Startpagina Actueel

Jagers vragen betere reglementering voor korvieren

De Koninklijke Unie Sint Hubertus, de federatie van jagers in België, heeft de "abnormale schade" aan de kaak gesteld die in België wordt aangericht door korvieren (kraaien, eksters, kauwen...) en vraagt dat er meer reglementering komt voor deze vogels.

Leestijd : 1 min

Landbouwers klagen regelmatig over schade die door de vogels op hun akkers wordt aangericht, maar ook de jagers zijn niet tevreden. "Ze zijn een bron van aanzienlijke predatie op de nesten en jongen van de kleine fauna, zoals patrijzen, kwartels en jonge hazen, wat bijdraagt tot de zeldzaamheid van vele soorten. Bovendien veroorzaakt de plaatselijke wildgroei van kauwen en kraaien schade aan openbare en particuliere gebouwen en huizen, wat de eigenaars veel geld kan kosten", aldus de jagersunie.

De Koninlijke Unie Sint Hubertus vraagt daarom een dringende wijziging en vereenvoudiging van de wetgeving waardoor meteen gereageerd kan worden op de verzoeken van landbouwers en burgers die schade ondervinden door de vogels. Korvieren zijn momenteel grotendeels beschermd en mogen dus niet gedood worden. Uitzonderingen zijn er enkel als de fauna of flora ernstig bedreigd worden.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken