Startpagina Libramont

Campagne EuroFoodArt (deel 3): walsen met Waalse wijnen

Libramont is een typisch Waalse beurs. De redactie van Landbouwleven kreeg de kans om enkele Waalse streekproducten te leren kennen tijdens een culinaire rondrit, in het kader van de campagne EuroFoodArt “Europese topkwaliteit is kunst”. Lees in deel 3 over onze Waalse wijnen.

Leestijd : 5 min

De toer kadert in een nieuwe campagne EuroFoodArt, met als slogan ‘Europese topkwaliteit is kunst’. Met de steun van Europa, en in België door Apaq-W, worden van 2021 tot 2023 13 producten gepromoot via diverse acties, zoals degustaties in winkels, social media, enzovoort. In Wallonië zijn er 11 producten met een BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) en BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) label. Het BOB-label garandeert dat alle stadia van de productie en de verwerking van het product plaatsvinden in een bepaald geografisch gebied. Het BGA-label is gelinkt aan de streek en betekent dat minstens één van de stappen tijdens de productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in het gebied van oorsprong. Het zijn kwaliteitslabels die in 1992 door Europa werden gecreëerd om de geografische oorsprong en knowhow van Europese streekproducten te erkennen en te garanderen. Op die manier kan de consument zeker zijn van de kwaliteit en de authenticiteit van elk product, en worden ze beschermd tegen namaak.

Waalse wijnen

In België bestaan er 10 officiële appellaties BGA en BOB als het om wijnen gaat. Wallonië telt bijna 105 ha wijngaarden. De eerste stop is bij Château Bon Baron in Dinant, die zowel producten van de Côtes de Sambre et Meuse als Crémant de Wallonie biedt. Uitbaters Jeanette en Piotr startten er 20 jaar geleden als Nederlanders om een nieuw wijndomein te creëren. Het gamma aan diverse wijnen is enorm. De Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay zijn bekende witte wijnen. De Acolon (lokale druif), de Pinot Noir en de Cabernet zijn mooie rode wijnen. Ecologische principes, duurzaam materiaal en zorgvuldige omgang met natuurlijke bronnen zijn er van belang en veranderen steeds weer de inzichten.

De tweede stop, en ook een belangrijk wijndomein, is Domaine du Chenoy in Emines. Ook hier kan men terecht voor producten van de Côtes de Sambre et Meuse en Crémant de Wallonie. Hier kiest uitbater Philippe Grafé voor de biologische aanpak sinds 2019. De wijnen zijn dus gemaakt met druiven die een goede ziekteresistentie hebben. Ze bieden een klein gamma aan: Citadelle als witte wijn, Terra Nova en Grand Chenoy als rode wijnen en Perle de Wallonie als crémant aan.

De laatste stop was bij La Ferme du Chapitre in Baulers. Zij bieden wijnen van de Pays des Jardins de Wallonie en Crémant de Wallonie. Met 13 ha aan landbouwgrond biedt het domein 14 wijnen, waaronder Pinot noir, Chardonnay en Solaris. In 2022 viel het domein trouwens in de prijzen, het won goud op de Concours Mondial de Bruxelles voor zijn Pinot noir.

Vin de Pays des Jardins de Wallonie, BGA

De benaming ‘Vin de Pays des Jardins de Wallonie’ dateert van 2004 en is voorbehouden aan rode wijnen, aan droge witte wijnen en roséwijnen en aan halfdroge wijnen en zoete wijnen.

De wijnen moeten op basis zijn van minstens 85% druiven, die aangeplant staan op wijnpercelen die goedgekeurd en geïnventariseerd zijn door de Waalse overheid. De andere 15% druiven mogen afkomstig zijn van andere wijnstreken in België.

De ‘Vins de Pays des Jardins de Wallonie’ in wit en rosé bezitten :

• Een soepele textuur, aangevuld met een natuurlijke zuurgraad, waardoor de wijnen fris smaken en prima kunnen verouderen.

• Een evenwichtige structuur voor een goed bewaarpotentieel, met wijnen die ook krachtig kunnen zijn.

De ‘Vins de Pays des Jardins de Wallonie’ in rood bezitten:

• Een stevige tanninestructuur met een mooie fruitigheid.

• Een natuurlijke zoetheid die zowel frisse en aromatische als krachtige en volle wijnen kan opleveren.

De zeer jonge wijnen hebben opmerkelijk frisse tonen: bloemen en wit fruit, citrusvruchten en minerale indrukken voor de witte wijnen en fruitige, gerookte en houtachtige aroma’s voor de rode. Wijnen die iets ouder zijn, hebben meer ronde impressies : geel fruit, rood fruit, gekookt fruit en specerijen die soms naar geroosterde en gekonfijte accenten evolueren.

Crémant de Wallonie, BOB

De benaming ‘Crémant de Wallonie BOB’ dateert uit 2008.

Deze wijn valt op door zijn zuren, waardoor die fris smaakt en tegelijk geschikt is om te verouderen. Jonge wijnen smaken heel fris, terwijl iets oudere wijnen meer ronde smaken en aroma’s bezitten. De bubbels, het kenmerk van deze wijnen, zijn heel krachtig en persistent wanneer de wijnen jong zijn. Naarmate de schuimwijnen ouder worden, worden die belletjes zachter en delicater.

De klimatologische omstandigheden in deze wijnstreek zorgen ervoor dat de druiven en vervolgens de most een ideale natuurlijke zuurgraad bezitten, perfect voor schuimwijnen. Het koele en vochtige klimaat zorgt voor een fraai evenwicht tussen de zuren en de rijpheid van de druiven, wat wijnen geeft met een goed bewaarpotentieel. Het laag gehalte aan natuurlijke suikers in de druiven is typisch voor het Waals klimaat.

Als reactie op deze klimatologische kenmerken ontwikkelden Waalse wijnbouwers een knowhow die specifiek is voor de vinificatie van deze druiven. Deze knowhow combineert de kennis van mostbalansen met die van het wijn maken, van oogst tot ‘dégorgement’.

Voor de schuimwijnen of basiswijnen van deze herkomstbenaming moet het natuurlijk alcoholgehalte hoger zijn dan 9,0% volume alcohol.

De benaming ‘Crémant de Wallonie BOB’ is voorbehouden aan witte of rosé schuimwijnen, gemaakt volgens de traditionele methode (met een tweede gisting op fles). De druiven worden manueel geoogst wanneer ze perfect rijp zijn.

Vin Côtes de Sambre et Meuse, BOB

De benaming ‘Côtes de Sambre et Meuse BOB’ dateert van 2004, ook al vinden we reeds vanaf de 9e eeuw wijnstokken en wijnbouwers terug op de hellingen langsheen de Maas.

De keuze voor dit specifieke gebied steunt vooral op de geschiedenis van deze wijnstreek. Vanaf de 9e eeuw werd er reeds op beide hellingen langsheen de Maas aan wijnbouw gedaan, met een piek van de 13e tot de 16e eeuw. Vanaf de jaren 1960 kwam er onder impuls van hobbyisten en professionals een nieuwe heropleving. Op zoek naar een ‘nieuwe’ knowhow, aangepast aan de bodems en aan het klimaat van Wallonië, trokken deze pioniers destijds naar Duitsland, Frankijk en Luxemburg om zich bij te scholen en om meer moderne wijnbouw- en productietechnieken aan te leren.

De introductie van nieuwe druivenrassen, speciale kruisingen of resistente variëteiten, aangepast aan een noordelijk klimaat, is het bewijs van deze zoektocht naar knowhow die specifiek is voor deze wijnstreek.

Zoals de naam reeds doet vermoeden, stemt het geografisch gebied van de Beschermde Oorsprongsbenaming ‘Côtes de Sambre et Meuse’ overeen met het stroomgebied van de Maas. Alle provincies van Wallonië vallen volledig of gedeeltelijk onder dit gebied.

Wijnen met de benaming ‘Côtes de Sambre et Meuse’ zijn helder en puur, en kunnen zowel wit, rood als rosé zijn.

Een gemeenschappelijk punt van alle wijnen is hun smakelijk en aromatisch evenwicht, wat voor kwaliteit zorgt.

Lees ook in Libramont

Opnieuw plaats voor het trekpaard in het bos

Libramont Om verschillende redenen is het aantal boomslepers de laatste jaren sterk verminderd. In de bosbouwsector heeft het gebruik van paarden nochtans vele voordelen (minder bodemverdichting, behoud van de vegetatie, grotere wendbaarheid, enzomeer), zelfs in combinatie met bosbouwmachines. In dit opzicht trekt het werkpaard een groeiend aantal liefhebbers aan, waarvan sommigen actief zijn in onze bossen en wouden.
Meer artikelen bekijken