Startpagina Actueel

Vogelgriep verspreidt zich onder kustvogels

Op de stranden van het Zeeuwse schiereiland Walcheren spoelen dagelijks vele tientallen dode vogels aan. Dinsdag waren het er zelfs 250, woensdag 80. Waarschijnlijk zijn ze doodgegaan door de vogelgriep. Aan onze Belgische kust spoelen de laatste tijd ook veel dode meeuwen aan. Net over de grens lijkt de situatie al iets erger te zijn. De piek bij ons wordt pas de komende dagen en weken verwacht.

Leestijd : 1 min

Aan het begin van de zomer waren het vooral de broedvogels die getroffen werden. "Nu zien we dat de infectie verschoven is van sternen en visdiefjes naar de meeuwen", zegt Muriel Vervaeke, expert wilde dieren ziekten bij het Agentschap Natuur en Bos aan VRT NWS. In juni werden er meer dan 100 dode vogels per dag geteld. Veel grote sternen aan de kust haalden het niet.

Nu lijken de meeuwen aan de beurt. "De jonge meeuwen hebben nu het nest verlaten en komen in grote groepen samen", zegt Vervaeke aan VRT. "De infectie kan zo gemakkelijk doorgegeven worden. We verwachten de komende weken en dagen een grote sterfte bij de meeuwen die dit jaar geboren zijn en bij de volwassen meeuwen. Momenteel gaat het om een tiental dode vogels per dag."

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken