Startpagina Actueel

“Geef lokaal voedsel toekomst”

De land- en tuinbouwvrouwen uit de regio Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Stabroek en Brecht hebben op zondag 18 september, onder leiding van Sabina Vandeweyer, op verschillende plaatsen spandoeken neergezet en ze zijn in gesprek gegaan met de bezoekers op de landbouwbedrijven.

Leestijd : 2 min

De actie van de boerinnen is in het kader van het stikstofbeleid en het nationaal park. Er is een grote onzekerheid onder de boerinnen vanwege het huidige beleid. Kunnen hun bedrijven nog wel voorbestaan en worden overgenomen door de kinderen? “Om onze landbouwbedrijven te verduurzamen en moderniseren willen wij forse investeringen doen, maar we zitten met te veel vragen om die stappen te durven zetten”, zeggen de vrouwen.

Rode zakdoek

De rode zakdoek en vlag symboliseert de steun voor de lokale landbouw en deze worden steeds vaker gesignaleerd. Komende periode worden de rode zakdoeken ook verdeeld door de boerinnen, dus hang zeker een rode zakdoek aan de auto, fiets of huis, hiermee steun je de landbouw en dit geeft deze boerinnen ook zeker veel steun.

Nationaal park

Een bijkomende bezorgdheid naast de stikstofplannen zijn de plannen van Grenspark Kalmthoutse Heide om zich te laten erkennen als nationaal park. Zoals de plannen er nu voorliggen gaan de landbouwgronden in het Grenspark verloren door de nulbemesting vanaf 2028. De grote vrees is dat het Nationaal Park stelselmatig zal uitbreiden voor meer recreatie en natuur, ten koste van landbouwgronden die in en rondom het Grenspark liggen. Eén van de voorwaardes van een nationaal park (nu 6.000 ha) is dat ze binnen een termijn van 20 jaar moeten groeien tot 10.000 ha. Er moeten dan verbindingen komen tussen verschillende omliggende natuurgebieden.

Voedselafhankelijkheid

Met deze actie willen de land- en tuinbouwvrouwen het belang van de lokale landbouw benadrukken. Indien de lokale landbouwgronden verdwijnen voor natuur zullen we niet meer kunnen genieten van de lokale producten. Tevens onderhouden de landbouwers het landschap. “Indien de landbouwgronden worden omgezet naar natuur, waar komen dan de producten vandaan? Is dit dan de oplossing? Producten van ver weg, geteeld onder minder goede omstandigheden? Dit is niet de oplossing, ook niet voor het klimaat.”

“Indien we afhankelijk worden van het buitenland voor ons voedsel is dit een heel groot risico, kijk maar naar de afhankelijkheid voor gas. Vanwege de afhankelijkheid van het buitenland raakt het land nu in een grote crisis. De landbouwers in België zorgen voor kwalitatief duurzaam voedsel en tevens scoort België zeer goed met betrekking tot het dierwelzijn. Momenteel is er een zware energiecrisis, indien we de landbouw laten verdwijnen, komen we in een voedselcrisis. Dit willen wij toch niet?”

Sabina Vandeweyer runt een melkveebedrijf en daarnaast zet zij zich in voor de belangen van de landbouw en de boerinnen en trekt zij de kar bij vele positieve acties voor de landbouw en de land- en tuinbouwvrouw. Ze is ook kandidate voor Strafte Boerin van Vlaanderen.

De land- en tuinbouwvrouwen

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken