Startpagina Wetgeving

OCMW Gent sloot in feite boeren uit van verkoop 450 ha landbouwgrond

Landbouwgrond is schaars. Tegelijk zijn vele landbouwers op zoek naar grond, om uit te breiden of te starten. Die extra grond is broodnodig om hun bedrijf leefbaar te houden in de toekomst. Toch konden landbouwers niet meedingen naar de 450 ha Zeeuwse landbouwgrond van het Gentse OCMW. Hoe kon dit gebeuren, en kan dit in de toekomst vermeden worden?

Leestijd : 3 min

Fernand Huts, de eigenaar van Katoen Natie, kocht in 2016 via een Luxemburgse vennootschap 450 ha landbouwgrond aan van het Gentse OCMW. Hij betaalde er 17,5 miljoen euro voor, wat overeenkomt met zo’n 39.000 euro per ha, een erg gunstige prijs. Enkele landbouwers uit het Gentse betwisten die verkoop nu.

In strijd met Europa

Ze pleiten ervoor de transactie nietig te verklaren, op grond van onder meer de Europese regelgeving rond ongeoorloofde staatssteun of concurrentievervalsing. Omdat de 72 percelen in hetzelfde lot werden verkocht, konden individuele landbouwers het totale bedrag onmogelijk ophoesten. Het OCMW stelde dat aparte verkopen voor de 72 percelen te duur zouden geweest zijn. Bovendien dacht het anders niet van stukjes onbruikbaar land (3 ha) af te geraken.

Met het geld wil het OCMW een rusthuis in Mariakerke financieren. De Europese begrotingsregels vragen dat openbare besturen zulke investeringen in één jaar tijd afschrijven. Absurd, vindt burgerbeweging Constituante die vreest dat waardevol openbaar goed op die manier meer en meer in handen van grootfinanciers terecht zal komen. De beweging steunt de landbouwers in hun eis om de verkoop te ontbinden.

“Boeren en burgers moeten er samen voor opkomen dat onze landbouwgronden het algemeen belang dienen. Het Europese beleid maakt het onze overheden quasi onmogelijk om daarvoor te zorgen.” (Raf Verbeke, Constituante)

Voor of na verkiezingen

De landbouwers willen dat de zaak in september, nog voor de gemeenteraadsverkiezingen, behandeld wordt. “De zaak is tamelijk eenvoudig volgens ons. Er is geen reden om ze uit te stellen. Mijn cliënten willen dat de zaak in september gepleit wordt, het OCMW verkiest december. Niet toevallig na de verkiezingen”, verklaart advocaat Nic Reynaert.

“De zaak is  tamelijk eenvoudig volgens ons. Er is geen reden om ze uit te stellen”, aldus de advocaat van de landbouwers.
“De zaak is tamelijk eenvoudig volgens ons. Er is geen reden om ze uit te stellen”, aldus de advocaat van de landbouwers. - Constituante

Reynaert pleit deze zaak voor de landbouwers, en hij weet goed waarom. “Ik heb veel respect voor boeren. Ik ben opgegroeid tussen landbouwbedrijven en heb er geholpen tijdens mijn jeugd in Roeselare. Landbouwers moeten hard werken. Anderzijds is er het juridisch-technisch aspect. Het kan toch niet zijn dat landbouwers worden uitgesloten van het kopen van landbouwgrond? En dat terwijl er net een nijpend tekort aan is.”

In principe landbouwgrond

Wie zit er achter de aanklacht? “Slechts één landbouwer procedeert uiteindelijk. Het gaat niet alleen om de kosten, sommigen zijn ook bang voor repercussies. Als ze vervolgen, kan dat slecht voor hen uitdraaien.”

“Het kan toch niet zijn dat landbouwers worden uitgesloten van het kopen van landbouwgrond?” (Nic Reynaert, advocaat misnoegde landbouwers)

Welke mogelijkheden heeft Huts met deze grond? “In principe is dit landbouwgrond, en is door ruimtelijke ordening vastgelegd dat er geen industrie op mag. De bereikbaarheid van de percelen is uitstekend. Ze liggen tussen de wereldhavens van Gent, Antwerpen en Rotterdam, verbonden via een modern wegennetwerk. Er is in het verleden al landbouwgrond opgekocht door investeerders, en plots industriegebied geworden. Misschien wordt de bestemming van die grond binnen een aantal jaar wel gewijzigd, wanneer iedereen deze zaak alweer vergeten is.”

Oplossingen?

Intussen peilde de redactie naar het hoe en waarom bij enkele betrokkenen, en ging na hoe deze situatie in de toekomst kan worden vermeden. Een verbod op speculeren met landbouwgronden, zoals in Zwitserland van kracht is, moet op Europees niveau worden geregeld, horen we van Raf Verbeke, lid van burgerbeweging Constituante. Volgens Kaat Segers van De Landgenoten biedt ook de aankoop via een coöperatie van landbouwers geen uitkomst (zie respectievelijke kaderstukken onder).

“Een verkoop sluit altijd mensen uit, maar dit is echt extreem. De landbouwers achter de aanklacht hebben een goed argument: door dit in één lot te verkopen sluit je de boeren uit.” (Kaat Segers, De Landgenoten)

Mogelijk zet de juridische actie van de misnoegde landbouwers en hun advocaat, Nic Reynaert, politiek iets in gang. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

D.C.

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken