Startpagina Tuin

Tien om nu te zien:de 10 populairste sierbessenstruiken (2)

Vorige week hadden we het hier al over 5 struiken die in het najaar afgeladen vol hangen met sierbessen. Vandaag maken we deze top 10 compleet met een kwintet die, met uitzondering van sommige Viburnumsoorten, vaak gekocht en aangeplant worden omwille van

hun vele, prachtige bessen.

Leestijd : 4 min

Besplanten zorgen niet alleen voor kleuraccenten in de kale wintertuinen, het zijn ook ideale vogellokkers. Bovendien zorgen snijgroen van bessentakken of enkel kleinere bessenplantjes voor een instant kerstsfeer in de woonkamer of op het terras.

Cotoneaster

Cotoneasters of dwergmispels kunnen voor velerlei doeleinden gebruikt worden in de tuin. De meeste bladverliezende soorten hebben prachtige herfstkleuren, de groenblijvende soorten en hybriden zijn geschikt voor informele hagen en groenblijvende schermen; kruipende soorten kunnen gebruikt worden als dichte, effectieve bodembedekker en worden in die functie vaak aangeplant op taluds om de grond te stabiliseren. De kruipende soorten worden soms ook veredeld op halfstam en vormen dan mooie treurboompjes die in het najaar afgeladen vol hangen met glanzend rode bessen. Heel wat Cotoneasters bloeien zeer rijk en trekken met hun kleine bloemetjes massa's bijen aan, maar zijn toch op hun mooist in het najaar als bessenstruik. Dwergmispels groeien in bijna elke goed afwaterende grond, inclusief kalkhoudende gronden en zure zandgronden. Vaak aangeplante dwergmispels zijn: C. bullatus, een bladverliezende soort met mooie herfsttinten en rode bessen, C. dammeri, een laagblijvende, bladhoudende bodembedekker (10 tot 25 cm hoog), ideaal geschikt voor het begroeien van taluds en grote (beschaduwde) oppervlaktes, C. franchetii, een groenblijvende soort met sierlijk gebogen twijgen en trosjes eivormig oranjerode bessen, die zeer geschikt is voor hagen en C. horizontalis, eenoudere, bladverliezende soort met takken die gerangschikt staan in de vorm van een visgraat. Deze soort is in het najaar bedekt met ronde, rode bessen en wordt vaak gebruikt om tegen een muur op het noorden of het oosten te groeien.

Gaultheria procumbens

Gaultheria is een geslacht met meer dan 200 soorten groenblijvende, bloeiende heesters uit de familie van de Ericaceae. De in onze streken populaire Gaultheria procumbens of bergthee groeit in zijn oorsprongsgebied (centraal en oostelijk Noord-Amerika) als bodembedekking in bossen op zure gronden. Bij het wrijven van het blad of het pletten van de bes komt er een aangename geur vrij die het plantje te danken heeft aan een specifieke etherische olie die vaak wordt verwerkt in massageolie. Bergthee wordt slechts 15 tot 20 cm hoog en tot 30 cm breed. Het blad is aanvankelijk blinkend donkergroen, later op het jaar verkleurt het naar allerlei tinten rood en groen. Na de bloei, het plantje bloeit in juni-juli met witte of lichtroze, kleine urnvormige bloemetjes, ontwikkelen zich kleine oranjerode bessen die tot lang in het voorjaar aan de struik blijven zitten. Het struikje wordt rond de kerstperiode vaak gebruikt als tafelversiering omwille van zijn vele bessen en zijn beperkte omvang.

Pernettya mucronata

Hoewel uiterlijk erg verschillend wordt dit plantje vaak verward met bergthee. Beide behoren tot dezelfde familie (Ericaceae) maar Pernettya of parelbes is afkomstig uit Zuid-Amerika en is bij ons enkel op goed beschutte plekken winterhard. Net als bergthee wordt deze plant voornamelijk in het najaar verhandeld op het moment dat ze overladen hangt met bessen. Vaak wordt deze iets krachtiger groeiende plant gebruikt voor het vullen van potten en bloembakken in het najaar. Wie ze naderhand in de tuin wil uitplanten, moet weten dat het plantje ongeveer 60 cm hoog en breed wordt en behoefte heeft aan zure grond. Pernettya draagt enkel bessen, in kleur variërend van wit over roze tot kersrood, op de vrouwelijke planten. Wil men in de tuin bessen op het plantje, dan zal er ook een mannelijk (besloos) exemplaar aangeplant moeten worden.

Viburnum

Dit grote plantengeslacht telt een aantal soorten die vaak specifiek worden aangeplant omwille van hun decoratieve bessen. Viburnum davidii, een eerder laag blijvende (60-80 cm), wintergroene soort die vaak in groepen, als ietwat hogere bodembedekker voor zonnige plaatsen, wordt toegepast. De plant bloeit in mei-juli met trossen lichtroze bloemetjes die in het najaar gevolgd worden door trossen blauwgroene bessen. Voor een goede besdracht is kruisbestuiving (dus meerdere planten) nodig. Viburnum rhytidophyllum is eveneens bladhoudend en heeft grote lancetvormige, glanzend donkergroene bladeren die onderaan witviltig zijn. Deze sterke, tot 4 m hoog wordende plant, bloeit in mei en juni met grote (tot 10 cm), platte, crèmekleurige bloemschermen, die gevolgd worden door trossen rode, eivormige bessen die later zwart worden. De Gelderse roos of sneeuwbal ( Viburnum opulus) is een bladverliezende struik tot 4,5 m hoog die in het voorjaar overdekt is met platte, witte bloemtuilen. In het najaar hangt de struik vol met doorschijnend rode ietwat fragiele bessen, die niet zo geliefd zijn door de vogels en dus lang aan de struik blijven hangen.

Euonymus europaeus

Euonymussoorten worden niet geplant voor de spectaculaire bloei, wel voor de bladkleur, de herfstkleur, de specifieke kurklijsten op de takken en natuurlijk voor de opvallende vruchten. De Kardinaalsmuts of Euonymus europaeus is een bij ons inheemse, bladverliezende soort die tot 4 m hoog wordt. Euonymus groeit op vrijwel alle grondsoorten, met een voorkeur voor eerder kalkrijke gronden, en doet het goed ongeacht zon of schaduw. In mei bloeit de struik met onopvallende wit-groene bloemen, maar ze is in het najaar overdekt met blinkend rozerode vruchten, die bij het opengaan oranje zaden laten zien. De 4-lobbige zaden lijken op een kardinaalshoed, wat meteen ook de ietwat vreemde benaming van deze plant verklaart.

Het overzicht van de populairste bessenstruiken behandelt 10 van de meest opvallende en veel voorkomende besdragende struiken, maar is verre van volledig. Heel wat andere struiken dragen, misschien wat minder opvallend, ook bessen die de moeite waard zijn. Denken we maar aan lijsterbes, liguster, klimop, Berberis of zuurbes, Amelanchier, Aronia of meelbes... kortom te veel om op te noemen, maar zeker zo mooi om te zien.

GB

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken