Startpagina Pluimvee

Hogere energie- en voederprijzen brengen pluimveeproductie in gevaar

Bedrijven in de pluimveevleessector hebben moeite om hun productie op peil te houden vanwege de zeer hoge energie- en voederprijzen. Aftredend voorzitter Paul Lopez van de Europese pluimveeorganisatie AVEC vraagt de beleidsmakers in de opinietekst hieronder om prioriteit te geven aan de voedsel- en pluimveevleesproductie, om in de komende weken een betaalbare en continue voedselvoorziening te garanderen.

Leestijd : 2 min

Net als tijdens de coronacrisis is de pluimveevleessector vastbesloten om samen met de Europese instellingen te zorgen voor een continue aanvoer van hoogwaardige en betaalbare pluimveeproducten aan de EU-burgers. Maar zonder ingrijpen van de beleidsmakers is en blijft dat een grote uitdaging.

Ongekend hoge kosten

De pluimveeproducenten worden in de hele toeleveringsketen getroffen door ongekende stijgingen van de kosten voor energie (met name aardgas, brandstoffen en elektriciteit), CO2, verpakking en externe arbeidskrachten, die de continuïteit van de productie bedreigen. Met name de energie- en gasvoorziening is van cruciaal belang om het welzijn van de dieren in stand te houden.

De Russische inval in Oekraïne heeft ook geleid tot een aanzienlijke stijging van de voederprijzen, die 70% van de productiekosten van pluimvee vertegenwoordigen. Dat heeft geleid tot een situatie waarin de landbouwers de productie de komende weken liever stopzetten dan het risico te nemen om grote financiële verliezen te maken.

Het is enorm moeilijk om de extra kosten door te rekenen aan de distributieketen, dus de steun van de autoriteiten is dringend nodig. De beleidsmakers moeten voorrang blijven geven aan de cruciale sectoren, zoals de pluimveesector, voor toegang tot zowel energie als voeder.

Grens vastleggen voor prijzen

Toegang tot energie en voeder alleen is echter niet voldoende. Als betaalbare en stabiele prijzen niet kunnen worden gegarandeerd, staat het voortbestaan van de sector op het spel.

De Commissie moet de lidstaten steunen om in te grijpen en de energieprijzen op een redelijk niveau te brengen, de transparantie van de energiemarkten te vergroten, de energievoorziening te spreiden en te zoeken naar oplossingen zoals het vastleggen van een grens op de energie-/voederprijzen.

Duurzame productie is onze prioriteit, en wij zien onze sector als een deel van de oplossing als het gaat om klimaatverandering. Daarom vragen wij de autoriteiten onze sector te ondersteunen en de ontwikkeling en de overgang naar duurzame energiebronnen te versnellen. We vragen ook om minder afhankelijk te worden van buitenlandse leveranciers van fossiele brandstoffen en veevoer, en om de veerkracht van de sector te vergroten.

AVEC

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken