Startpagina Beurs van Libramont

Steevast naar Libramont met pony’s en paarden

Lieve Blindeman is meer dan alleen de enthousiaste vrouwelijke helft achter de pony- en paardenfokkerij Van Duyversputten van het echtpaar Van Eetvelde – Blindeman in Hofstade, een landelijke gemeente vlakbij Aalst. Als zijnde een van de weinige Vlaamse deelnemers aan de fokkerijwedstrijden op de Landbouwbeurs van Libramont de voorbije jaren, wilde Landbouwleven meer weten over haar fokkerij. We maakten kennis met een gepassioneerde vrouw die ons in duidelijke taal deelgenoot maakte van wat haar drijft.

Leestijd : 8 min

Steevast is Libramont een vaste afspraak voor het gezin Van Eetvelde – Blindeman. En dat ‘afzakken naar Libramont’ een expeditie is van formaat, in maat en gewicht, is een feit. Meer bepaald iets minder dan tien stuks vorig jaar en dit jaar worden het er zelfs enkele meer. Gedrevenheid heeft altijd wel een beetje zin voor avontuur nodig om uit te blinken, toch?

Drie podiumplaatsen

Niet minder dan drie podiumplaatsen vielen fokkerij Van Duyversputten ten deel vorig jaar.

Kassandra Van Duyversputten (SBS – Inshallah de Muze x Clinton, een droomafstamming) werd derde bij de vrouwelijke jaarlingen in Libramont. Bij de driejarige pony’s mochten Ice Cube Van Duyversputten (SBSP – Houston x Braamhoeve Werner) en Iron Man Van Duyversputten (SBSP – v. Dieu-Merci van T&L) zich respectievelijk als tweede en derde opstellen.

Van de Duyversputten

naar Libramont

Van Lieve Blindeman vernemen we dat de fokkerij genoemd werd naar het gebied ‘Duyversputten’, dat net achter hun woning ligt. Acht jaar geleden vervoegde ze haar echtgenoot in Hofstade met haar twee paarden die bij haar ouders gefokt werden. Haar man bezat toen enkele kleine pony’s. Hun oudste zelf gefokte pony’s en paarden zijn ondertussen zes jaar oud. In den beginne werden er een viertal veulens geboren per jaar. Dit jaar worden het er twaalf! Maar hoe kwamen de fokkerijwedstrijden van Libramont in hun leven?

Meten is weten

“Onze A, B en C – pony’s worden gekruist met grote hengsten. We konden hen wel inschrijven bij de Belgische Rijpony, maar ze mochten pas deelnemen aan fokkerijwedstrijden vanaf drie jaar, omdat men eerst zeker wilde zijn dat ze niet te groot zouden worden. Bij het SBS lag dat anders, want ik mag ze vanaf hun prille jeugd laten deelnemen. Daar worden ze bij twijfel gemeten en indien ze te groot zijn, mogen ze niet meer deelnemen aan de wedstrijden. Voor ons was dit interessanter en we registreerden ze dus bij hun geboorte bij het SBSP. Daarop volgde een uitnodiging om deel te nemen in Libramont. Ondertussen wordt dit reeds ons vijfde jaar in Libramont. We hadden al wat ervaring met het deelnemen aan fokkerijwedstrijden, omdat onze paarden er zoveel bijleren”, vertelt Lieve.

Volgens haar speelt de afstand wel een rol in het feit dat er weinig Vlaamse fokkers deelnemen aan de fokkerijwedstrijden voor sportpony’s- en –paarden in Libramont. Dergelijke wedstrijden zijn immers ook schering en inslag in Vlaanderen en bieden vrij veel opportuniteiten aan lokale fokkers.

Te veel of te weinig opportuniteiten

Rijst de vraag of er vandaag genoeg opportuniteiten zijn voor de fokkers om hun producten voor te stellen. Lieve Blindeman: “Er zijn inderdaad veel wedstrijden voor jonge paarden. Ik vind dat goed omdat ze aldus op verschillende plaatsen komen en veel bijleren. De selectiewedstrijden voor Mechelen worden bovendien altijd druk bezocht door potentiële kopers. Wij houden onze jonge paarden graag aan en leren ze op alvorens ze te verkopen.”

De wedstrijden vrij springen en ook de wintercompetitie worden als een goed initiatief bestempeld ten huize Van Eetvelde – Blindeman. Ook omdat er aldus in Vlaanderen hengsten uit Wallonië aan het werk te zien zijn en er zodoende niet al te veel kilometers moeten gereden worden om hengsten te bezichtigen. “We hebben een heel drukke kalender met de oudere pony’s en paarden die bijna wekelijks op wedstrijd gaan. Voor ons is het fijn dat er veel wedstrijden vrij springen georganiseerd worden. Aldus krijgen we meer mogelijkheden er enkele mee te pikken”, verduidelijkt Lieve.

Fokkerijwedstrijden doorheen de zomer

In de zomer nemen de fokproducten van de Duyversputten deel aan de fokkerijwedstrijden van de Belgische Rijpony. Dit vooral om ervaring op de doen voor de pony’s.

Ze worden vooraf gekapt, getoiletteerd en ze leren tal van nieuwe dingen kennen zoals tenten, vlaggen en alles wat op dergelijke evenementen een paard de stuipen op het lijf jaagt.

Lieve Blindeman zou dit jaar ook graag deelnemen met een hengstenveulen op Zangersheide. Dus het is niet zo dat bij de familie Van Eetvelde-Blindeman alles louter en alleen toegespitst is op Libramont.

Alles niet … maar toch heel veel zo blijkt!

Op naar Libramont

Hoe verlopen de voorbereidingen voor deze toch wel verre en dichtbevolkte expeditie? “Een tweetal weken voor de wedstrijden van Libramont komt de hoefsmid langs voor het ‘voetenwerk.’ De manen worden getrokken en het overtollig haar wordt weggeschoren als onderdeel van een uitgebreide toilettage. De dag voor Libramont worden ze allemaal gewassen en ’s morgens voor het vertrek worden de manen ingevlochten”, legt Lieve uit.

We vroegen ons ook af hoe het er bij de aankomst op de terreinen van de Landbouwbeurs aan toe gaat, als je er als fokker neerstrijkt met pakweg een tiental paarden. Lieve Blindeman vertelt verder: “We worden steeds hartelijk ontvangen wanneer we aankomen op de terreinen van de Landbouwbeurs. De piste voor het vrij springen is er altijd zeer verzorgd en ook de organisatie verloopt altijd heel vlot. Mijn echtgenoot fokt ook Belgisch Witblauw runderen. We trachten dan ook een stuk van die prijskamp te volgen en brengen een bezoek aan de standen voor de rundveehouderij.”

Het jaar rond in de hand zijn is eigenlijk een evidentie voor de pony’s en paarden van Lieve Blindeman. Vrij springen kan thuis geoefend worden en gebeurt slechts een drietal keer voor de eerste wedstrijd. Ook het wennen aan transport wordt jong aangeleerd, aangezien pony’s en paarden regelmatig mee gaan naar jaarmarkten. Dat maakt het allemaal een stuk geroutineerder voor hen, wat resulteert in veel minder stress.

Een specifiek fokdoel

Lieve Blindeman fokt zowel pony’s als paarden. Toch blijft haar doel het fokken van de betere springpony’s. “Door de combinatie paardenhengst x ponymerrie heb ik fokproducten die een betere galop hebben en meer vermogen, dan wanneer ik mij beperk tot het inzetten van louter pony-vaderdieren bij mijn ponymerries. Ze blijven wel de goede reflexen van een pony behouden. We hebben goede pony’s gefokt waar Clinton en Heartbreaker deel uitmaakten van de bloedvoering. Ook in de warmbloedfokkerij was dit een topcombinatie.”

Er worden ieder jaar drie tot vijf pony’s gedekt. De ponymerries brengen steeds een veulen alvorens ze beleerd worden.

Lieve Blindeman zou graag haar beste warmbloedmerries inzetten voor embryotransplantatie en de overige merries gebruiken als draagmoeder. De keuze gaat naar zowel bewezen hengsten als jonge hengsten, op voorwaarde dat ze een goede bloedlijn kunnen voorleggen. De moederlijn van de hengst is uitermate belangrijk voor de fokster. Het is een pluspunt als de merrie gepresteerd heeft in de sport, maar er kan geen sprake zijn waardevolle afstammingen te laten verloren gaan voor de fokkerij. Zo fokt Lieve verder met twee merries die blessures opliepen op jonge leeftijd, zodat hun afstamming ook behouden blijft voor haar fokkerij.

Een eigen kijk op de fokkerij

Het feit dat Studbook SBS baanbrekend werk verricht heeft om sportpony’s hun eigen plek te geven in het fokkerijgebeuren, beschouwt Lieve Blindeman als uitermate positief. “Het SBS stond open voor de kruising van pony’s met paarden. Ook in het internationaal pony circuit lopen verschillende pony’s met een paard als vader en/of moeder. Deze sportpony’s behouden hun mentaliteit maar ze hebben vermogen en een goede galop.

De meeste paardenliefhebbers verwachten ook dat een paard een mooi dier is en dus beschikt over een aansprekend exterieur. Dit is historisch gegroeid, aangezien een paard een van de mooiste dieren was en zich makkelijk liet africhten door de mens. Mooie paarden blijven immers bekoren. Zo ook bij Lieve Blindeman.

Fokkerij van Duyversputten richt zich vooral op het springen, maar een mooi exterieur mag dus niet vergeten worden. Wij herinneren ons hierbij de woorden van Paul Maïs (Stoeterij Van de Helle in Putte – Peulis). “Een paard moet geschikt zijn voor zijn werk, maar hij moet een exterieur hebben van “hier ben ik”!

Goed bloed dat nooit liegt

Lieve Blindeman heeft oog voor kwalitatieve bloedlijnen en staat als een huis voor een kwalitatieve fokkerij gefocust op de sport.

Hoe ging de fokkerij van het gezin Van Eetvelde - Blindeman eigenlijk van start? “We zijn begonnen met de pony’s. We lieten een pony’tje, gefokt door mijn man, dekken door een eigen hengstje dat hij gekocht had om voor de koets te lopen. Deze ponymerrie noemde Lady en haar eerste veulen was Ziggy. Lady bracht daarna fokproducten van Dieu-Merci van T&L, van Lavallino Ter Klomp, Calipso Van de Vondelhoeve, Deauville van T&L. en Bentley.”

Dieu-Merci van T&L is trouwens de vader van Iron Man Van Duyversputten, derde op het podium van de driejarige pony’s in Libramont vorig jaar met de tweede beste score voor het onderdeel springen.

“De hengst Dieu-Merci presteert zelf ook heel goed in de sport. We hebben trouwens naast Iron Man ook nog een vierjarige merrie van hem die deze winter vier keer foutloos bleef in het criterium voor de vierjarigen in Hulsterlo”, duidt de fokster.

Ook Toulon en Emerald van ’t Ruytershof tekenden voor het vaderschap van fokproducten met suffix Van Duyversputten. Kyoto en Tilouis Van Duyversputten klasseerden zich vorig jaar bij de mannelijke jaarlingen in Libramont en zijn respectievelijk producten van Emerald van het Ruytershof x Toulon en Toulon x Diarado. Beide paarden zijn bijzonder veelbelovend op het hout.

Moederdieren van Toulon en Diarado

Lieve Blindeman heeft een merrie van Toulon en een van Diarado. Hoe omschrijft ze beide moederdieren met elk een waardevolle en ruim bewezen hengst als vader?

“De Toulon-merrie is een grote, fijne merrie. Ze is dressuurmatig makkelijk te rijden maar wordt dikwijls heet op het hout. Haar moeder sprong internationaal onder Jean-Claude Van Geenberghe over 1.45 m en ze was slechts 1m58 groot. De Diarado – merrie is heel chique en staat dikwijls vooraan op prijskampen. Ze was heel makkelijk te rijden in dressuur, op springwedstrijden en ook eventing pakt ze goed aan. Op de sprong was ze heel voorzichtig en snel. Maar een peesblessure zal haar spijtig genoeg uit het sportcircuit houden voortaan. Haar moeder is van Air Jordan Z en sprong op acjtjarige leeftijd 1.50 m in de USA. Ik kocht eveneens de halfbroer (v. Quality Time) van de merrie, die vorig jaar op het WK vijfjarigen zestiende werd. De Diarado-merrie is ook de moeder van Tilouis en ik heb dit jaar vier fokproducten van haar (2 van Quality Time, een Chilli Willi en een Pavarotti Van de Helle), waarvan ik er graag enkele zal meebrengen naar Libramont.

Kassandra als jong en veelbelovend talent

Kassandra Van Duyversputten viel terdege op bij de vrouwelijke jaarlingen in Libramont vorig jaar. Lieve Blindeman hoopt dan ook deze dochter van Inshallah de Muze x Clinton te starten dit jaar bij de tweejarigen. Kassandra maakte dus haar droomafstamming reeds waar in haar eerste levensjaar!

Lieve: “We hebben zelf ook hoge verwachtingen van Kassandra. Ze groeide ondertussen uit tot een mooie tweejarige merrie. Ik zou graag twee veulens bij haar fokken en haar daarna uitbrengen in de Cyclus bij de vijfjarigen. Dit jaar laat ik haar dekken door Nadal Hero & DB. De hengst is iets compacter en door zijn afstamming denk ik dat dit wel een goede combinatie kan zijn. Ook Parfait Van het Schaeck (v. Comme il Faut x Diamant de Semilly) zou ik graag bij haar gebruiken.”

We hopen dan ook de fokkerij Van Duyversputten nog tal van jaren in Libramont aan het werk te zien.

Patricia Parrein

Lees ook in Beurs van Libramont

Campagne EuroFoodArt (deel 2): in het vlees proef je de Ardennen

Libramont Libramont is een typisch Waalse beurs. De redactie van Landbouwleven kreeg de kans om enkele Waalse streekproducten te leren kennen tijdens een culinaire rondrit, in het kader van de campagne EuroFoodArt “Europese topkwaliteit is kunst”. Lees in deel 2 over de typische Ardeense specialiteiten: Jambon d’Ardenne en Saucisson d’Ardenne.
Meer artikelen bekijken