Startpagina Paarden

Databank ‘Paard zkt. thuis’ vindt akkoord met GAIA en asielen

Naar aanleiding van de recente berichtgeving in de media over de databank ‘Paard zkt. thuis’, heeft PaardenPunt Vlaanderen overleg gepleegd met GAIA en The Old Horses Lodge.

Leestijd : 2 min

Het herplaatsen van paarden door de VZW “Stichting voor paarden in nood” door middel van de nieuwe databank “Paard zkt. thuis” onderscheidt zich op positieve wijze van klassieke verkoopsites waar paarden aangeboden worden.

De algemene voorwaarden en een aangepast modelovereenkomst bieden voor de herplaatste paarden maximale waarborgen dat deze effectief een goede nieuwe thuis krijgen.

Na overleg met Michel Vandenbosch van GAIA en Marina Tondelier van The Old Horses Lodge worden volgende clausules in de voorwaarden voor de databank “Paard zkt. thuis” opgenomen:

1. Er wordt een controle door een dierenarts uitgevoerd om te bepalen of het paard al dan niet geschikt is om te berijden. Indien het paard niet geschikt is voor het berijden, inspannen etc. wordt dit duidelijk vermeld.

2. De ontvanger dient te bewijzen dat hij of zij solvabel is om een paard op te vangen inclusief de nodige voorzieningen (stal, weidegang, andere paarden al aanwezig etc.)

3. De ontvanger dient eveneens te bewijzen dat hij of zij met paarden kan omgaan (o.m. brevetten, scholingen etc.). Indien niet, dienen er tenminste 3 lessen “omgaan met paarden” gevolgd te worden tegen betaling. Eventueel kunnen de lesgevers van de “Vlaamse Liga Paardensport” of “Landelijke Rijverenigingen” inspringen.

4. Er wordt een controle enige tijd na ontvangst doorgevoerd om de situatie van het paard na te gaan waarbij de middelen van de “Stichting voor paarden in nood” worden aangewend om de evaluatoren van het “Equilabel” de nodige controles te laten uitvoeren.

5. Er kan enkel gefokt worden met merries met stamboekpapieren én via het geijkte stamboek waarbij maximaal 2 veulens kunnen gefokt worden in de volledige carrière van de merrie.

6. Het systeem zal 6 maanden na de opstart geëvalueerd worden.

VZW “Stichting voor paarden in nood”

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken