Startpagina Libramont

Wat dachten de standhouders van de beurs?

De meeste standhouders waren het erover eens dat er vrijdag minder volk was. Zaterdag en zondag kwamen er meer bezoekers.

Leestijd : 3 min

Bij Ardenne joyeuse, waar 45 exposanten de bezoekers voorzien van spijs en drank, klonk het maandagmiddag dat de verkoop gelijkaardig was als vorig jaar. Brasserie de Bastogne meldde zelfs dat het bierverkoop hetzelfde was, ondanks de hitte.

Op de stand van Sols Vivants lijkt stagiaire bij Pas à Pas Xavier De Wasseige tevreden: “We merken een grote opkomst, en we merken dat veel mensen die negatief stonden ten opzichte van permacultuur toch positief gezind vertrekken. Veel vertellen over hun eigen ervaringen, en vragen tips om ook aan permacultuur te doen.”

De stand van Apaq-W staat er dan weer wel elk jaar, met de Boutique de la Bande des Félait, een winkeltje dat enkel wordt opgesteld met de beurs van Libramont. “De eerste dag was niet zo’n succes, maar op zondag werd wel veel verkocht. Vooral spulletjes voor kinderen, zoals de pennenzak kit, gingen vlot over de toonbank.”

Milcobel heeft voor het derde jaar op rij een stand op Libramont. De coöperatie betrekt het overgrote deel van de melk die het verwerkt van leden in West- en Oost-Vlaanderen. Vorig jaar werd afgesloten met bijna 2.700 leden. Hieronder zijn 150 Waalse leden, schat Koen Goethals van Milcobel in. De meesten zitten in de omgeving van Doornik, dus vlakbij de taalgrens en binnen enkele tientallen kilometers van de fabrieken in Langemark (mozzarella) en Moorslede (Brugge kazen).

De onderneming groeit precies sinds de focus werd gelegd op kwaliteitskazen en mozzarella, en is dus op zoek naar nieuwe leden. “We zijn op zoek naar 250 en 300 miljoen liter,” aldus Goethals. “Milcobel is een Belgisch bedrijf, daarom zijn we ook hier, diep in Wallonië. We spreken Vlaamse boeren aan maar zeker ook Waalse boeren die misschien lid willen worden.”

Waalse boeren moeten wel een psychologische grens over gaan, erkent Goethals. “Onze sites zijn in Vlaanderen en de meeste boeren spreken Vlaams. Dus als we hier met Waalse boeren spreken leggen we ze uit dat Waalse leden natuurlijk volwaardige leden. Zodra ze toetreden, en we hebben al kandidaten op de beurs mogen opschrijven, is Milcobel ook hun coöperatie.”

Animo is er zeker, aldus Goethals, omdat Milcobel vol in zet op producten met toegevoegde waarde en dus een meerprijs– al zijn deze markten ook relatief volatiel. De Waalse concurrent LDA werkt meer op boter en poeders, waarvoor vaak contracten met langere looptijd worden afgesproken. “Elke melkveehouder kan zijn afweging maken.”

Wilco de Crom van het Nederlandse MS Schippers vindt de beurs zeer geslaagd. “Door de hitte zal het aantal bezoekers wat lager zijn maar het blijft een waanzinnig groot en divers evenement.” Vrijdag mocht de stand zich verheugen op veel volk, omdat het met circa 35 graden goed toeven was bij de koude lucht blower die het bedrijf had opgesteld. “Weliswaar zijn niet alle bezoekers van Libramont landbouwers, de informele sfeer maakt het toch ook een goede plek om klanten en potentiële klanten te spreken. Over wat gebeurt in de veehouderij, om feedback te krijgen op onze producten etc.” JCB & MV

Lees ook in Libramont

Opnieuw plaats voor het trekpaard in het bos

Libramont Om verschillende redenen is het aantal boomslepers de laatste jaren sterk verminderd. In de bosbouwsector heeft het gebruik van paarden nochtans vele voordelen (minder bodemverdichting, behoud van de vegetatie, grotere wendbaarheid, enzomeer), zelfs in combinatie met bosbouwmachines. In dit opzicht trekt het werkpaard een groeiend aantal liefhebbers aan, waarvan sommigen actief zijn in onze bossen en wouden.
Meer artikelen bekijken