Startpagina Actueel

Nederlandse premier hekelt ‘levensgevaarlijke’ acties van boeren

De Nederlandse premier Mark Rutte vindt de protestacties van een kleine groep boeren op de snelwegen onacceptabel en levensgevaarlijk. Dat schrijft hij in een verklaring op Twitter. “Er zijn genoeg andere mogelijkheden om binnen de wet je onvrede te uiten. De meeste boeren doen dat ook.”

Leestijd : 2 min

In Nederland waren op 28 juli nog meerdere wegen afgesloten als gevolg van acties van landbouwers waarbij afval werd gedumpt. Boeren stortten op 27 juli op verschillende plekken op en bij snelwegen mest en puin, vooral in het midden en het oosten van het land, om hun ongenoegen over de stikstofwetgeving te uiten. Ook werden hooibalen in brand gestoken. Weggebruikers moesten daarom tot in de loop van deze ochtend rekening houden met vertraging en hinder vanwege opruimwerkzaamheden. Aannemers die na de boerenprotesten de weg zouden ruimen, kregen volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat aanvankelijk te maken met bedreigingen en intimidatie. Het opruimen begon daardoor pas in de nacht van woensdag op donderdag.

Premier hekelt gevaarlijke situaties

“Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten”, aldus Rutte. Hij spreekt zijn steun uit voor zowel Rijkswaterstaat als de politie die met man en macht werken om de gevolgen van deze acties te beperken en roept mensen die bedreigd worden, op aangifte te doen.

Rutte is met vakantie, maar zegt wel in contact te staan met de meest betrokken ministers. Meerdere bewindslieden hebben in schriftelijke verklaringen hun zorgen uitgesproken en opgeroepen om te stoppen met acties die in strijd zijn met de wet, maar zijn verder vooralsnog weinig zichtbaar. Een woordvoerder van Rutte zegt dat er voortdurend overleg is binnen de regering. “Alleen voltrekt zich dat niet allemaal voor het oog van eenieder.” De bewindslieden monitoren en ondernemen actie waar nodig. Ook het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat er heel veel overleg plaatsvindt met onder meer de politie, het parket en de gemeenten. Een woordvoerder stelt dat heel duidelijk is dat de regering deze acties onaanvaardbaar vindt, en ‘dat je er niet mee wegkomt’. Dat minister Dilan Ye¿ilgöz nog niet fysiek zichtbaar is geweest, bijvoorbeeld door de pers te woord te staan, heeft volgens hem met het reces te maken. Het ministerie van Defensie laat desgevraagd weten dat er nog geen verzoek is ingediend bij de krijgsmacht om te helpen bij het opruimen van de rommel op de snelweg. Defensie mag dat volgens de wet alleen doen als commerciële partijen daartoe niet in staat zijn, en dat zal na een aanvraag eerst moeten worden afgewogen. "Als er al een verzoek komt, verwacht ik niet dat Defensie erop in kan gaan", aldus een woordvoerder. Als het gaat om het verwijderen van asbest, kan Defensie sowieso niets betekenen, aangezien het ministerie daarvoor niet de juiste papieren heeft.

Belga/AV

Lees ook in Actueel

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken