Startpagina Actueel

Twee koeien gestorven door uitdroging na mogelijke sabotage waterbak

In Waterloo zijn maandag 2 koeien aan uitdroging gestorven, waarschijnlijk door een kwaadwillige daad. Dat meldt de lokale politie dinsdag. Dierenarts Evelyne Van de Wouwer gaf ons naar aanleiding van de droevige gebeurtenis meer duidelijkheid over hoeveel water een koe nodig heeft en hoe je uitdroging bij een koe kan herkennen.

Leestijd : 2 min

Wandelaars meldden maandagnamiddag aan de politie dat 2 lijken van koeien in een veld lagen. De politie ging ter plaatse en merkte dat er een steen was geplaatst op de automatische waterbak, waardoor het water werd afgesloten.

Twee koeien waren overleden door uitdroging, 3 andere koeien en een stier toonden tekenen van uitdroging. Hun toestand verbeterde snel nadat ze water hadden gekregen. Ze werden door de eigenaar en de dierenarts naar een schuur gebracht om uit te rusten en behandeld te worden.

De Waalse dienst Dierenwelzijn werd op de hoogte gebracht. De politie van Waterloo is een onderzoek gestart naar dierenmishandeling.

Één dag zonder water is katastrofaal

Evelyne Van de Wouwer, rundveedierenarts bij DGZ, benadrukt dat een koe die melk geeft 150-200 l water per dag nodig heeft. Een droogstaande koe heeft nood aan zo’n 50-60 l per dag. Jongvee vereist 25-40 l.

“Weinig mensen weten dat een koe zoveel water nodig heeft. Daardoor kan ze al na een dag zonder water sterven, zeker als het buiten zo warm is. Als je dus ziet dat een koe niet bij haar drinkwater kan, moet je dat dus meteen melden aan de boer.

Normaal gezien kan een koe ook nog wat vocht uit het gras halen, maar dat vochtpercentage is nu heel laag.”

Hoe herken je een koe met hittestress?

“Als het warm is buiten, gaat een koe proberen om de interne warmte productie te verminderen”, legt Van de Wouwer uit. “Dat doet ze door minder te eten, minder aminozuren (eiwit) naar de melk te sturen, eigen spiereiwitten af te breken voor glucose. Dat allemaal zorgt ervoor dat de melkproductie daalt en de koe vermagert.

De koe zal de hitte ook zo snel mogelijk kwijt willen geraken, waardoor ze een verhoogde ademhaling krijgt, meer gaat rechtstaan en begint te weten. De koe zal meer water opnemen en er zal minder bloed naar het darmstelsel gaan. Dat laatste kan zorgen voor verteringsproblemen.”

Hoe herken je een uitgedroogde koe?

“Bij een koe die te weinig vocht opneemt, verslechtert de huidelasticiteit, de ogen worden dof en gaan diep liggen, de mest is te droog, het haar wordt dof, en de ademhalingfrequentie daalt.

Wat nog het meest zal opvallen is dat de koe dan abnormaal hard gaat loeien. Dat zou je van heel ver weg moeten kunnen horen”, aldus Van de Wouwer.

Belga - SN

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken