Startpagina Granen

Colruyt liet 29 ha biobaktarwe inzaaien

Colruyt Group liet dit jaar op 29 ha biobaktarwe inzaaien. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de ingezaaide oppervlakte van vorig jaar (12 ha).

Leestijd : 2 min

Colruyt zette vorig jaar een nieuwe Belgische keten op voor biologisch brood. Het sloeg de handen in elkaar met 5 bio-akkerbouwers, een molenaar en een bakkerij om biobaktarwe te telen die voldoende kwalitatief was om er biologisch brood van te maken.

De 8 Belgische partners slaagden toen in hun opzet: in oktober werd de biobaktarwe geoogst en in december lagen er 100% Belgische biologische broden in de rekken bij Bio-Planet.

Nieuwe telers

Het ketenproject is zijn tweede jaar ingegaan en werd zelfs uitgebreid met 2 extra bio-akkerbouwers: eentje in Wallonië en Colruyt’s bioboerderij Het Zilverleen in het West-Vlaamse Alveringem. De tarwetelers mikken met de 29 ha van dit jaar op een dubbel zo grote oogst in augustus.

Behalve nieuwe telers stapte ook een nieuwe biobakker, bakkerij De Trog, mee in het ketenproject. Samen met het Atelier du Pain zijn zij klaar om 100.000 kg bloem te verwerken tot biobroden die helemaal Belgisch zijn.

Meerprijs

Volgens Colruyt zal iedereen in deze keten een correcte prijs krijgen voor het geleverde werk. Voor de telers werd er heel concreet rekening gehouden met de stijgende kosten enerzijds én de huidige marktsituatie anderzijds. De graanprijs zit in de lift omwille van het graantekort als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Bio-Planet, als laatste schakel in de ketting, heeft zich dan ook geëngageerd om een meerprijste betalen.

De eerste Belgische biobroden gemaakt van de nieuwe tarwe zullen deze zomer al in de rekken van Bio-Planet liggen. De 10 ketenpartners, met Colruyt Group als stuwende kracht, willen de biobaktarwesector in België een boost geven en andere bio-akkerbouwers overtuigen om te kiezen voor kwalitatieve biobaktarwerassen. Door zich als laatste schakel in de ketting mee te engageren zorgt Bio-Planet voor een gegarandeerde afzet voor elk van de betrokkenen en kan de consument proeven van écht Belgisch biobrood.

Dit ketenproject werd genomineerd voor de BioVLAM award 2022, een initiatief van het Vlaams Centrum voor agro- en visserijmarketing (VLAM) om innovaties in de biosector in de kijker te zetten. De winnaar wordt in september bekendgemaakt.

Filip Van der Linden

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken