Startpagina Varkens

Brahim Ter Ganzendries, een ideale beer voor performante Belgische kwaliteitsvarkens

In het selectiemesterij-onderzoek van de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) imponeerden de nakomelingen van de beer Brahim Ter Ganzendries het meest in het seizoen 2022.1.

Leestijd : 3 min

De biggen van de kruising met deze beer hadden als opzetdatum januari-februari 2022.

Fokwaarden en economische efficiëntie

Brahim, in eigendom van KI Varkenszorg in Kaulille, is een typisch fokproduct van de stal Ter Ganzendries van Edward (84) & zoon Luc Van Esch (54) uit Tienen. Dit kan men duidelijk zien in zijn fokwaarden en in de opbouw van zijn pedigree. Vooral de fokwaarde voor karkaskwaliteit (SLKW) van maar liefst 162 punten springt in het oog (top 3 in de afgeteste beren van de voorbije 2 jaar). Zo stelden we vast dat zijn nakomelingen het op autofom 0,5 MBI/AFI-punten en qua slacht- en uitsnijrendement 1,5% beter deden dan de hokgenoten van andere beren. Ook alle andere fokwaarden – zoals jeugd- en levensgroei, voederopname- en voederconversie – waren echter duidelijk onderscheidend beter dan het populatiegemiddelde (zie tabel).

Voor wat betreft de prestaties van de nakomelingen in de kraamstal stellen we met een KSI-index van 145,8 ook een topprestatie vast bij Brahim. Hiermee prijkt deze beer op plaats 19 in een lijst van maar liefst 1.805 Piétrain-beren, waarvan er eigen worpen gescoord werden sinds 2015. Zijn nestbroer Bodi Ter Ganzendries (tevens in eigendom van CV Varkenszorg, Kaulille) staat daar trouwens, met een KSI-index van 155,1 punten, helemaal bovenaan.

33-3360-FWS-web

Afstamming en verwantschap

Wat de afstamming en verwantschap betreft, zien we dat de pedigree vol- staat met hitlijststamvaders. In de vaderlijn zien we Warford (KI Vermeiren uit Rijkevorsel), een nestbroer van Warner en via de beer Trespa afstammend van de fameuze Netel-bloedlijn.

Ook in de moederlijn zien we echter het ‘stapelen’ van selectiemesterijlegendes, zoals de beren Robert (moedersvader KI Vermeiren uit Rijkevorsel), Ronse (mmv, KI Clincke in Ruiselede) en Osterix (mmmv in KI Bevel). Daarenboven is de moeder van Brahim de nestzus van de broers Zjuul (KI Bevel), Zabby (KI Vandenbroeck in Kortenaken) en Zarco ter Ganzendries (KI Vansteenlandt in Krombeke) die een paar jaar terug ook allen een topindex haalden in de selectiemesterij.

Visie en fokbeleid

Dit stapelen van topverervers van de selectiemesterij in de afstamming typeert het fokbeleid van de stal Ter Ganzendries. Wat verwonderlijk en minder evident is, is de flexibiliteit waarmee nieuwe ontwikkelingen qua fokwaarden en andere technologie, zoals genomics, op een intelligente manier geïntegreerd worden in het klassieke fokkersvakmanschap met een duidelijke visie en fokdoel. Het uitblinken in de klassieke Belgische karkaskwaliteit, gekoppeld aan een uitstekende voederconversie en degelijke groei bij de gekruiste nakomelingen, zien we dan ook telkens terugkomen in de fokproducten van Edward, die ondertussen al ettelijke decenia meedraait in de topfokkerij van het Piétrain-ras.

Edward Van Esch (84) op de varkensprijskamp Agriflanders 2017 in Gent.
Edward Van Esch (84) op de varkensprijskamp Agriflanders 2017 in Gent. - Foto: Agriflanders

Hij is al stamboekfokker in eigen naam sinds 1962, toen hij startte met de bloedlijnen van zijn ouders en schoonouders in de Ganzendries. Hoed af voor zijn verwezenlijkingen, het wordt dan ook interessant om te zien hoe men bij de stal Ter Ganzendries de vele nieuwe trends en uitdagingen in de varkenssector – zoals robuustheid, transportwaardigheid, verlagen van de ecologische voetafdruk en vleeskwaliteit en dergelijke meer – gaat integreren in hun fokdoel.

Ook hier zagen we het voorbije jaar opvallend goede prestaties in de selectiemesterij van een aantal halothaannegatieve beren, waarbij opnieuw CV Varkenszorg en een aantal andere KI-centra meegingen in de visie van deze merkwaardige fokker.

Jürgen Depuydt, VPF

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken