Startpagina Veeteelt

Jagers moeten everzwijnenpopulatie onder controle houden

Twee jagers moeten ervoor zorgen dat de everzwijnenpopulatie in het Hagevin (Pelt-Lommel) niet te groot wordt en dat de door de everzwijnen aangerichte schade aan de omgeving beperkt blijft. De 2 jagers werden door de gemeente Pelt, de provincie Limburg en Natuurpunt aangeduid na het doorlopen van de procedure.

Leestijd : 2 min

Hoeveel everzwijnen er precies in het gebied zitten is niet duidelijk. Het aantal everzwijnen en de meldingen van schade door everzwijnen valt in Pelt gelukkig nog behoorlijk mee. In de Lindelse bossen en meer richting Hechtel-Eksel hebben de jachtrechthouders het wel druk om de everzwijnpopulatie te beheersen. In de bossen van de Kolis zijn er slechts af en toe waarnemingen van doortrekkers.

“De laatste jaren werd in de Grote Heide het aantal everzwijnen steeds talrijker”, aldus gedeputeerde voor Natuur Bert Lambrechts (N-VA). “Spijtig genoeg leidde dat al eens tot verkeersongevallen op de Noord-Zuid en tot schade in landbouwgewassen en aan privétuinen. Ook vogels die in de natuurgebieden op de grond broeden, zijn regelmatig slachtoffer van het everzwijn. Met deze maatregel werken we samen met alle betrokkenen aan een duurzame oplossing.”

Natuurpunt vragende partij

De aanstelling van de jagers voor de gebieden die eigendom zijn van de gemeente Pelt, de provincie en/of Natuurpunt gebeurde in nauw overleg tussen de 3 partners. De everzwijnen bedreigen in het Hagevin ook één van de laatste populaties van de vlindersoort het gentiaanblauwtje. “Die heeft ook de klokjesgentiaan nodig en ook nog een mierensoort die in die omgeving aanwezig is”, zo verduidelijkt Jos Ramaekers van Natuurpunt. “Als er everzwijnen een van die 3 natuurelementen verstoren door bijvoorbeeld de mierennesten te gaan omwoelen of die klokjesgentiaan te gaan uitgraven of omwoelen dan zijn we één van de laatste gezonde populaties van het gentiaanblauwtje kwijt.”

Hoewel Natuurpunt vindt dat er in Vlaanderen en ook in de Kempen plaats is voor everzwijnen was Natuurpunt in deze streek ook vragende partij dat de everzwijnenpopulatie onder controle gehouden zou worden. “We hebben wel actie ondernomen dat de meest kwetsbare plaatsen beschermd worden door een omheining. Maar we kunnen niet het hele gebied met omheiningen in stukken kappen.” Ook in andere gebieden, waaronder Genk, kan in de toekomst bekeken worden of er bijkomende acties moeten ondernomen worden om de everzwijnenpopulatie terug te dringen.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken