Startpagina Actueel

Start to: overname van een landbouwbedrijf

De beslissing staat vast en de wil is groot. Als jonge snuiter heb je ervoor gekozen om een landbouwbedrijf over te nemen. Overnemen zelf kan niet zonder slag of stoot, en een goede voorbereiding is een must om te slagen in je opzet.

Leestijd : 2 min

Niet alleen bij de overname van een bedrijf, maar ook tijdens het runnen van dat bedrijf hebben jongeren nood aan kennis en steun. Fedagrim organiseerde in dat kader twee studienamiddagen, dit najaar in Geel en op 9 maart in Sint-Niklaas tijdens het ‘Feed The Future’ jongerencongres.

Het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging (KCBO), op zijn beurt, zette dit najaar twee inspiratieavonden op poten. Het introduceerde toen twee interessante overnametools: een handig werkboek getiteld ‘Geef je samenwerking kleur’, en een online competentieverkenner.

Zo kunnen jongeren de confrontatie aangaan met zichzelf en hun omgeving. Wat heb ik nodig om een sterke ondernemer te zijn? Hoe en waar verwerf ik de juiste competenties? Hoe maak ik goede werkafspraken, en hoe krijg ik de neuzen in dezelfde richting?

Daarnaast moet je je bedenken dat je bedrijf in een markt terechtkomt die je doen en laten zal beïnvloeden. Belangrijk is dus om die markt te kennen en er voeling mee te creëren. Ook hierover krijgen de jongeren enkele tips and tricks mee.

Met al die kennis van je eigen boekhouding en van de markt op zak kan je dan een bedrijfsplan opstellen. Stap met realisme naar de bank. Daar zullen ze je helpen bij het kiezen van het juiste krediet.

Of dat moet met enkel jouw geld, of dat van je omgeving? Niet per se. Verschillende financiële hulpmiddelen worden ter beschikking gesteld door de overheid, speciaal voor de landbouw of andere steunmaatregelen. Landbouwleven wenst alle overnemers en overdragers een vlot en aangenaam opvolgingstraject toe!

Vanaf zondag tot dinsdag wordt via landbouwleven.be telkens een artikel gepubliceerd over één of meerdere onderwerpen.

MV en D.C.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken