Startpagina Akkerbouw

Boerenbond over de verlenging van glyfosaat: "glas is halfvol"

De beslissing van de Europese lidstaten om de vergunning voor glyfosaat met vijf jaar te verlengen, wordt positief onthaald door de landbouwsector.

Leestijd : 2 min

Luc Vanoirbeek van de Boerenbond wijst er wel op dat de vergunning oorspronkelijk voor 15 jaar zou worden verlengd. "Het glas is dus halfvol of slechts voor een derde vol". Hij stelt zich ook vragen over wat er binnen vijf jaar gaat gebeuren.

Glyfosaat is het actieve bestanddeel in onkruidverdelgers als Roundup. Op 15 december verstrijkt de huidige Europese vergunning. Over de verlenging van de vergunning was de voorbije maanden een hetze ontstaan. Een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie bracht glyfosaat immers in verband met kanker, maar de Europese agentschappen voor voedselveiligheid (EFSA) en chemische product en (ECHA ) vonden geen bewijzen dat de stof mogelijk kankerverwekkend is.

Landbouwers in Europa kunnen de volgende jaren dus nog altijd onkruidverdelgers met glyfosaat gebruiken. Maar binnen vijf jaar dreigt er weer onduidelijkheid. "We zijn er absoluut voor dat er naar alternatieven wordt gezocht, die misschien minder schadelijk zijn voor de volksgezondheid en even efficiënt voor de boer. Maar voorlopig zijn die alternatieven er niet", aldus de woordvoerder van de Boerenbond.

Hij vindt de Europese houding ook hypocriet. "We hebben niets tegen regels, maar dan moeten die regels ook gelden voor geïmporteerde producten", klinkt het. Vanoirbeek wijst erop dat in Noord- en Zuid-Amerika en in Australië nog altijd onkruidverdelgers op basis van glyfosaat toegelaten zijn. "Binnen vijf jaar zou men dus landbouwproducten uit die landen moeten verbieden, maar het ziet er niet naar uit dat de Wereldhandelsorganisatie dat zal toestaan als er geen wetenschappelijke gronden voor zijn."

De Boerenbond betreurt trouwens de hele commotie die rond glyfosaat is ontstaan. "Men heeft op een bepaald moment de autoriteit van een instelling als het Europese Voedselagentschap ondergraven. Dat zou in de toekomst toch best vermeden worden. Het debat en het nemen van beslissingen moet 'science based' gehouden worden", aldus Vanoirbeek.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken