Startpagina Bedrijfsnieuws

Royal A-ware zet opmars in Vlaanderen verder

Ons interview – op 1 juli – met Jan Anker, CEO van Royal A-ware, en Luc Van Hoe, directeur Melkzaken in België, is dag op dag een jaar nadat Royal A-ware voor het eerst melk ophaalde bij Vlaamse melkveehouders. Intussen zette de groei van de Nederlandse zuivelverwerker in ons land zich gestaag verder.

Leestijd : 7 min

Royal A-ware, een Nederlands familiebedrijf dat al meer dan 130 jaar thuis is in zuivel, is ondertussen geen onbekende meer in de Belgische melkveesector. Het bedrijf is sinds 2015 actief in ons land. In dat jaar werd de roomfabriek La Concorde in Merchtem in de groep opgenomen. We ontmoetten Jan Anker en Luc Van Hoe in de zuivelfabriek Hollebeekhoeve in Kruibeke. Deze locatie kwam dit voorjaar in handen van Royal A-ware.

Sterk in zuivel

De historiek van Royal A-ware ligt dan wel bij kaasproductie en -verwerking, maar het bedrijf is intussen sterk in zowat alle zuivelproducten. De groep telt zo’n 3000 medewerkers in bijna 20 vestigingen in Nederland en België. Jan Anker: “We werken klantgedreven. Waar mogelijk doen we dienstverlening op maat. In tegenstelling tot coöperatieve organisaties die klanten zoeken voor hun eindproduct, zoeken wij producten voor onze klanten. Daardoor staan we zowel dicht bij onze afnemers als dicht bij onze melkleveraars.” “Wij bevinden ons in het midden van de keten”, gaat Luc Van Hoe verder. “We zijn een belangrijke schakel. Die moét dus wel goed draaien. We dragen ook een grote verantwoordelijkheid. Niemand kan het alleen in de keten, als organisatie zijn we ons daar heel bewust van.”

Vizier op Vlaanderen

Eind 2020 ging het vizier van Royal A-ware richting ons land. “Toen we de melkpoedertorens van FrieslandCampina in Aalter konden overnemen, hebben we niet geaarzeld”, stelt Anker. “De fabriek heeft een interessante schaal én ervaren personeel.”

Het was de eerste stap in melkpoederproductie voor Royal A-ware. “Klanten zien ons als een echte partner: zij vragen naar een breder gamma en wij gaan op zoek naar mogelijkheden. Zo hebben we ‘meerdere poten onder tafel’. Dankzij deze productdifferentiatie zijn we een stabiel bedrijf dat een gezonde melkprijs kan betalen, zowel op de korte als lange termijn.”

Vervolgens was het tijd om een solide melkbasis op te bouwen voor de nieuwe A-ware-site in Aalter. “We hebben in die periode veel presentaties voor melkveehouders gedaan in Vlaanderen”, herinnert Van Hoe zich. “Net als met onze klanten willen we met onze leveraars steeds een langetermijnrelatie opbouwen. Veel Vlaamse melkveehouders hadden oor naar onze aanpak, ze gaven ons het vertrouwen.”

In het voorjaar 2021 werd gesuggereerd dat A-ware 390 miljoen l melk nodig had voor de melkpoederfabriek in Aalter. “We hebben dat volume nooit zelf genoemd”, benadrukt Jan Anker. “Wel kunnen we kwijt dat we voldoende leveraars en liters hebben gevonden om Aalter optimaal te laten draaien. De eerste melk werd op 1 juli 2021 opgehaald. De melkveehouders van het eerste uur kregen vandaag, een jaar na de start, trouwens een leuke attentie.”

De sleuteloverdracht van de fabriek in Aalter gebeurde pas in november. “Wij zijn erg blij dat we ook het ervaren personeel konden overnemen: de soepketel is belangrijk, maar de chef is eigenlijk nog belangrijker he”, lacht Van Hoe. “Vermits we deze site blijven delen met FrieslandCampina, delen we ook gemeenschappelijke zones en faciliteiten – ik denk bijvoorbeeld aan de parking, bewaking... Dat is gunstig voor onze kostenstructuur.”

Versterking portfolio

Royal A-ware versterkte zich dit jaar nog verder op Vlaamse bodem. De overname van de machines en gebouwen van de Hollebeekhoeve in Kruibeke was daarbij een opportuniteit. Deze fabriek met een capaciteit van 20 miljoen l van de Quirynen Groep, had flink geïnvesteerd om in 2020 als eerste zuivelproducent in ons land CO₂-neutraal te worden. Het bedrijf kwam echter in zwaar weer terecht waardoor het failliet ging.

Begin april bereikte Royal A-ware een akkoord met de curator van de Hollebeekhoeve voor de overname van de zuivelverwerkingsinstallaties in Kruibeke.
Begin april bereikte Royal A-ware een akkoord met de curator van de Hollebeekhoeve voor de overname van de zuivelverwerkingsinstallaties in Kruibeke. - Foto: AV

Begin april bereikte Royal A-ware een akkoord met de curator van de Hollebeekhoeve voor de overname van de zuivelverwerkingsinstallaties in Kruibeke. “De installaties passen perfect in onze groep”, vindt Jan Anker. “Met deze state-of-the-artfabriek waar melk wordt verwerkt tot yoghurt, plattekaas, drinkmelk met en zonder fruit... kunnen we aan zowat alle vragen van onze klanten – over volumes en verpakkingen – tegemoetkomen. De productiecapaciteit in Kruibeke is heel vergelijkbaar met onze divisie in het Nederlandse Coevorden en sluit ook prima aan bij ons gamma bij La Concorde in Merchtem. Ook hier bleven de circa 20 medewerkers bij ons aan het werk, waardoor we een vlotte doorstart konden maken.”

Een match tussen 2 familiebedrijven

Het bleef dit voorjaar niet bij de uitbreiding in Kruibeke. De familiebedrijven Olympia en Royal A-ware kondigden midden april een verregaande samenwerking aan. Royal A-ware neemt hierbij de aandelen van Olympia over, waardoor dit bedrijf een onderdeel van de groep Royal A-ware wordt.

Anker: “In tegenstelling tot de relatief snelle overname van de installaties in Kruibeke, verliep deze overname helemaal anders. We waren namelijk al enige tijd in gesprek met de families Van Impe en Huygh, eigenaars van deze gerenommeerde zuivelfabriek in Herfelingen. Het zijn immers complexe tijden in de zuivelsector en het netwerk is relatief klein. Tussen beide bedrijven bestaan sterke overeenkomsten in historiek en filosofie. De zuivelproducten die Olympia produceert – denk onder meer aan room en zoete desserts – zijn bovendien van oudsher een begrip in België. Ze staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. Hun gamma sluit (weeral) perfect aan bij ons bestaande portfolio. Dit komt dus opnieuw ten goede aan onze klanten.”

Momenteel buigt de Belgische Mededingingsautoriteit zich nog over de overname van Olympia, maar normaal gezien volgt nog deze zomer de goedkeuring ervan.
Momenteel buigt de Belgische Mededingingsautoriteit zich nog over de overname van Olympia, maar normaal gezien volgt nog deze zomer de goedkeuring ervan. - Foto: Royal A-ware

Momenteel buigt de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) zich nog over de overname, maar normaal gezien volgt nog deze zomer de goedkeuring ervan. Olympia komt dan wel 100% in handen van A-ware, Luc en Marc Van Impe en Kris Huygh blijven met hun expertise verbonden aan Olympia. “Bestaande afspraken en voorwaarden voor het personeel en leveraars van Olympia worden uiteraard ook gerespecteerd”, vervolgt Van Hoe. “De kennismaking met de leveraars van Olympia verliep erg gunstig, de melkveehouders gaan helemaal mee in ons verhaal.”

Nu ook weidemelk

Royal A-ware is sinds 1 juni ook met weidemelk gestart in ons land. Weidemelk zal de basis vormen van een deel van de zuivel die op de verschillende sites wordt geproduceerd. “Ook dit traject is een gevolg van de vraag van onze klanten”, legt Luc Van Hoe uit. “Onze bestaande leveraars kregen als eersten de kans om hierop in te tekenen, maar het leveren van weidemelk zal ook openstaan voor nieuwe melkveehouders.

Voor deze melk geldt een weidemelkpremie van 1 euro per 100 l. Deze premie wordt toegepast op leveringen van april tot en met september 2022. Voor het leveren van weidemelk worden de eisen van Stichting Weidegang gehanteerd. MCC Vlaanderen werd aangesteld om hier toezicht op te houden.

Uitbouw van netwerk

Het opzetten van de logistieke ketting voor de melkophalingen was niet evident. Dit werd langzaam opgebouwd. Van Hoe: “Het helpt natuurlijk dat we binnen onze groep een eigen erg performant logistiek bedrijf hebben. AB Texel Group beschikt over 1.600 trucks. En natuurlijk hadden we ook te maken met groeipijnen, maar wendbaar zijn zit ingebakken in onze bedrijfscultuur. We hadden geen onoverkomelijke problemen.

We zijn ook blij dat we zeer ondernemende melkveehouders in onze rangen hebben. Dankzij de bovengemiddelde volumes bij deze melkveehouders vallen de ophaalkosten redelijk mee. Het zegt veel dat onze basisprijs gaat over leveringen van 1,3 miljoen l melk. Bij gemiddelden in Vlaanderen spreekt men meestal over gemiddeld 600-700.000 l.”

In Nederland heeft Royal A-ware 5 melkstromen, in Vlaanderen heeft het sinds de opstart van weidemelk 2 melkstromen. “De weidemelkbedrijven liggen eigenlijk in clusters. Momenteel gaat bijna alle weidemelk naar Kruibeke. Kruibeke ligt gelukkig redelijk centraal in het ophaalgebied. Ook bij Olympia werd al weidemelk verwerkt. In de regio van Herne, in het Pajottenland zijn immers heel wat weidemelkproducenten.

Prima relatie met de Vlaamse leveraars

Royal A-ware haalt nu dus goed 1 jaar melk op in Vlaanderen. Anker en Van Hoe zijn blij dat het contact met de Vlaamse melkveehouders goed verloopt. “Sinds wij onze komst in Vlaanderen aankondigden, hebben wij niet actief boeren benaderd. De Vlaamse melkveehouders zijn naar ons toegekomen. Wij deden hun ons verhaal en onze aanpak sloeg aan”, vertelt Luc Van Hoe. “De Vlaamse melkveehouders schrokken soms van onze directheid en van zoveel openheid. We staan immers voor een vlakke én open organisatie. We trachten onze leveraars onder meer maximaal te informeren over de (internationale) markten. Het management is heel bereikbaar. We staan dicht bij de boeren, we vinden het ook onze plicht om goed te luisteren naar de boeren.

Op de Belgische zuivelmarkt zijn we ook uniek in onze prijszetting. We maken onze melkprijs al bekend op de tweede werkdag van de maand.” In juli ontvingen de Belgische leveraars een reële melkprijs van 63,28 euro per 100 l melk, een stijging van 5 euro tegenover de juniprijs. Voor weidemelk werd de reële prijs vastgelegd op 64,28 euro/100 l melk.

Voortgaan op het elan

Beide heren reppen in heel het gesprek geen woord over aantallen liters of melkveehouders. Volgens eigen zeggen is Royal A-ware vandaag de tweede grootste zuivelverwerker in Vlaanderen.

CEO Anker is trots op de stappen die de voorbije 2 jaar in Vlaanderen werden gezet. “We hebben duidelijk niet stilgestaan. Sinds de ingebruikname investeren we al volop in onze site in Aalter. We optimaliseren waar mogelijk het productieproces. Het is een evidentie dat we ook onze 2 melkstromen zullen optimaliseren tussen de sites in Vlaanderen: Aalter, Merchtem, Kruibeke en, na goedkeuring van BMA, Herne.

Door de overnames konden we onze portfolio mooi verbreden. Het sluit aan bij de vragen van onze klanten. Voor Royal A-ware blijft dit immers dé basisfilosofie bij onze werking”, besluit Jan Anker. “We groeien niet om te groeien. We willen de volledige keten sterker maken. Daarbij hoort ook een grote zorg voor onze melkveehouders de melk aanleveren. We vinden het erg belangrijk dat we hen hiervoor correct betalen! Wij zijn ook geëngageerd. We zijn immers bezorgd over de huidige gebeurtenissen in de veehouderij. Daarom dienden we samen met onze Vlaamse melkveehouders ook een bezwaarschrift in in het kader van de stikstofwetgeving.

Volgens Van Hoe is er trouwens nog ruimte voor bijkomende leveraars om de volledige capaciteit in de productiesites in te vullen, zowel voor de ‘gewone’ melkstroom als voor weidemelk. “Ondanks de dalende landbouwpopulatie zijn er nog steeds voldoende melkveehouders in Vlaanderen te vinden die de overstap naar A-ware willen maken.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken