Startpagina Pluimvee

Kippen vangen aan de poten wordt niet verboden

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is niet

van plan om het vangen van slachtrijpe kippen aan de poten te verbieden. Volgens de minister blijkt uit Vlaams onderzoek dat inzake dierenwelzijn het vangen van de kippen bij de poten beperkt beter scoort dan het rechtop vangen.

Leestijd : 4 min

Minister Weyts werd in de commissie Dierenwelzijn door Nadia Naji van Groen gevraagd naar een reactie op de juridische klacht ingediend tegen de Vlaamse dienst Dierenwelzijn door het Harrison Collectief, een Vlaamse dierenrechtenorganisatie.

Klacht tegen dienst Dierenwelzijn

De klacht kwam er omdat de dienst Dierenwelzijn niet voldoende zou optreden tegen de vangmethode waarbij kippen aan hun poten worden opgetild en nadien in groepen worden getransporteerd. Die manier van kippen vangen is volgens Naji pijnlijk en veroorzaakt dierenleed.

Minister Weyts baseert zijn beslissing om het optillen van kippen aan de poten niet te verbieden op de resultaten van het het KIPvangproject. Dit project werd uitgevoerd door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in samenwerking met het Proefbedrijf Pluimveehouderij, de UGent en Vetworks, een team van dierenartsen met ervaring in de pluimveesector. In het project werden de traditionele vangmethode, de rechtopmethode en het machinaal vangen met elkaar vergeleken. Dat liep van september 2021 tot en met november 2023.

Verschillende nadelen, beperkte voordelen

“Wat de onderzochte dierenwelzijnsparameters betreft, kon het project weinig verschillen vaststellen tussen de traditionele vangmethode en de rechtopvangmethode. Enkel voor het aantal blauwe plekken aan de vleugels bij legkippen was er een verschil. Dat aantal lag iets hoger bij het traditionele vangen. Op basis van de studie en de indicatoren die getest werden, lijkt de dierenwelzijnswinst van de rechtop-vangmethode beperkt te zijn”, zegt minister Weyts.

“Daarentegen zijn er wel verschillende nadelen verbonden aan die methode. Die methode duurt veel langer, waardoor de kippen die eerst gevangen werden, ook langer moeten wachten. De methode is ook moeilijker en onveiliger, ook voor de vangers zelf trouwens, en geeft ook een hogere werklast.”

Traditionele vangmethode scoort beter

“Uiteindelijk geven de resultaten van het onderzoek zelfs aan dat het vangen van de kippen bij de poten in het geheel beperkt beter scoort op het vlak van diervriendelijkheid dan het rechtop vangen. Dat is misschien wat contra-intuïtief, maar dat is uiteindelijk wel de conclusie van het onderzoek. Daarom lijkt het mij op basis van deze bevindingen niet aangewezen om het vangen aan de poten te verbieden.

Dat betekent echter niet dat we stilzitten. Binnen de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn is ook een werkgroep gestart om op zoek te gaan naar aanbevelingen om het dierenwelzijn te verbeteren in het hele proces, dus in de hele preslachtfase van pluimvee en wat volgt. Dat gaat van de voorbereidingen voor het transport in het pluimveebedrijf tot de wachttijd in het slachthuis”, stelt minister Weyts.

Advies in het najaar

Weyts verwacht dat het advies er in het najaar zal zijn. Hij wil niet op dat advies vooruitlopen, maar de discussie wordt alleszins vervolgd. “Ik heb me voor alle duidelijkheid niet laten leiden door de kostprijs van de verschillende methodieken, maar wel door de dierenwelzijnswinsten. En het blijkt dat die er in globo niet zijn. Je wint niks op het vlak van dierenwelzijn, integendeel zelfs volgens bepaalde interpretaties.”

Nederland komt tot andere conclusie

Nadia Naji is een beetje verwonderd over de conclusies van het KIPvangproject. “In Nederland kwam men tot een andere conclusie en heeft men wel beslist om tot rechtop vangen over te gaan. Ik weet dat ook daar de discussie wel nog woedt en dat ook daar onder meer door de landbouwlobby wordt gepusht om dit toch te gedogen. Hoe verklaart u dat daar in Nederland anders naar wordt gekeken en dat daar andere conclusies worden getrokken?”, vraagt Naji zich af.

Minister Weyts volgt de Nederlandse conclusie niet. “Dat is een beslissing van een Nederlandse rechter, op basis van een betrekkelijk eigenzinnige interpretatie van de Europese Transportverordening. Die interpretatie deel ik niet volledig”, zegt hij daarover.

Concurrentienadeel voor Vlaanderen

Volgens Eva De Bleeker van Open Vld maakt de rechtopvangmethode het transport veel duurder. “Het opladen van 20.000 leghennen kost 1,8 keer meer, terwijl het bij vleeskuikens 1,5 keer zo duur is”, laat ze weten. De Bleeker heeft ook een waarschuwing voor minister Weyts. “Als wij hier een voortrekkersrol gaan spelen, dan moet er toch gekeken worden naar het concurrentienadeel dat onze pluimveehouders hierdoor zullen hebben. Men moet bekijken hoe de pluimveehouders deze extra hinderpaal kunnen overwinnen als ze moeten concurreren met de import van pluimveevlees uit andere landen.” Zij rekent erop dat er dan over vergoedingen en overgangsperiodes kan gepraat worden.

Filip Van der Linden

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken