Startpagina Edito

Precieze toekomst

Leestijd : 2 min

In deze uitgave van Landbouwleven belichten we de mogelijkheden van precisielandbouw, ongetwijfeld de toekomst van onze sector.

En die toekomst is vandaag meer dan ooit al bezig. Dat bewijzen de getuigenissen in deze krant gebracht door loonwerkers, onderzoekers en landbouwers die al mee zijn met deze technologie. Iedereen kan hier trouwens mee in zijn. Er staat duidelijk geen leeftijdsgrens op, zo tonen onze gesprekspartners aan.

Interesse hebben in de techniek, aangevuld met de nodige passie blijkt voldoende om mee te zijn met de boot van precisielandbouw. Er moeten echter ook de nodige financiële middelen zijn om te kunnen investeren in deze techniek. Dit kan wel eens de oorzaak zijn van het niet uitvaren van de boot ‘precisielandbouw’.

Hoewel gebruikers ervan overtuigd zijn dat ze besparen door aan precisielandbouw te doen, biedt dit nog niet de nodige financiële zekerheid om aan boord te stappen.

In deze uitgave komt aan bod dat banken niet weigerachtig staan om de nodige financiering te verlenen voor precisielandbouw, maar ze aarzelen niet om er direct bij te zeggen dat de technische resultaten eerst op orde moeten zijn. Precisielandbouw is hier een hulp voor, al blijft de basis tot succesvol boeren wel liggen bij de vakkennis van de landbouwer zelf.

Dan nog blijft de portefeuille van de boer buiten op het veld in weer en wind liggen. Zelfs de nieuwste app, drone of sensor kan hier geen soelaas bieden. En toch mogen we hun belang niet onderschatten in het temperen van de (weer)risico’s. Technologie gaat het nog meer dan vroeger mogelijk maken om percelen beter te draineren, irrigeren of planten en dieren optimaler te beschermen. Ontken het belang van precisietechnologie dus niet, want dat dit de toekomst zal zijn, bewijst deze uitgave van Landbouwleven. De toekomst is immers al begonnen, en deze zal precies zijn. Mis de boot niet! T.D.

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken