Startpagina Beurzen

SIMA: Een honderdjarig jubileum vol ontmoetingen, innovaties en vragen

De Franse landbouwbeurs SIMA sloot op 10 november zijn deuren, nadat het 5 dagen lang bezoekers had ontvangen.

Leestijd : 5 min

De voorbije editie, die zowel het ‘honderdjarig jubileum’ genoemd wordt, als ‘de reunie’, vond plaats in een aparte economische context, maar ook op een ongebruikelijk tijdstip.

Iedere beurs, of het nu een landbouwbeurs is of niet, moet evolueren. Dat heeft SIMA ook gedaan dit jaar, bijna 4 jaar na zijn laatste editie. De veranderingen waren talrijk en merkbaar en werden in verschillende mate gewaardeerd.

Datumverandering

Een eerste verandering was de inplanting op de kalender. De landbouwbeurs in Parijs vond nu voor het eerst plaats in november van de pare jaren, terwijl het voordien telkens plaatsvond in februari van de onpare jaren. Dit heeft de organisatie van SIMA gedaan om beter in te spelen op het zakelijke beslissingsproces. Investeringsbeslissingen worden op het einde van het jaar genomen en niet in het begin.

Wat denken de bezoekers ervan? De aanwezigen ter plaatse leken niet door de datumverandering negatief beïnvloed te zijn. We kunnen zelfs zeggen dat ze verheugd waren om er te zijn, om hun leveranciers of collega's te ontmoeten, om nieuwigheden te ontdekken, of zelfs om door de tentoonstelling te wandelen die gewijd was aan het eeuwfeest, waarin een twintigtal oldtimers de evolutie van de landbouw uitbeeldden.

Finaal trok SIMA 153.000 bezoekers, waarvan 18% buitenlanders, die in totaal van 120 verschillende landen kwamen.

Bij de afwezigen waren de reacties meer gemengd. Via de sociale media vernamen we dat sommigen de datumwijziging betreuren, vooral omdat begin november de veldwerkzaamheden nog niet voltooid zijn en omdat er geen tijd was voor een beursbezoek. De keuze tussen een daguitstap naar Parijs en het zaaien van tarwe was voor hen snel gemaakt. Ook de nationale Franse stakingsdag op het openbaar vervoer op 10 november hielp niet om de bezoekers vlot naar de beurs te krijgen. Toch hadden de organisatoren beslist om tijdens deze dag het parkeren gratis te maken.

Vanuit België bemerken we dat er slechts een beperkt aantal autocars de toch naar Parijs hadden gemaakt. In het verleden konden de bezoekers simultaan een bezoek brengen aan SIMA en SIA. Dit laatste is het internationale landbouwsalon, waarvan de datum niet veranderd is. De datumverplaatsing verklaart dus deels het mindere succes. Toch moeten we daar ook de verhoogde brandstofprijs aan toevoegen en het feit dat door Covid-19 er een lange tijd tussen zat sinds de laatste editie.

Kritische geluiden

Bij de exposanten zijn de meningen verdeeld. Velen van hen waren blij om erbij te zijn en om hun klanten te ontmoeten. Ze zijn zelfs heel tevreden met de contacten die gelegd zijn tijdens de 2 eerste beursdagen. Dat zijn traditioneel de meest interessante dagen vanuit commercieel oogpunt .

Op hun stand heerste een aangename sfeer met getuigenissen over concrete investeringsprojecten. Enkelen waren heel enthousiast omdat ze een SIMA Innovation Award kregen of omdat ze op het palmares staan van de Farm Machine 2023.

Anderen daarentegen tellen zich openlijk vragen bij de kosten die verbonden zijn aan een beursdeelname als deze (standruimte, overnachtingen voor het personeel, logistieke kosten), zeker in het licht van de bezoekersopkomst. Dit gevoel is niet exclusief voor wat een deelname aan SIMA betreft en geldt evenzeer voor andere beurzen. Sommigen stellen zich wel al vragen over een beursdeelname aan SIMA in 2024. Het is echter nog te vroeg om hier definitieve beslissingen over te nemen. Velen wensen wel een herziening van de deelnamekost als exposant...

Van 8 naar 4 beurshallen

Er was deze editie nog een andere grote verandering merkbaar wat betreft de indeling van de beursvloer. Slechts 4 beurshallen werden bezet door standhouders dit jaar, ten opzichte van het dubbele tijdens de laatste beurseditie in 2019. Hiervoor zijn meerdere verklaringen. Allereerst wordt de Simagena, de veeteeltbeurs, niet meer samen met SIMA georganiseerd. Vervolgens is er ook het feit dat sommigen hun standruimte drastisch hebben beperkt.

Sommige fabrikanten waren terug te zien op SIMA, zoals de Franse specialist inzake bodembewerking, Grégoire Besson. Anderen lieten deze editie aan zich voorbij gaan. Het landbouwsalon in Parijs is direct geconfronteerd geweest met 2 andere landbouwbeurzen die over een internationale uitstraling beschikken, met name de EIMA, die doorging van 9 tot 13 november in Bologna, Italië; en EuroTier, dat plaatsvond van 15 tot 18 november in Hannover, Duitsland. Zo kozen JCB, Manitou, Alpego en Same Deutz-Fahr voor het Italiaanse landbouwsalon, terwijl Joskin voor EuroTier koos. Bemerken we nog dat de 4 beurshallen een restauratieruimte kregen waarvan de grootte je verbaasde. Er was zelfs een petanquebaan aangelegd en er werden petanqueballen voorzien.

Voor ieder wat wils

Een andere verandering, en niet de minste, is de wijziging van de naam van de beurs. SIMA is niet enkel meer de beurs voor landbouwmechanisatie, maar is wel de ‘Internationale beurs voor oplossingen en technologie voor een performante en duurzame landbouw’ geworden. Maak je echter niet ongerust: tractoren, hakselaars, zaaimachines... zijn nog steeds aanwezig. De nieuwe naamgeving wordt verant-woord door de aanwezigheid van ruimtes die toegewijd zijn aan start-ups, landbouwrobots en biolandbouw. Deze trokken ruim de aandacht van bezoekers.

In diezelfde zones werden talrijke conferenties georganiseerd. Er was een rijk gevuld programma dat talrijke en diverse vraagstukken aanging, zoals energie, bodemgezondheid, de plaats van de vrouw, robotica,... Elke bezoeker kon er meestal met succes vinden wat hij of zij zocht.

Er werden door exposanten talrijke nieuwigheden gepresenteerd. We noemen hierbij slechts enkele voorbeelden. Zo heeft New Holland een nieuwkomer in het gamma van de T7 tractor met lange wielbasis getoond, namelijk de T7.300. Horsch demonstreerde een pneumatische meststofstrooier die vanaf 2024 gecommercialiseerd zal worden. Het Indische BKT toonde zijn eerste rupsen voor tractoren. De groep Samson/Pichon toonde een infraroodsensor die live de NPK-waarden van drijfmest kon analyseren. Holmer toonde zijn vijfde generatie van de Terra Dos-bietenrooier. Tot slot lieten Krone en Lemken voor het eerst het prototype van hun autonoom voertuig genaamd ‘Combined Power’ aan het grote publiek zien.

Afspraak in 2024

Volgens de organisatoren heeft de voorbije editie van SIMA in 2022: “meer dan ooit het belang van de beurs getoond inzake handel, innovatie en het ontmoeten van spelers in de landbouwwereld, of dit nu nationaal of internationaal is.” Getuige hiervan is volgens hen de aanwezigheid van meer dan 300 nieuwe exposanten uit 37 landen van de meer dan 1.000 aanwezige standhouders.

De volgende editie van SIMA zal plaatsvinden van 24 tot 28 november 2024, een beetje later op de maand dan dit jaar.

Jérémy Vandegoor

Lees ook in Beurzen

Meer artikelen bekijken