Startpagina Agribex

Bourgeois legt nadruk op belang innovatie, beter loon

De Vlaamse regering vindt dat landbouwers een beter loon verdienen, en is daarom waakzaam voor eventuele misstanden. Dat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in een speech voorafgaand aan de opening van het landbouwsalon Agribex in Brussel. “Messcherpe promoties van discounters en van buitenlandse winkelketens zijn uit den boze,” aldus Bourgeois.

Leestijd : 2 min

Bourgeois benadrukte dat de landbouw alleen kan overleven als ze door evolueert. “Ik trap een open deur in als ik zeg dat we van een mechanische naar een hoogtechnologische, ook digitale, sector gaan.” Bourgeois gaf direct toe dat Belgische boeren lang niet altijd een goede prijs ontvangen, hoewel het in 2017 al wat beter ging dan in 2016, dat hij een “rampjaar” noemt.

De omzet van de Vlaamse landbouw zal in 2017 zo’n 8 procent hoger liggen, terwijl de kosten ongeveer gelijk gebleven zijn. Maar waar het beter gaat in de melkveehouderij en varkenshouderij, blijft vleesvee “het zwakke broertje”. De primaire productie is wat de veteraan politicus betreft het fundament onder het uitzonderlijk sterke agrovoedingscomplex in Vlaanderen.

Hij herinnerde zijn gehoor aan de omvang van dit complex. Het complex tekent jaarlijks voor een exportomzet van meer dan 35 miljard euro, waarvan het meeste niet met bulkproducten maar met kwaliteit wordt gerealiseerd. De 35.000 bedrijven zijn goed voor een totale tewerkstelling van 146.000 mensen. Bourgeois waarschuwde de sector wel dat de regeldruk een aandachtspunt is, maar dat tegelijk de milieudruk van de sector en andere sectoren echt omlaag moet.

DSC_1286

Voorzitter Johan Colpaert van Fedagrim, de organisator van de beurs, liet er in de openingstoespraak geen gras over groeien: “duurzaamheid betekent ook wederzijds respect.” Landbouwers zetten zich in op veilig, gezond en kwalitatief hoogwaardig voedsel te produceren voor de consument. Andersom moet de consument de landbouwer een volwaardig loon gunnen.

Niet alleen door meer te betalen. “Regelgeving moet kwaliteit waarborgen, maar mag de sector niet tegenwerken.” Doet ze dat niet, dan zal de Belgische landbouw vanzelf verdwijnen, en wordt men afhankelijk van het buitenland.

DSC_1297

De Waalse minister-president Willy Borsus en de federale landbouwminister Denis Ducarme legden eveneens de vinger op de zere plek: de landbouw is waanzinnig innovatief en belangrijk, maar verdient structureel te weinig. Borsus en Ducarme riepen daarnaast met zoveel woorden op tot voorzichtigheid ten opzichte van handelsakkoorden. De Waalse landbouw heeft veel te verliezen bij een handelsakkoord met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, dat tegen lagere standaarden en kostprijs rundvlees, suiker en andere landbouwproducten maakt.

J.C.B.

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken