijd ten opzichte van de verwachting van vorige maand. Door goede productieverwachtingen in Zuid-Amerika is de verwachting dat de wereldwijde eindvoorraad in 2023 op een hoger niveau ligt dan in 2022. Op dit moment is het weer in de VS goed voor de ontwikkeling van de sojaplanten, de kritische periode volgt in augustus.

Conditie van maïs is goed

“De gewascondities voor maïs in de VS zijn goed en liggen boven eerdere verwachtingen en boven die van vorig jaar. In de loop van juli zullen de opbrengstramingen duidelijk worden. De werkelijke productie in Oekraïne wordt momenteel geschat op hetzelfde niveau als 2017-2019. Vanuit het USDA is de productieverwachting voor Brazilië en Argentinie ook gelijk gehouden op hetzelfde hoge niveau. De conditie van de Franse maïs is goed, al zit hier wel dreiging op vanwege aanhoudende hitte”, somt Raf Beyers de situatie in diverse regio’s op.

“De hoop op een corridor in de Zwarte Zee om export vanuit Oekraïne via schepen op gang te trekken lijkt ver weg. Sterker nog, Rusland heeft 2 graanterminals in Mikolajiv gebombardeerd.”

China heeft de weg verder vrijgemaakt voor de teelt van genetisch gemodificeerde maïs en soja. Dit zal bijdragen aan de ambitie van China om zelfvoorzienend te worden in granen en plantaardige olie.

Strategische voorraad tarwe daalt

Het ministerie van Landbouw in Oekraïne geeft aan dat de verwachte tarweopbrengst dit jaar tussen de 17 en 20 mio Mt ligt. “Dit is vergelijkbaar met eerdere verwachtingen die het USDA heeft uitgesproken. Het probleem is alleen dat opslagen nog vol liggen, dus wat er uiteindelijk van beschikbaar komt, is maar de vraag.

De prijzen voor tarwe daalden wat op de beurzen. Zolang er geen concreet zicht komt op exportmogelijkheden per schip vanuit de Oekraïne, zal de prijs voor graan op de wereldmarkt moeite hebben om grote stappen naar beneden te zetten.”

Australië meldt hoge opbrengsten en de gewassen in Europa en in de VS hebben de gewenste regen gekregen. De gewascondities in Frankrijk zijn licht naar beneden bijgesteld. Het USDA verwacht wel dat de strategische wereldwijde voorraad aan tarwe het komend seizoen verder zal dalen ten opzichte van het seizoen 2021-2022.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken