Startpagina Veeteelt

Meerdere hooibouwmachines demonstreerden voor het eerst op Belgische bodem tijdens grasdemo Libramont

Na vier dagen beurs in Libramont werd er haast exact tien kilometer verderop in Bras een vervolg aan gebreid met de vijfde editie van de Intenationale Graslanddemo en Infodag. De weergoden waren het evenement wederom gunstig gezind. Iets te gunstig misschien, met temperaturen die richting 30°C gingen. Opmerkelijk is dat er dit jaar heel wat machines voor het eerst in demonstratie op Belgische bodem te zien waren.

Leestijd : 8 min

Grote nieuwigheden waren er niet te zien, de grote noviteiten werden immers enkele maanden geleden op de Agritechnicabeurs in Hannover (D) gepresenteerd. Maar toch werd er voor ons Belgisch publiek voor het eerst bepaalde merken in werking getoond. Denk zo bijvoorbeeld aan de hooibouwmachines van Fendt, Massey Ferguson, Kubota, … Maar vergeet ook de triplemaaier van Mc Hale niet, evenals de afschuifwagen van Annaburger, de perswikkelcombinatie van Pöttinger, de getrokken wikkelaar van Göweil, de wiellader van Claas, de verreiker van Kramer,...

Andere nieuwe hooibouwmachines zagen we wel op de beursvloer van Libramont, maar niet in demonstratie. Denk zo aan de hooibouwmachines van New Holland of de Fliegl Buffel. Als reden hierachter werd ons opgegeven dat er al wel ‘showmachines’ zijn, maar nog geen demomachines. De fabrikanten verkiezen ervoor om ze netjes te houden zodat ze van beurs naar beurs kunnen gaan, maar nemen ze wel in hun communicatie mee. Een teken dat de fabrikanten en importeurs er duidelijk in geloven en de weg voorbereiden om ze in de praktijk te laten komen.

Twee parcours

Het was de tweede editie waarbij het principe van de groepsdemonstraties van machinetypes zoals maaiers, schudders, harken werd verlaten en er richting ‘merkendemo’s’ werd gegaan. Het kijken en vergelijken is er zo stevig op achteruit gegaan.

De bezoeker kan nu op het demonstratieterrein twee verschillende geleide bezoeken (parcours) volgen langs ‘merkenstands’. Het kan dan wel even rennen zijn over het terrein als je als bezoeker gericht interesse hebt in bv. enkel maaiers. De organisatie voorzag enkel in Franstalige toelichting, slechts hier en daar nam een Nederlandstalige verkoper de microfoon ter hand om toelichting te voorzien. Maar globaal bleef de Vlaming sterk onderbedeeld in de informatievoorziening. Niet echt netjes van de organisatie uit, gezien een groot aantal bezoekers toch uit Vlaanderen kwam.

Twee voordroogbalen in één gewikkeld pak steken is in sommige regio’s populair. Göweil kan het zowel stationair als al rijdend klaar spelen.
Twee voordroogbalen in één gewikkeld pak steken is in sommige regio’s populair. Göweil kan het zowel stationair als al rijdend klaar spelen. - TD

Enkel de opraapwagens en hakselaars werden via een groepspresentatie toegelicht. Niets mis mee, en het verhoogde ongetwijfeld het showaspect. Bij de hakselaars was het opvallend dat er meer wagens beschikbaar waren dan hakselaars. Logisch: in de praktijk is het ook zo, zou je denken. Maar de reden moet hier elders gezocht worden. Er zijn gewoon meer aanbieders van aanhangwagens dan veldhakselaars. De organisatie loste het galant op door de hakselaars een rondje meer te laten rijden zodat iedere aanbieder van wagens aan bod kwam.

Het was wel opvallend hoeveel type’s aanhangwagens aanwezig waren. De klassieke kiepwagen was er niet, wel een silagewagen van Krone, de ‘uitdraaiwagen’ zoals de Joskin Dakkar en Strautmann Aperion en de afschuifwagens van Fliegl en Annaburger. De afschuifwagen blijkt sterk gewaardeerd te zijn omwille van zijn polyvalentie: een stalmeststrooier of overlaadsysteem kan eenvoudig achterop gebouwd worden. Het merk Annaburger is net geen jaar op onze markt en kwam er door een loonwerker die op zoek was naar een heel specifieke machine. Die vond hij niet bij ons, wel in Duitsland, en werd zo gelijk importeur. De eerste maanden heeft hij vooral veel tijd moeten steken in de homologatie.

Steeds breder

Als we kijken naar de maaiers, kunnen we heel snel en eenvoudig zeggen: “De markt biedt voor ieder wat wils”. Eén richting zit niet in de ontwikkeling. Maaicombinaties met een front- en zijmaaier worden aangeboden, net als triplemaaiers. Enkel Kuhn liet een getrokken maaier met centrale dissel zien in Libramont. Met een werkbreedte van 5m20 en een tractor van 120 pk zou een capaciteit van 5 ha/u haalbaar zijn.

Vlindermaaicombinaties hebben duidelijk de aandacht van fabrikanten, meerdere fabrikanten demonstreerden hiermee. Vicon liet mooi zien hoe ze moderne gps-techniek toepassen om automatisch de overlap tussen front- en achtermaaiers te regelen. Handig in bochten, op wendakkers en bij overlappingen.

Wat er achter de maaibalk zit kan ook heel divers zijn. Gaande van wel of geen kneuzer tot een vijzel of tapijt om het gewas op zwad te verzamelen. De keuze tussen vijzel of tapijt om het zwad te maken wordt ingegeven door het ‘gewicht’ en het al dan niet aanwezig zijn van een kneuzer. Als er een kneuzer is, ligt het tapijt meer voorhanden, omwille van constructietechnische redenen en gewicht. Als er geen kneuzer is kan een vijzel het gewas meer onderaan de maaibalk opvangen.

Eigenlijk zorgen voornoemde opties voor maaiers die heel flexibel in te zetten vallen naargelang de omstandigheden. Tegenwoordig worden er meermaals kleine sneden gemaaid, die wegens hoge temperaturen enkel in zwad worden gedroogd om voordrooggras te oogsten.

Mc Hale legde met zijn vlindermaaicombinatie de aandacht op het feit dat de maaiers de bodem volgen in drie richtingen dankzij een specifiek, gepatenteerd systeem.

Wat drieledige maaicombinaties betreft, blijft Krone haast alleen spelen in de markt met een zelfrijder. Toch lijkt de machine aan populariteit te winnen. Meerdere loonwerkers gaven ons aan dat deze maaier altijd klaar staat in hun loods om uit te rukken.

Tijdens demo’s zien we wel eens machines opduiken die we in de praktijk minder snel tegen komen, zoals deze bandhark. Eén van de voordelen is de zuivere gewasopname.
Tijdens demo’s zien we wel eens machines opduiken die we in de praktijk minder snel tegen komen, zoals deze bandhark. Eén van de voordelen is de zuivere gewasopname. - TD

De trend van steeds bredere maaicombinaties zet zich verder richting schudders en harken. Meerdere harken met vier elementen werden getoond in Libramont én er blijkt echt een markt voor te zijn. Al moeten we toegeven dat dit een kleine markt is van amper een handvol stuks in ons land. Maar de toenemende interesse hierin valt te verstaan. Het blijken niet enkel loonwerkers te zijn die hierin investeren, maar ook grote veehouders. Deze groep wil optimaal kunnen inspelen op het ideale oogstmoment en dan klaar staan met een grote capaciteit om de oogst binnen te halen.

In Libramont lieten meerdere fabrikanten een bandhark zien. In plaats van harkzonnen heeft deze machine een pick-up die het gras opneemt en het op een dwarstapijt plaatst. Zo kan het gewas afhankelijk van de machine links, rechts of centraal verzameld worden. Het grote voordeel van dit type machine is de heel zuivere opname van het gewas dat maar weinig wordt verontreinigd met grond. Tevens kunnen grote werkbreedtes in één zwad verzameld worden. Vanuit de praktijk horen we dat er wel interesse is in deze machines, maar geen geld.

Merkendans

Als we even naar een ander aspect van de hooibouwmachines kijken, zien we nog enkele andere dingen gebeuren op vlak van fabrikanten. Tijdens de vorige graslanddemo in Libramont zagen we voor het eerst de Case IH balenpersen gedemonstreerd worden bij ons. Nu horen we dat er een geslaagde introductie was van deze machines en alles vlot verloopt van fabriek tot dealer en klant.

Nog ten opzichte van de vorige editie, zagen we dat de merknaam Deutz-Fahr verdwenen is bij de aanbieders van hooibouwmateriaal. De fabrikant wil zich duidelijk focussen op tractoren en maaidorsers. In Libramont zagen we de Vicon machines nu ook in de Kubota kleuren verschijnen. Vorig jaar werden de hooibouwmachines voor het eerst in Libramont getoond, tijdens de Werktuigendagen volgde het gamma grondbewerking in Kubota kleuren en op Agribex was het de beurt aan de spuiten.

Ook Annaburger is een merk dat we recent op onze bodem zagen verschijnen.
Ook Annaburger is een merk dat we recent op onze bodem zagen verschijnen. - TD

De Fella hooibouwlijn zagen we nu voor het eerst in demonstratie op Belgische bodem gepresenteerd in de Massey Ferguson en Fendt kleuren. De Lely Tigo opraapwagen in Fendt kleuren was niet beschikbaar voor demonstratie. Naar verluidt is er door de toegenomen vraag een vertraging bij de uitlevering van nieuwe machines. Bemerken we trouwens dat net voor de Libramont-beurs het nieuws bekend werd dat de Fendt oogstmachines via een nieuwe firma, genaamd Agrimadis, verdeeld worden in België. Voor de naamgeving van de hooibouwmachines lijkt Fendt de inspiratie wel gevonden te hebben in de keuken, met namen als Slicer voor de maaiers, Twister voor de schudders en Former voor de harken.

Oogstmachines

Bij de oogstmachines was er een groot aanbod opraapwagens te zien. Als we de verkoopcijfers van de laatste jaren zien, zit het gebruik van deze machine duidelijk in de lift. “Ook al rij je met twee opraapwagens voor één boer, dan nog kom je toe met minder motorvermogen en brandstofverbruik dan met een vergelijkbare hakselploeg”, klinkt het bij fabrikanten.

Bij de opraapwagens innoveerde Lely enige jaren terug met een beweegbare voorwand. Door deze naar voren te plaatsen vergroot de laadruimte, de frontwand naar achteren bewegen verbetert de verdichting en de lossnelheid. Er zijn aanbieders die zweren bij de voordelen, anderen noemen het een modetrend.

Een ander duidelijk verschijnsel tekent zich af bij de perswikkelcombinaties: hier is er steeds meer aandacht om foliebinding toe te passen. Een betere baalvorm, betere bewaring en slechts één afvalproduct zijn hier de voordelen. Fabrikanten innoveren met de wijze waarop de baal gewikkeld wordt op de wikkeltafel. Hier zijn intelligentere methoden te ontdekken.

De perswikkelcombinatie van Pöttinger kenden we al maar zagen we in Libramont voor het eerst opduiken tijdens een publieke demonstratie in België.
De perswikkelcombinatie van Pöttinger kenden we al maar zagen we in Libramont voor het eerst opduiken tijdens een publieke demonstratie in België. - TD

Bemerken we dat we voor het eerst de perswikkelcombinatie van Pöttinger bij ons aan het werk zagen. De serieproductie zou volgend jaar aanvangen. Ook de Vicon Fast Bale verdient een pluim omdat het een non-stop perswikkelcombinatie is. De innovatie baseert zich op de techniek van twee perskamers om continu zonder stoppen balen te persen.

Göweil innoveerde met zijn getrokken wikkelaar. Ze lieten een nieuw model zien dat al rijdend twee pakken van 120x70cm kan wikkelen in één pak. Deze techniek zagen ze toegepast bij hun stationaire machines en ontwikkelde Göweil door naar zijn getrokken versies. Het gebruik van wikkelfolie neemt af, wat de kostprijs verlaagt en de tijd om balen te verzamelen en verplaatsen neemt af. Met de nieuwe getrokken wikkelaar introduceert Göweil ook een nieuwe aflegtafel. Deze steunt op de grond via twee looprollen. Het voordeel hiervan is dat een taaie gewasstoppel, zoals bij luzerne, wordt platgewalst zodat de stoppel de wikkelfolie niet kan beschadigen. Tevens verlaagt de valhoogte van het pak, wat de kwaliteit van het gewikkelde pak ten goede komt.

Wie minder wou stilstaan bij het machinegeweld, maar wel meer wou weten over de uitbating van zijn grasland en de vervoedering van gras kon terecht bij de infostands aan de beursingang. Immers spreekt men niet alleen van een grasdemo, maar ook van een infodag. Gezien de droge weersomstandigheden en de gevolgen naar de kwaliteit van het grasland wisten in dit kader de Güttler doorzaaimachines van een verhoogde aandacht te genieten.

Van de organisatie kregen we een bezoekerscijfer mee van 6.373 geïnteresseerden voor de graslanddemo. Momenteel gaat dit initiatief om de vier jaar door, maar de organisatoren uitten deze editie de wens om dit tweejaarlijks te laten doorgaan. Ter volledigheid nog meegeven dat wegens de hitte de organisatoren flesjes water uitdeelden op het demoterrein. De temperatuur van het aangeboden water werkte minder verfrissend, maar het ging wel de uitdroging tegen.

TD

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken