Startpagina Paarden

De Arabische volbloed die van de droom een daad maakte!

Als – voorlopige – afsluiter van onze reeks ‘Paard aan huis’ lieten we een hobby-paardenhouder aan het woord over zijn paard. De man staat voor de diepe essentie van deze artikelenreeks in al haar facetten. Hij is een ambassadeur van de paardenmensen die ons platteland bevolken.

Leestijd : 4 min

Stéphane Van der Mynsbrugge is een van de talrijke mensen die altijd al voeling hadden met het platteland en er na veel omwentelingen neerstreken om te leven met paarden en andere dieren en om er te zorgen voor eigen ruwvoer en voor het weiland. Zo werd een in de steek gelaten boerderij met 2 ha eromheen een paradijs voor enkele paarden, ezeltjes en een kleine kudde geitjes. Onze gast ontpopte zich in 10 jaar tijd tot een echte paardenman, die startte als ruime vijftiger en die van zijn droom een daad maakte.

Het pronkstuk van het erf is de Arabische volbloed Ibn Alkareem. We maken hieronder in een interview met zijn ruiter/eigenaar een portret van dit paard , dat luistert naar de roepnaam ‘Kareem’. Het werd een no-nonsense verhaal zonder pretentie en het bewijs dat de edele Arabier beschikt over de ultieme kwaliteiten van een vrijetijdspaard.

Voorbeeldige volbloed

Stéphane beschrijft Ibn Alkareem (2004 – v. Imperial Alkareem en Flaxman’s Shaija) als een zacht, lief en bescheiden paard. Vinnig is het wel, maar eerlijk en betrouwbaar. We vroegen ons af wat zijn grootste kwaliteiten zijn als wandelpaard. Stéphane: “Kareem kent geen paniek, ook als de rest van de groep panikeert. Hij is wel graag leidinggevend in onze ruitergroep. Hij zal nooit blokkeren, is gehoorzaam en staat uitstekend aan de hulpen. Zijn gangenwerk is heerlijk en hij beheerst zowel de verzamelde galop als de zeer snelle rengalop. Wat ik uitmuntend vond bij Kareem, was zijn stap. Hij haalt makkelijk 7 km/uur. Ondanks zijn blijkbaar aangeboren zin voor leiderschap, kan hij in de groep elke plek naar waarde schatten: op kop, in het midden en achteraan. In vrijheid is Kareem eerder een onderdanig type. Onder het zadel is hij de perfecte leider en gids.”

Ervaren Arabische volbloed voor beginnende ruiter: de aanpak

“Kareem had al de nodige ervaring toen hij in mijn bezit kwam – nu een paar jaar geleden – en ik was lang geen beginnende ruiter. Hij zou zich echter perfect schikken naar een beginner, gezien hij zo respectvol is. Mede daardoor raak je snel gewend aan de typische vinnigheid die kenmerkend is voor het ras. Ik kan wel iedereen aanbevelen om van start te gaan met grondwerk en om het wederzijds respect op te bouwen via soloritjes, alvorens in groep te gaan rijden. Het is immers belangrijk dat het paard beseft dat wat jij doet en beslist het juiste is. Eens hij je als leider ziet, krijg je er alles van gedaan. Het was wel even wennen in groep en dan heb je soms de indruk dat het terug naar af is, maar dit is van korte duur. Toch mag het groepsinstinct van een paard nooit onderschat worden”, aldus Stéphane.

Van droom naar werkelijkheid

“Kareem was eigendom van een amazone die deel uitmaakte van een groep met wie ik regelmatig op pad ging. Ik had al de nodige ervaring, maar reed uitsluitend met mijn Haflingermerrie Drena. Toen ik Kareem voor het eerst zag, was ik volledig weg van hem. Zijn karakter en uitstraling maakten een diepe indruk op mij. Ik was aangenaam verrast toen ik vernam dat zijn amazone een goede thuis zocht voor hem.

Daags daarna stond hij reeds bij mij op stal. Het verschil met mijn Haflinger-merrie en deze Arabische volbloed-ruin is zoals dag en nacht. Met Drena in groep rijden was hard labeur, met Ibn Alkareem is het gewoonweg genieten.”

Onze Holy Friday

Kareem en Stéphane hebben in ruim 2 jaar tijd meer dan 1.000 km wandelplezier op de teller. “Elke week trekken we erop uit in groep voor een 30-tal km telkens in een andere regio, in België of net daarbuiten. Daarbij genieten Noord-Frankrijk en Wallonië onze voorkeur. Enkele meerdaagse trektochten maken daar eveneens deel van uit. In onze groep zijn vooral de Quarter en de Appaloosa populair. Ibn Alkareem is vaak de enige Arabische volbloed in de ruitergroep. De meeste ruiters houden van een rustiger type, dat minder dribbelt en vinnig is.”

Paard zonder speciale eisen

Veel mensen associëren de volbloed Arabier met de woestijn, haar zandgrond en kenmerkende hitte. “Mijn Arabische volbloed loopt het hele jaar door op de weide, waar hij beschikt over de nodige schuilstallen en over een droge zandbak. Hij moet nooit overwinteren op drassig land. In de winter krijgt hij geen deken op en zo ontwikkelt hij een gezonde, warme wintervacht. Geen van mijn paarden heeft ooit hoefijzers gedragen, dus ook Kareem niet. Ik heb daar alleen maar goede ervaringen mee, al respecteer ik elke andere keuze.

Geen water is te diep voor de  dappere Arabische volbloed.
Geen water is te diep voor de dappere Arabische volbloed. - Foto: Stéphane Van der Mynsbrugge

Qua voeding is er wel een verschil met mijn Haflinger. Daar waar de Haflinger zelfs op een kale weide nog overgewicht krijgt, kan Kareem nooit genoeg gras of hooi krijgen en een dagelijkse portie krachtvoer is onontbeerlijk voor zijn conditie en gezondheid. Er komt dan wel wat organisatie bij kijken om beide paarden te voederen, maar gezien het karakter van de volbloed was dit geen probleem. Het grote dieetverschil neemt niet weg dat ze absoluut dol zijn op elkaar.”

Patricia Borgenon

Meer informatie over de Arabische volbloed bij het Belgisch Arabische Paardenstamboek (BAPS) op de website: https://arabianhorse.be en mail: info@arabianhorse.be.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken