Startpagina Actueel

Wereldvoedselprijzen dalen fors

De wereldvoedselprijzen zijn in juli fors gedaald, al voor de vijfde maand op rij. Vooral de prijs voor granen en oliën gaat naar beneden nadat ze in maart op een recordhoogte stonden - een gevolg van de oorlog in Oekraïne, zo blijkt uit de Food Price Index van de VN-Voedselorganisatie.

Leestijd : 1 min

In juli daalde de index met 8,6  % tot 140,9 punten. Vooral bij plantaardige oliën was er een prijsdaling met 19,2 procent, tot het laagste niveau in tien maanden. Granen werden 11,5  % goedkoper, vooral te danken aan de prijsdaling bij tarwe (-14,5  %). Hier zou het akkoord dat Oekraïne met Rusland over de export van graan een rol hebben gespeeld. Tegenover vorig jaar is graan wel nog altijd een pak duurder.

De FAO is opgelucht dat de prijzen dalen, maar wijst erop dat er nog altijd risico's zijn voor de wereldwijde voedselbevoorrading, zoals een recessie of hoge prijzen voor meststoffen. Die kunnen een impact hebben op de landbouwproductie in de toekomst.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken