Startpagina Paarden

Zussen Cocquyt uit Sint-Martens-Leerne

Vader Juul Cocquyt uit Sint-Martens-Leerne had 6 zonen van wie er reeds 3 overleden zijn: Irené, Renhild en Daniël. Verder zijn er Julien, René en André. Famile Cocquyt is van oudsher een echte trekpaardenfamilie. Het mooiste resultaat was de nationale titel in 1969 met Minerva van Sint-Martens, een dochter van Expo de la Sille.

Leestijd : 3 min

Johanna en Greta Cocquyt - twee dochters van Daniël - wonen nog steeds bij hun moeder Bérenice Vincent op het hof, Stal van Sint-Martens. Met veel enthousiasme zetten zij de passie van vader verder: Greta van kinds af aan, Johanna iets later.

Samen aan

de weg timmeren

De passie voor de trekpaarden van vader verder zetten: dat hebben zij beloofd aan hun papa. En samen timmeren ze aan de weg. Hoeveel paarden staan er op stal? Johanna: “Twaalf en we zien ze alle twaalf even graag. Mijn zus en ik gaan er 100 % voor. We doen er alles voor maar moeten er ook veel voor laten. Op reis gaan bijvoorbeeld zit er niet in. Wat wil je met zoveel paarden. Je kan niet alles willen.”

Prijskampen

Wat doen jullie met de paarden? “Wij focussen ons vooral op de prijskampen: nationale, Vilvoorde, Oudenaarde, Deinze, Appels, enzovoort. Daarbij helpen we op andere wedstrijden de paarden voorstellen van Louis Fierens. Ja, er is een bijzondere band met Louis. Onze stal is heropgebloeid door de merrie Marianne van ’t Roetaart, die dankzij Louis bij ons terechtkwam en door de aankoop van Reine de la Haine die we als veulen kochten bij Robert Stacquet. Sindsdien scoren we ook beter. En we fokken nu ook kleuren door de combinatie van Justine (vos) en Matteo (blauwschimmel). We hebben sinds het overlijden van papa veel steun gehad aan Eddy Van Langenhove. Hij staat ons altijd bij met goede raad.”

Mooiste resultaten waren het jeugdkampioenschap met Annelies van ’t Roetaart op het Vlaams kampioenschap in Aalst en reservekampioene met Marianne van ’t Roetaart in Oudenaarde.

Stal van St.-Martens

Om een idee te hebben van de fokstal ‘van Sint-Martens’, dit zijn de 12 paarden: 12-jarige Justine van St.-Martens, vos (Tosca v/de Klaverhoeve - Dorus II v/de Capreton); 7-jarige Fleur v. St.-M, bruinsch. (Victoria van 't Hof ter Hasselt - Tijn v/de Vliegert); 6-jarige Merel v. St.-M, zwart (Justine - Matteo); 5-jarige Annelies van 't Roetaart, bruinsch. (Laura van 't Roetaart -Matteo); 4-jarige Ella van de Puipaart, bruinsch. (Eva v/de Lindedreve - Matteo); 3-jarige Sterre v. St.-M; blauwsch. (Justine - Matteo); 3-jarige Elle van de Fossa Eugenia, bruinsch. (Sofie v/de Fossa Eugenie - Flor van ’t Cleihof); 1-jarige Nazlie v. St.-M, blauwsch. (Narges v. St.-M – Gamin); 1-jarige Louise-Marie v. St.-M, bruinsch. (Annelies van 't Roetaart - Flor); 1-jarige Ruth v. St.-M, zwart (Justine - Matteo); 1-jarige Zorro v. St.-M, zwart (Merel - Flor); 1-jarige Zico v. St.-M, blauwsch. (Fleur - Gamin).

Hopelijk houden de zussen het nog lang vol. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken