Startpagina L&T- Salon

Voor vrije handel en vrouwenrechten

“De gezelligste landbouwbeurs van het land”, zo noemde Nic Vermaut het afgelopen Salon voor land- en tuinbouw in Roeselare. De beurs is in ieder geval altijd zo vriendelijk om tijdens de opening enkele (blauwe) politici hun visie op het landbouwbeleid te laten geven. Ook de als Crelan-CEO afscheidnemende Luc Versele mocht zijn blik werpen op de sector.

Leestijd : 5 min

Was het toeval of zat er meer achter, maar kwatongen fluisterden dat Boerenbond-gerelateerde bedrijven ontmoedigd werden om aan de beurs deel te nemen. Ongetwijfeld zal het tijdstip van de beurs - zes weken na Agriflanders - een grote(re) rol gespeeld hebben voor deze en andere bedrijven.

De aanwezigen lieten het in ieder geval niet aan hun hart komen.Voor het eerst was ook het park en de groenvoorziening duidelijk aanwezig op de beurs. “We hebben daarmee gemikt op tuinaanleggers of zelfs mensen met een grote tuin. We merken immers dat leveranciers van tractoren ook dezelfde mensen zijn die de knowhow hebben om die mensen te bedienen”, aldus Nic Vermaut van het bureau Well communications, dat de organisatie van de beurs trekt.

Ook gemeentebesturen van Oost- en West-Vlaanderen werden uitgenodigd. Zij waren maandag zeker geïnteresseerd in de demo rond alternatieve onkruidbestrijding. Herbiciden zijn voor hen immers verboden terrein geworden sedert 2015.

Kijken op de lange termijn

De eerste maanden van 2017 zijn wellicht wat een afscheidstournee geworden voor Luc Versele, CEO van Crelan. Hij wordt eind april voorzitter van de Raad van Bestuur van de bank. Crelan is ook sponsor van deze beurs. “Ik denk dat ik de afgelopen 30 jaar weinig edities gemist heb”, aldus de heer Versele tijdens de plechtige opening. Crelan kende de laatste decennia sterke groei, van een balanstotaal van 3 tot 4 miljard euro in de jaren ‘70, naar een balanstotaal van 20 miljard euro nu. Het aandeel landbouw is in die periode van 50 tot 15 % gedaald. “Tegelijkertijd zien we dat de kapitaalsbehoefte bij land- en tuinbouwbedrijven heel wat groter is geworden”, stelde de heer Versele vast.

Ook banken moeten in hun kredietverlening zien om te gaan met volatiliteit in de landbouw. “Vroeger was het simpel, landbouw was een cyclische markt. Vandaag zien we dat die cyclus in de varkenshouderij bijvoorbeeld helemaal ontbreekt. Het is heel belangrijk geworden om op lange termijn te denken.”

Belang blijven inzien

Vlaams parlementslid Francesco Vanderjeugd (Open VLD) stapte mee in de organisatie van het Landbouwsalon, en was er naast spreker dus ook mede-organisator. “Sinds de vorige editie twee jaar geleden is de sector al meermaals uitgedaagd geweest. Geen enkele sector heeft soveel crisissen en hervormingen moeten ondergaan als de landbouwsector. Wij als politici moeten het belang ervan blijven inzien, en over de partijgrenzen heen blijven vechten voor land- en tuinbouw”, zo sprak hij. De heer Vanderjeugd haalde het belang aan van een breed maatschappelijk debat over landbouw en wil een beleidsplan ruimte Vlaanderen dat een prominente plaats aan landbouw geeft. “Boeren hebben ruimte nodig om te kunnen boeren en een stabiel regelgevend kader. Ze moeten ook investeringen over lange termijn kunnen spreiden.”

CETA omarmen

De eigen ideologie getrouw blijven de liberalen voorstander van de vrije markt. Ze zien handelsverdragen zoals CETA met Canada als mogelijkheden die we moeten omarmen. “Maar voor mij moet de vrije markt ook eerlijk blijven. Oneerlijke handelspraktijken moeten definitief aan banden gelegd worden.” Francesco Vanderjeugd is voorstander van het aanstellen van een Europese arbiter die kan tussenkomen bij oneerlijke handel. Op Vlaams niveau verwacht hij veel van de langverwachte weersverzekering. “Ik roep de verzekeringssector op om hier ook hun verantwoordelijkheid in te nemen.”

Tot slot wil de burgemeester van Staden ook de rol van de vrouw in de landbouw opwaarderen. “Hoeksteen van de sector is de familiale landbouw, en die hoeksteen moeten we blijven beschermen. We moeten daarom de rol van de vrouw hierin opwaarderen zodat ze een volwaardige plaats op het landbouwbedrijf krijgen.”

Gelijk speelveld

Vanuit het voor Roeselare ‘verre Limburg’, betrad Europees parlementslid - en dochter van een veehandelaar - Hilde Vautmans (ook Open VLD, Sint-Truiden) het spreekgestoelte. Als schepen van Sint-Truiden heeft ze vandaag een bijzondere link met de appel- en perenteelt. “Ik ben heel blij dat 2015 en 2016 achter de rug zijn. Voor boeren waren die jaren rampjaren: te nat en te droog, storm, Ruslandboycot...”

Als Europees parlementslid kan ze mee vorm geven aan het GLB richting 2020. Een gelijk speelveld is daarin voor haar een prioriteit. “Het kan niet dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen anders gereglementeerd is in Spanje en Portugal dan bij ons”, sprak ze resoluut. “We moeten ook durven zeggen dat wijzelf in Vlaanderen Europese regelgeving soms strenger omzetten dan bedoeld; dat moeten we ook een halt toeroepen.”

Het Europees parlementslid was er niet over te spreken dat de appelen en peren slachtoffer geworden zijn van de Ruslandboycot. “Als Europa oorlog voert met peren als munitie, dan moet ze maar de kogels betalen”, zo vond ze.

Net als collega Vanderjeugd nam mevrouw Vautmans het op voor het vrijhandelsakkoord CETA met Canada. “CETA is goed; een nieuwe markt gaat open met gelijke regels. De Braziliaanse markt voor fruit is ook opengegaan, en op die piste van handel moeten we blijven inzetten. Varkenshouders weten dat het vijfde kwartier van het varken een verwaarding vindt in China, en dat is voor hen cruciaal..”

Zo positief ze staat tegenover exportproducten, zo negatief staat ze tegenover importproducten die een alternatief voor binnenlandse producten vormen. “We moeten fierder zijn op onze eigen producten. Blijf af van de Pink Lady of van het Ierse biefstuk. Eet eigen producten en vertel dat ook als lokaal politicus of als lid van een buurtcomité.”

Ook zij brak overigens een lans voor het ondersteunen van vrouwen in de landbouw. “Achter elke sterke boer staat een nog sterkere vrouw. Laat ons ervoor zorgen dat vrouwen op de boerderij ook loon naar werken krijgen, zodat vrouwen er ook voor kunnen kiezen om niét buitenshuis te werken.”

IDC

Lees ook in L&T- Salon

Meer artikelen bekijken