Startpagina Melkvee

Cowforme: personeel inschakelen om werklast te verminderen

Melkveehouders kampen met een hoge werklast en dat tast hun levenskwaliteit aan. Via het Frans-Belgische project CowForme wil men probleem aanpakken door in te zetten op acties om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Via een voorbeeldbedrijf geeft Cowforme in dit artikel enkele tips voor het werken met personeel.

Leestijd : 3 min

In mei en juni organiseerde Cowforme 3 thematische bedrijfsbezoeken, één in Frankrijk, één in Wallonië en één in Vlaanderen. De melkveehouders ter plaatse vertelden collega-melkveehouders hoe zij hun werklast kunnen verminderen. Die getuigenissen en manieren van werken zijn ter plaatse gefilmd en verzameld in 3 thematische video’s waar je als melkveehouder inspiratie uit kan halen.

Werken met deeltijdse werknemers

De eerste 2 video’s verschenen in een eerder artikel. In de derde video van Cowforme kom je erachter hoe je je werlast kan verminderen door te werken met deeltijdse werknemers. De familie Valcke uit Hooglede werkt met een vijftal deeltijdse medewerkers voor het verzorgen van hun bedrijf met 300 melkkoeien en 330 zeugen met gedeeltelijke afmest. Het geeft hen de zekerheid dat ze altijd op iemand kunnen rekenen. Veilig en ergonomisch werken vinden ze belangrijk voor zowel zichzelf als de werknemers.

Luc, Sandy en Astrid kozen bewust niet voor een fulltime werkkracht omdat je dan erg afhankelijk bent van die persoon. Werken met meerdere werknemers is qua planning meer puzzelwerk, maar het geeft meer werkzekerheid en dat is voor de familie Valcke het belangrijkst.

“Bij ziekte, vakantie of plotse stopzetting van de job val ik niet meteen zonder arbeidskrachten. Ik weet dat er op andere dagen iemand anders klaar staat om te helpen”, vertelt Luc Valcke. Momenteel zijn er 3 externen gedeeltelijk tewerkgesteld. Een werknemer die elke maandag en dinsdag komt, een jobstudent, iemand met een seizoenscontract en een zelfstandige die het landwerk doet. Familie Valcke zoekt nog een extra deeltijdse werkkracht om het werk rond te krijgen. VDAB en Werkers zijn platformen die hen helpen, ook mond-aan-mond-reclame werkt.

Personeel tevreden houden

Gemotiveerde werknemers vinden én houden is niet evident. Luc, Sandy en Astrid vinden het belangrijk dat de werknemer zich goed voelt in z’n job. “Wij kijken naar de talenten van de persoon en geven taken die de medewerker graag doet. We trachten ook veel werkafwisseling te geven en de fysiek zware taken te beperken.”, getuigt Sandy. Werk en privé zijn gescheiden. In de melkstal is een bureau om het werk te bespreken. Medewerkers hebben een apart lokaal met sanitaire ruimte. Daar kunnen ze hun (middag)pauze nemen en zich na het werk douchen.

Veilig en ergonomisch werken

Het melkveebedrijf nam 2 jaar geleden een nieuwe melkveestal in gebruik. Voor de bouw is goed nagedacht over ergonomie en arbeidsveiligheid, want dit draagt bij tot het creëren van een aangename werkplek. De familie Valcke vindt ook hygiëne, orde en netheid zeer belangrijk.

Het materiaal heeft een vaste plaats en alles wordt proper gemaakt na gebruik. De carrousel heeft een beweegbare vloer, aanpasbaar volgens de grootte van de melker. De openingen van de mestkelders zijn zo klein mogelijk en goed afgedekt. Zo kunnen er weinig gassen ontsnappen en kan je niet in de put vallen. Ook bij de sleufsilo’s is er weinig valgevaar. De leegte tussen de muren is opgevuld met aarde. De medewerker kan dus makkelijk silo’s afdekken en ontbloten.

Gratis arbeidsscan

Wie werkt met werknemers moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bij Prevent Agri kan elke Belgische landbouwer een gratis bedrijfsscan aanvragen. Na een bedrijfsbezoek krijg je een rapport met tips rond arbeidsveiligheid en een lijst met werkpunten om te voldoen aan de welzijnswetgeving.

Bekijk hieronder de video:

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken