Wat leerden de onderbroeken onder de grond ons?
Dit voorjaar trokken heel wat Vlamingen de tuin in met schop en onderbroek. Het doel? De bodemkwaliteit testen! De onderbroeken, of wat ervan overbleef, werden intussen weer opgegraven en geregistreerd op de website van Landelijke Gilden. Zo konden we als plattelandsorganisatie aan de slag met de resultaten. En wat blijkt? Het bodemleven is maar nipt geslaagd voor de onderbroekentest.

Van de bijna 500 geregistreerde onderbroeken kwam 52 % zo goed als verteerd uit de grond. Vaak waren het enkel nog de elastiekjes of de dikke naden die overbleven. Micro-organismen in de bodem, zoals bacteriën en schimmels, maar ook insecten, deden dus hun ding met net iets meer dan de helft van de onderbroeken. De andere helft van de begraven onderbroeken valt ruwweg in 2 categorieën in te delen: 20% van de onderbroeken bleek deels verteerd te zijn en 28% van de onderbroeken kwam zo goed als intact uit de grond.
Eigenaars van zo’n (bijna) intact exemplaar graven best eens wat dieper naar de oorzaak van het probleem. Zo kan de grond te nat of te droog zijn, kunnen er te veel gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen gebruikt zijn of loop je misschien te vaak over het plekje waar je onderbroek begraven lag. Al die tips vallen na te lezen op landelijkegilden.be/onderbroek.
Wat bij een slecht resultaat?
Haalde je een intacte onderbroek uit de grond en heb je geen idee aan wat het kan liggen? Dan is een bodemanalyse een goed idee. Voordat je investeert in aanplantingen in je tuin, is het immers zinvol om na te gaan of jouw bodem geschikt is voor je tuinplannen en zo nodig eerst te investeren in je bodem of je tuinplannen aan te passen. Eerste stappen in die bodemanalyse kan je zelf zetten met doe-het-zelf bodemkits die je in het tuincentrum koopt.
Voor een grondige analyse kan je een staal opsturen naar bv. de Bodemkundige Dienst van België, waarmee je in detail weet hoe het met je bodem gesteld is.
Prijzenpot
Tuinliefhebbers die hun onderbroek registreerden op de website van Landelijke Gilden staan alvast een stapje dichter bij zo’n analyse, want er zitten 14 testkits en 3 volledige bodemanalyses in onze prijzenpot. Die pot met 113 grote en kleine prijzen, gaande van tuinboeken tot nieuwe onderbroeken, wordt verloot onder iedereen die z’n onderbroek registreerde op de website. Alle prijzen gaan de komende weken de deur uit.
En wat nu?
Ook in 2024 zet Landelijke Gilden volop in op klimaatvriendelijke tuinieren. We focussen ons op de waterhuishouding in jouw tuin en bieden naast info en praktische tips ook inspiratie, onder meer tijdens Open Tuinen op 26 mei, 29 en 30 juni en 1 september 2024.