Startpagina Paarden

Waalse fokkerijkampioenschappen blijven groeien

September is traditioneel de maand waar ‘Ghlin’ domineert op de kalender van tal van fokkers uit het hele land en zelfs daarbuiten. Dit jaar was de deelname overweldigend en de kwaliteit groot, bijzonder groot. De Open Fokkerijkampioenschappen van Wallonië schrijven overduidelijk van jaar tot jaar verder aan een boeiend stukje geschiedenis.

Leestijd : 4 min

350 deelnemers

Dat de sportpaardenfokkerij in België groeit en bloeit bewees organisator AHECS (Association Hennuyère des Eleveurs de Chevaux de Sport) dit jaar alweer. En wel met om en bij de 350 deelnemers aan de start, veulens, jaarlingen, twee- en driejarigen door elkaar.

De Belgische sportpaardenfokkerij is er steeds weer schitterend vertegenwoordigd met een keur aan fokproducten gefokt uit de meest prestigieuze prestatiebloedlijnen. Het dient bovendien gezegd dat de knipoog naar de Henegouwse fokkerij elk jaar explicieter wordt.

Trouw aan ‘terroirs’

De paardenfokkerij in deze provincie kan niet alleen prat gaan op een waardevolle bakermat in het zacht glooiende groene landschap, waar rust en stilte nog bestaan. Maar ook op het werk van enkele wereldvermaarde hengstenhouders, die de bloedlijnen van hun hengsten koesteren en ze deskundig laten floreren. Daarbij horen al evenzeer de fokkers, die hun merrielijnen bewaken en uitkienen, steeds op jacht naar een kwalitatief fokproduct. Maar die ook de veerkracht hadden hun rug te rechten als het even minder ging. Kortom, Henegouwen is een ‘terroir’ aan talent. Met als resultaat: uitmuntend meesterschap en een sportpaardengenetica om U tegen de zeggen. Zou men durven spreken van Henegouwse sportpaardengenetica? Zoals het woord Luxemburgse genetica op de tip van onze pen lag na Libramont, waar bij ADECLUX (Association des Eleveurs de Chevaux de Sport en Province de Luxembourg), ook iets dergelijks gestaag doet groeien met opvallende resultaten.

Uit tal van gesprekken met verschillende sportpaardenfokkers uit de provincies Henegouwen en Luxemburg kunnen we opmaken dat er in deze regio veel trouw en loyauteit is tussen fokkers en hengstenhouders. Op deze manier kregen de lokale hengsten meer lokale merries aangeboden. Dit alles resulteert nu in een sportpaardenpatrimonium met wereldfaam en gekende suffixen zoals d’Esquelmes, M-G C Leuze, du Houssoit, Sitte, du Seigneur, de Flobecq, d’Ecaussinnes, de Bellignies, du Châpitre, Ste-Hermelle, du Bosquetiau, Rivereuille… en zo kunnen we nog even doorgaan.

Greco Sitte als jonge topvererver

Iets meer dan 70 veulens streden in Ghlin om de titel Kampioen van Wallonië 2018.

De best vertegenwoordigde stamboeken waren Studbook SBS en Zangersheide. Op praktisch alle podia waren beiden aan elkaar gewaagd.

Wie Lingot d’Or de la Petite Hunelle (Greco Sitte x Rexar du Houssoit) zag schitteren vorig jaar als Kampioen van Wallonië 2017 in Ghlin en dit jaar als Kampioen Jaarlingen in Libramont, weet intussen dat zijn vader Greco Sitte (v. Button Sitte (v. Ogano Sitte) uit Adora Sitte van Argentinus x Chellano Z) ondanks zijn jeugdige leeftijd (12), al kan beschouwd worden als een topvererver. Ook in Vlaanderen is de interesse voor de hengst groot, wordt hij met argusogen gevolgd en bestuderen de fokkers hun merrielijnen met het oog op een aanparing.

We vermelden hier graag dat dezelfde Lingot d’Or dit jaar vierde werd bij de jaarlingen in Ghlin en dat Greco Sitte ook tekende voor het vaderschap van de vice-kampioen bij de jaarlingen en wel dankzij Little du Pré des Saules (Greco Sitte x Babyliss de Ste-Hermelle). De hengst werd dan nog eens uitgebreid vertegenwoordigd door zijn nakomelingen bij de tweejarigen in het Waals kampioenschap vrijspringen met twee nakomelingen met scores boven de 80 %.

Maar het meest schitterende moet nog komen. Voor het tweede jaar op rij claimde een fokproduct van Greco Sitte de titel van Waals Veulenkampioen. Dit jaar was de titel weggelegd voor het SBS–merrieveulen Ma Chance du Vert Pignon (Greco Sitte x Ugano Sitte).

De geluksvogel werd op de hielen gezeten door twee bijzondere producten met Z–papier: Trésor du Mas d’Eole Z (Toulon x Calvaro Z), eerste reservekampioen en Chenta des Marronniers Z (Dobbel’s Cento x Contendro) als tweede reservekampioene. De scores voor het drietal, respectievelijk 83.3, 83.10 en 82.5 spreken voor zich! Kwaliteitslevel = zeer hoog!

De overige podia in Ghlin

Bij de jaarlingen werd het eerder geciteerde Greco-product Little Pré des Saules, voorafgegaan door winnaar Kando de Kestemont Z (v. Kato T Z) en gevolgd door London de Bellignies (v. Diamant de Bellignies), die derde werd.

Zangersheide domineerde het podium bij de tweejarigen met als Kampioen van Wallonië Djoko Z (Dominator 2000 Z x Darco). Eerste vice-kampioen werd de SBS-merrie Kaliopee du Saint-Chêne (Vigo d’Arsouilles x Ugano Sitte), die tevens titelvoerend Belgisch kampioene werd in Gesves vorige maand. Tapioca M&O Z (Tangelo vd Zuuthoeve x Catoki) kaapte de titel van tweede reservekampioene weg in Ghlin.

Heel internationaal was het podium bij het Waals kampioenschap vrijspringen voor driejarige paarden, waar de SF-merrie Folly Stuff (Cornet Obolensky x Darco) zegevierde, voor Jiosko Sitte (SBS - Ogano Sitte x Clinton) en de Oldenburger – hengst Vivant van de Chaballa (v. Chacco Blue).

Patricia Parrein – Borgenon

Foto’s: Photo Evénement

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken