Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuw graanfungicide en nieuwe herbiciden bij Corteva

Corteva Agriscience heeft dit jaar wat nieuws in de graanteelt aan te kondigen. Daarnaast is er nog nieuws voor de graanteler onderweg en ook een nieuwigheid voor de onkruidbestrijding in grasklaverland.

Leestijd : 3 min

Corteva Agriscience nam ons begin juli mee naar Zwevegem, waar we proefveldwerking in wintertarwe te zien kregen. Frederik De Witte, customer technology specialist bij Corteva, leidde ons rond.

De opgezette proefveldwerking was oorspronkelijk gericht op septoria en gele roest in wintertarwe, maar uiteindelijk stak bruine roest stevig de kop op in dit proefveld.

Positionering

Een eerste aspect dat in de proefveldwerking werd aangehaald, was de positionering van de T1-bespuiting, ofwel de bladbespuiting. Een deel van de proefobjecten werden behandeld op 4 mei dit jaar en een deel op 10 mei.

Er is tussen deze 2 tijdstippen duidelijk een verschil in plantontwikkeling te zien. Het latere behandelingsmoment werkt ook curatiever, want de ziektes zijn al harder in het gewas tot ontwikkeling gekomen. Later behandelen oogt nu minder goed op het veld qua gewasgezondheid. De vraag is natuurlijk nog wat het verschil in gewasopbrengst is bij de oogst. Hoe later behandeld wordt, hoe meer nood het spuitschema heeft aan partners om curatief te werken.

Mengpartner

Corteva schuift zijn fungiciden uit het Inatreq-gamma naar voren, te verstaan: Acquino, Peacoq, Questar of Univoq. Aan de eerste 3 middelen voegt Corteva een mengpartner toe als basisadvies, de laatste is een kant-en-klare formulering. Voornoemde spuitcombinatie tijdig gespoten brengt ons al heel ver in de ziektebeheersing. Het is bij later spuiten of een hogere ziektedruk dat het belang van een mengpartner in het schema komt kijken.

De sterkte van de spuitcombinatie komt ook tot uiting in zijn nawerking. “Op gele en bruine roest zit niet meer dan 4 weken werking na de bespuiting”, aldus Frederik De Witte.

Verben

In de wintertarwe kon hij een nieuw middel aankondigen, namelijk Verben. Dit is samengesteld uit 2 actieve stoffen, namelijk 200 g/l prothioconazool en 50 g/l proquinazid. Het middel is erkend op bladvlekken, septoria, echte meeldauw, oogvlekkenziekte in wintertarwe. Ook in andere winter- en zomergranen zijn er erkenningen. De maximaal erkende dosering bedraagt 1 l/ha bij 1 toepassing per jaar. De adviesdosering kan lager liggen.

Flexibiliteit is 1 van de kenmerken van dit nieuwe fungicide, waardoor het nog wat zoeken is waar en met welke partners dit wordt geadviseerd.

Gras-klaver

In een maaiweide met gras-klaver liet Frederik De Witte een beloftevol nieuw herbicide zien dat uitgetest wordt door Corteva. Het is mogelijk om hiermee aan duurzaam weidebeheer te doen door onder andere ridderzuring te bestrijden en toch klaver te behouden.

Het herbicide dat in beproeving is (en op erkenning wacht), is klavertolerant. Aangegeven wordt dat de klaver in het grasland tijdelijk wordt geremd, maar dat de groei zich er wel in herstelt. De ridderzuring sterft traag maar zeker af. Er is ook een werking op paardenbloem en boterbloem.

Na toepassing van het middel is het wachten op hergroei en eens de volgende maaibeurt achter de rug is, valt de groeiremming van de klaver niet meer te zien.

Maïsherbiciden

Het maïsherbicide Kart is in de sector een goed gekend middel, onder andere omwille van zijn goede werking op haagwinde. Corteva heeft echter meer in het aanbod, zoals het herbicide Victus, de uitvloeier Vivolt en het insectidice Sherpa (ritnaaldenmiddel in maïs). Positief nieuws is dat ze nog meer middelen aan het uittesten zijn. Wij zagen een proefveld waarin maar liefst 3 nieuwe middelen aanlagen.

Het proefveldgedeelte ligt aan in het praktijkveld van de landbouwer. Deze deed zijn onkruidbestrijding later dan wanneer Corteva zijn proeven spoot. Tijdens ons bezoek konden we duidelijk zien dat de maïs van de landbouwer minder ontwikkeld stond. Het ideale spuitmoment heeft dus niet enkel effect op de bestrijding van onkruid, maar ook op gewasremming bij maïs.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken