Startpagina Actueel

Europese Commissie heeft kader voor hergebruik afvalwater voor landbouwirrigatie

De Europese Commissie heeft een pakket richtlijnen klaar voor het hergebruik van gezuiverd afvalwater voor landbouwirrigatie. Volgens Europees Commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevicius komen de watervoorraden onder druk te staan en is het "onze plicht om waterverspilling een halt toe te roepen en het efficiënter te gebruiken".

Leestijd : 2 min

Veel Europese landen krijgen af te rekenen met (langere) periodes van droogte. Momenteel treffen watertekorten 11  % van de bevolking in de EU. Maar vooral in het gebied rond de Middellandse Zee is de situatie zorgwekkender. Daar heeft bijna de helft van de bevolking in de zomer af te rekenen met waterschaarste. Volgens de Commissie zullen de droogtes en watertekorten in de toekomst wellicht nog vaker voorkomen en ernstiger worden.

Gezuiverd afvalwater hergebruiken

Een van de manieren om watertekorten tegen te gaan, is gezuiverd afvalwater hergebruiken, bijvoorbeeld voor irrigatie in de land- en tuinbouw. Momenteel wordt er in de EU jaarlijks 40.000 miljoen m2 afvalwater gezuiverd. Daarvan wordt er slechts 964 miljoen m2 hergebruikt.

Toch zijn er ook landen, binnen en buiten de EU, waar het hergebruik van afvalwater al ingeburgerd is, denk aan Israël, Australië en Singapore. In de EU is Frankrijk één van de betere voorbeelden met een hergebruik van 7,7 miljoen m2 per jaar. Maar in zijn geheel blijft de EU ruim onder de mogelijkheden, meent de Commissie.

De Commissie heeft nu een regelgevend kader klaar dat moet helpen om binnen de EU tegen 2025 jaarlijks meer dan 6 miljard m2 water te hergebruiken.

De EU heeft ook al een verordening, die vanaf juni 2023 toepasbaar zal zijn, met daarin kwaliteitseisen en regels voor het veilig hergebruik van water. De Commissie heeft ook voorgesteld om de EU-wetgeving rond industrieel afvalwater en rond de behandeling van stedelijk afvalwater te herzien om op die manier het hergebruik van water verder te stimuleren.

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken