Startpagina Tuin

Tuin

Tuin

Het verhaal van de narcis: Een sterke tuinplant met een bloem vol historiek

Tuin De planten en bloemen waar iedereen van jong tot oud meteen een naam op kan plakken, zijn niet zo dik gezaaid. De narcis, paasbloem of paaslelie is er zo eentje. Ze groeit en bloeit dan ook op een moment dat andere bloemen nog schaars zijn en heeft zich daardoor een plaats weten te veroveren in de tuin én de huiskamer.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Het fruitalfabet (deel 1)

Eind oktober, met het vallen van de bladeren, start het plantseizoen voor bomen en struiken. Wij zetten je graag op weg met een aantal belangrijke begrippen en weetjes uit de fruitwereld.

Vaste planten geven kleur aan je herfsttuin

Tijdens de herfst zijn de schitterende bladkleuren van de bomen, maar ook bessen, kleurrijke vruchten en fraai gevormde zaaddozen rijkelijk aanwezig, maar ook de zomerbloeiers en de terrasplanten, die nu stilaan uitgebloeid raken. Voor wie echter niet genoeg kan krijgen van bloeiende planten zijn er heel wat vaste planten die nu op hun mooist zijn en die de zomer verlengen met een flink scheut kleur in de tuin.

Bosbessen: de blauwe bes en haar familie

De bosbes is een buitenbeentje onder de bessensoorten. Dat is niet omwille van zijn groeivorm of zijn vele en lekkere bessen, maar wel omwille van de eisen die bosbessen stellen aan de bodem en door hun specifieke voedingsbehoeften. Mits de juiste verzorging is het echter perfect mogelijk om deze lekkere bessen ook in de eigen tuin te kweken.

Van kamerplant tot schitterende tuinplant

2023 was een uitzonderlijk

goed jaar voor de hortensia's. We kregen een vrij zacht voorjaar met weinig late nachtvorst en een vrij hoge gemiddelde temperatuur, zodat de planten al vrij vroeg gingen uitlopen met weinig risico op vorstschade.

‘Phytophthora infestans’ profiteert van natte zomer

Ervaren moestuiniers weten al langer dat het ene jaar het andere niet is. Het voorjaar was uitzonderlijk nat, koud en somber, waardoor de start in vele moestuintjes er een was met heel wat hindernissen. Waar we de laatste jaren in de zomer te kampen hadden met hittegolven en langdurig droge periodes, kregen we nu af te rekenen met koele en natte omstandigheden.

Meest gelezen

Quinoa uit eigen tuin

Onder druk van de veranderende klimatologische omstandigheden en in de zoektocht naar eiwitrijke gewassen is de Vlaamse landbouw sinds enkele jaren langzaam maar zeker aan het diversifiëren. Denk maar aan teelten als kikkererwt, veldbonen, yacon, soja, zoete aardappel en zeker ook quinoa.

Kiezen voor lavendel of salie?

Welke tuinplanten roepen met hun blauwe bloemen meer het vakantiegevoel op dan lavendel en salie? Lavendel, met zijn massa’s bloemen en zijn krachtige, rustgevende geur, laat ons dromen van zuiderse oorden. Tuinsalie, met zijn diepblauwe bloemen en zijn sierlijke vorm, is een ware vlinder- en bijenmagneet, en brengt zo op zijn eigen manier de zomer in de tuin.

Lastige luizen in de tuin: dopluis en beukenbladluis

Plantparasiterende luizen zijn er in vele soorten, kleuren en afmetingen. Zo zijn er de grote (tot 5 mm) bruinzwarte dromedarisluis op salix, de citroengele bamboebladluis en de beige bessenwortelluis maar ook de kleine (1,5 mm) donkergroene sparrennaaldluis. Vandaag laten we u kennismaken met 2 hardnekkige soorten en geven we tips om ze te bestrijden.

Buxus verovert stilaan opnieuw de Vlaamse tuinen

Dankzij zijn dichte groeiwijze en de mogelijkheid om hem te scheren als haag en in allerlei vormen was de buxus eeuwenlang immens populair in tuinen en parken. Helaas, de massale kweek en aanplant maakten hem tot een gemakkelijke prooi van ziekten en plagen. Daardoor werd hij massaal gerooid en vervangen door andere groenblijvende planten. Geen enkel alternatief kan echter tippen aan de kwaliteiten van de vertrouwde buxus.

Zoete aardappel: van het veld naar de moestuin

De klassieke groenten vonden hun weg door de jaren heen vanuit kleinschalige teelt in abdijen en moestuinen naar de grootschalige landbouwteelt. De zoete aardappel kwam pas recent op de radar voor teelt in onze streken tijdens de zoektocht naar gewassen die beter aangepast zijn aan het veranderende klimaat. Proeftuinen gingen ermee aan de slag en de teelt wordt nu langzaam maar zeker opgepikt door professionele telers.