Startpagina Actueel

EU-agentschap vindt glyfosaat niet kankerverwekkend

Glyfosaat moet niet bestempeld worden als een kankerverwekkende stof. Dat stellen experts van het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) woensdag in een advies aan de Europese Commissie, die zich later dit jaar opnieuw moet buigen over de vergunning van het veelgebruikte, maar omstreden basisproduct in onkruidverdelgers.

Leestijd : 2 min

Volgens directeur Jack de Bruijn van het comité voor risico-analyses van ECHA waren alle leden het erover eens dat glyfosaat niet geklasseerd kan worden als een kankerverwekkende stof, mutagene stof of als een stof die schadelijk is voor de voortplanting. Wel kan glyfosaat ernstige oogletsels veroorzaken en is de stof giftig voor leven in het water.

ECHA onderzoekt de intrinsieke potentiële risico’s van chemische stoffen. Het agentschap zal zijn conclusies overmaken aan de Commissie, die wachtte op dit advies om een beslissing te nemen over de toekomst van glyfosaat in Europa. Het gebruik ervan is omstreden. Vorige zomer slaagde de Commissie er niet in voldoende lidstaten te overtuigen om de vergunning voor jaren te verlengen. Uiteindelijk werd dan maar een voorlopige vergunning voor 18 maanden uitgereikt.

Eerder kwam ook de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) al tot de slotsom dat glyfosaat niet kankerverwekkend is. Dat staat haaks op een eerdere studie van de Wereldgezondheidsorganisatie, die concludeerde dat de onkruidbestrijder ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is. De analyse van de Europese agentschappen overtuigt milieuorganisaties en groene Europarlementsleden echter niet. Ze laken de geheimhouding van een deel van de studies waarop ze hun oordeel baseren. “Dat ECHA vandaag hetzelfde besluit neemt als EFSA, betekent dat de nood aan transparantie nog steeds groot is. Pas als onafhankelijke wetenschappers inzage krijgen in de gebruikte studies, zal voor eens en altijd de twijfel over de schadelijkheid van glyfosaat kunnen weggenomen worden”, meent Bart Staes (Groen).

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken