Startpagina Mechanisatie

AgroNova: ‘Het is de boer die zijn manier van werken aanpast aan een robot en niet andersom’

Robots zijn nog verre van algemeen in de Belgische velden. Toch ziet Gérald Tonglet van AgroNova een mooie toekomst voor deze relatief nieuwe technologieën. Zeker voor onkruidbestrijding in het veld is hij ervan overtuigd dat het loont om de grote som op tafel te leggen voor de aanschaf van een robot.

Leestijd : 4 min

Binnen de landbouwsector zijn er een aantal pilootprojecten waar men robots wil introduceren. Het gaat om de Naio Technologies (battery powered elektrische robots), AgXeed (diesel-elektrische robots), Farmdroid (elektrische robot met zonnepanelen) en Ecorobotics (elektrische robot met zonnepanelen).

Landbouwleven sprak met Gérald Tonglet van AgroNova, die robots van Naïo in het gamma verdeelt. In België is de populariteit van robots nog niet zo groot. “In Frankrijk en de USA zijn robots veel couranter op het terrein. Wij krijgen zo’n 2 of 3 aanvragen per week, dus we zitten echt nog maar aan het begin”, klinkt het. De prijs kan er voor iets tussen zitten. Voor de aanschaf van een robot leg je tussen de 25.000 en 150.000 euro neer.

Aanvankelijk bestond de doelgroep vooral uit kleine tuinders van 0 tot 5 ha. “We realiseerden ons dat net zij die mechanisatie niet echt nodig hebben. Nu hebben we verzoeken van grote boerderijen die moeite hebben met het vinden van arbeiders en die meestal biologisch werken. Onze klanten zijn onder andere boeren, tuinders, wijnbouwers, producenten van dennenbomen en planten in het algemeen.”

Zijn geld waard

Tonglet geeft aan dat het nu het geld waard is om een robot te kopen. “Het bedrijf Naïo Technologies bestaat sinds 2013 en de robots zijn CE-gecertificeerd en bevinden zich niet meer in het prototypestadium. Het zijn afgewerkte producten waarop je kan rekenen. De robot is interessant omdat die alleen voor het wieden kan zorgen. Afhankelijk van het gekozen model kan het wieden variëren van 1 ha tot 5 ha per dag”, vertelt hij. Uit zijn gamma is de Oz-robot de meest gevraagde robot, omdat deze geschikt is voor middelgrote boerderijen. “Hij is ook veel wendbaarder op moeilijk terrein.

Hij zag de robots doorheen de jaren ook evolueren. “Ik kende de robots die functioneerden met camera’s en Lidar. Sinds een jaar werken ze volledig op rtk gps. We staan nog maar aan het begin van robotica en ik denk dat we er over 5 jaar steeds meer van zullen zien in de velden”, geeft hij mee. “Aangezien de robot voor 100% op rtk gps werkt, zou de autonomie nog wat verhoogd kunnen worden, maar de batterijen op de huidige markt zijn nog niet krachtig genoeg. Dit zal wel verbeteren met de vooruitgang van de technologie.”

Liefst veel tools

Volgens Tonglet kan er al veel met robots. Zo kan een robot wieden, zaaien, hulp bieden bij het oogsten... “We hebben zelfs een robot gemaakt met een maaier.” Het is ook beter als er veel tools aan de robot gekoppeld kunnen worden. Er is een groot aantal gereedschappen in het gamma. “Het is mogelijk om wat je maar wil aan te passen op de robot. We adviseren en helpen klanten zelfs om hun eigen gereedschappen te ontwikkelen, zodat deze het beste kunnen voldoen aan de verwachtingen van klanten en van hun land.”

Hoewel een robot veel voordelen kan bieden, merkt hij dat klanten het moeilijk vinden om de uiteindelijke stap te zetten. “Je moet er inderdaad klaar voor zijn om een robot thuis te verwelkomen. Het is de boer die zijn manier van werken aanpast aan de robot en niet andersom. Alleen op deze manier kan de landbouwer 100% gebruikmaken van de capaciteiten van de robot. Het biedt een tijdsbesparing en het is ook gemaakt om alle moeilijke taken van de boer uit te voeren, maar je mag ook niet vergeten dat het maar een soort ‘computer’ is...”

Veilig, maar wel perceelsvereisten

Een robot zorgt niet voor mirakels, en is niet de oplossing voor alles. Tonglet geeft aan dat er beperkingen zijn aan de oneffenheden van het terrein, omdat je geen te steile hellingen mag hebben. Ook het onkruid mag niet te ver gevorderd zijn. “Het idee is om onkruid te wieden vanaf de zaai en om altijd op jong onkruid te werken. Op deze manier behoudt de robot al zijn autonomie.”

Aangezien de robot CE-gestandaardiseerd is, is die dus in orde volgens de wet. Voor de veiligheid heeft een robot ook een hele reeks veiligheidssensoren die ongelukken voorkomen. “Over het algemeen is het heel gemakkelijk om een robot te beheren. Wettelijk is het in België wel verplicht om in de buurt van de robot te blijven, zelfs als deze 100% autonoom is. Op het vlak van transport is onze ervaring dat klanten de robot elke avond terugbrengen om hem weer op te laden en zo klaar zijn voor de volgende dag.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken