Startpagina Actueel

Hoe voorkom je hittestress bij varkens?

Dieren hebben moeite met het regelen van hun eigen lichaamstemperatuur op warme dagen. Dat heeft zijn invloed op zowel het welzijn als de productieresultaten. DGZ stelde daarom enkele tips op om hittestress te vermijden en de dieren meer comfort te geven tijdens warme dagen.

Leestijd : 3 min

Hittestress kan voorkomen wanneer de gevoelstemperatuur de boventemperatuur van de thermoneutrale zone overschrijdt. De thermoneutrale zone is de omgevingstemperatuur waarbinnen een varken zijn lichaamstemperatuur op peil kan houden zonder zijn warmteproductie aan te passen. De onder- en boventemperaturen van deze zone zijn afhankelijk van heel wat factoren. Zo zullen ze dalen en verder uit elkaar komen te liggen als het gewicht toeneemt. Ook factoren zoals de bevloering, de voedersamenstelling en de groepsgrootte kunnen een invloed hebben op de boven- en ondertemperatuur van deze zone.

Hittestress herkennen

Door je dieren te observeren kun je te weten komen of ze al dan niet in hittestress verkeren. Varkens zweten niet, ze moeten hun warmte dus op andere manieren kwijt raken. Als ze het te warm hebben, gaan ze sneller ademen. Zeker als de hitte blijft aanhouden. Bij hittestress gaan de dieren mesten op de volle vloer en rollen ze zich in de uitwerpselen om zo wat verkoeling te vinden. Verder zullen ze elk contact met elkaar vermijden en languit in zij-lig op de grond gaan liggen.

Hittestress valt het hardst op bij zwaardere vleesvarkens. De omzetting van voer naar vlees is immers een proces waarbij warmte vrijkomt. Door de hittestress vermindert de eetlust wat kan leiden tot een zichtbare groeistilstand. Verder zijn er ook extreme gevallen bekend van een hartfalen ten gevolge van hittestress, zowel bij vleesvarkens als zeugen.

Hittestress voorkomen

Zorg ervoor dat de dieren voldoende fris (ideale temperatuur is 15 tot 18 °C) en kwaliteitsvol drinkwater ter beschikking hebben. Ook verkoeling is belangrijk, en die kan je aanbieden door bijvoorbeeld de betonnen vloer nat te sproeien en of gebruikt te maken van een vernevelsysteem.

Je voedert de dieren zo mogelijk best op de koelere momenten van de dag en zo mogelijk zorg je ook voor een kleinere bezettingsdichtheid. Wat ook kan helpen is het afdekken van de ramen, maar je moet rekening houden met de normen voor lichtintensiteit (minimum 40 lux). Vermijd daarnaast ook een te hoog ammoniakgehalte in de stal bij opgedreven ventilatie (putventilatie).

Bij vleesvarkens zorg je ervoor dat zware vleesvarkens tijdig (of vervroegd) naar het slachthuis afgevoerd worden. Vermijd ook transport, laden of lossen van de dieren tijdens de warmste uren van de dag en geef de dieren energierijker voeder om groeistilstand door verminderde eetlust tegen te gaan.

Bij zeugen zorg je ervoor dat ze niet te vet staan in de zomer. Verplaatsingen van hoogdrachtige zeugen moet je zoveel mogelijk vermijden. Als de temperatuur in de kramstal te hoog wordt, schakel je best ook de vloerverwarming en/of de warmtelampen sneller uit.

Bij beren controleer je regelmatig het sperma. Beren die last hebben van hittestress hebben immers een verminderde spermaproductie met bovendien sperma van verminderde kwaliteit. Dit effect kan tot 6 weken na een moment van hittestress te zien zijn.

DGZ

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken