Startpagina Varkens

Animal Rights infiltreert Nederlandse zeugenbedrijven

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft met een verborgen camera beelden geschoten van vermeende dierenmishandelingen op twee zeugenbedrijven in Nederland. Op de beelden is onder meer te zien hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden. Toch waarschuwt de inspectiedienst dat de beelden weliswaar schokkend kunnen zijn voor burgers zonder weet van de varkenshouderij - maar niet per se misstanden aantonen.

Leestijd : 3 min

Het gaat om bedrijven in Lunteren (Gelderland) en Nuenen (Noord-Brabant). Een medewerker van Animal Rights deed zich voor als een medewerker en filmde in het voorjaar in het geheim op de bedrijven. De identiteit van de activist is niet bekendgemaakt en op de gefilmde getuigenis van de nep-medewerkers wordt zijn gezicht niet getoond.

Op de beelden is ook te zien dat varkens tegen hun kop worden geschopt, en dat ontlastingsmonsters uit biggen worden geknepen. Op zieke en gewonde biggen wordt niet direct ingegrepen. Verder zijn er beelden dat verzwakte dieren worden geëuthanaseerd en de dode dieren in de kadaverton worden gegooid. De video van Animal Rights eindigt met een oproep geen vlees meer te eten. Animal Rights ontstond uit de anti-dierproefcoalitie en streeft uiteindelijk niet naar een vegetarische maar een veganistische toekomst.

De algemene media in Nederland gaven veel aandacht aan het 12 minuten durende filmpje.

De Nederlandse landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) reageert met de constatering dat de beelden voor de NVWA, de Nederlandse variant op de FAVV, geen aanleiding zijn voor direct ingrijpen. Het gaat volgens Schouten nadrukkelijk om een montage. De NVWA kreeg op internet massaal de vraag in te grijpen, maar reageert voorzichtig. Het is volgens de organisatie voor iedereen onaangenaam om de varkens in het filmpje te zien en te horen gillen. Ook het zien van zieke en dode dieren laat een mens niet onberoerd, stelt NVWA, zeker als je minder bekend bent met de varkenshouderij in Nederland.

Beelden zeggen niet alles

Zodra degene die verantwoordelijk is voor de verzorging van de dieren ziet dat een dier ziek of gewond is, moet hij het dier behandelen, of als dat niet mogelijk is uit zijn lijden verlossen. Op de beelden is volgens de NVWA niet zien of de wet op dit punt wordt nageleefd. De NVWA stelt dat de gefilmde handelingen – varkens insemineren, vaccineren, staarten couperen, het afvijlen van tanden en het oormerken van biggen – zijn toegestaan en in Nederland regelmatig worden uitgevoerd.

Toch zijn er op de filmbeelden ook zaken te zien die de NVWA als toezichthouder wel veroordeelt, of waarover de NVWA op zijn minst vragen heeft. Het schoppen en slaan van varkens bijvoorbeeld is niet toegestaan. Als degene die verantwoordelijk is voor de dieren ziet dat dit gebeurt, moet hij of zij daar ook direct tegen optreden. Ook is het de vraag of degene die zegt de dieren verzorgd te hebben wel vakbekwaam is en voldoende voorbereid op de welzijnsaspecten van zijn werk. Ook roept de verwijzing naar routinematig toedienen van antibiotica vragen op bij de NVWA.

Om hierover helderheid te krijgen zou de NVWA verder onderzoek op het desbetreffende bedrijf moeten doen en eventueel bij de dierenarts met wie het bedrijf zaken doet. Het praktische probleem is dat Animal Rights niet bekend heeft gemaakt waar de video’s zijn gemaakt. De NVWA stelt ook vast dat het mogelijk is dat de bedrijven na publicatie van de beelden hun leven hebben gebeterd, en dus bij daadwerkelijke inspecties vandaag geen overtredingen meer te vinden zijn.

Een screenshot van de beelden, waarop een ontveld big is te zien.
Een screenshot van de beelden, waarop een ontveld big is te zien.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij spreekt van een selectieve montage, die niet representatief is voor de wijze waarop varkens in Nederland worden gehouden. De Lunterense boer, Gijs van de Lagemaat, zegt tegen het Brabants Dagblad niet te weten wie de beelden heeft gemaakt. “We zouden graag om de tafel willen met deze persoon om het een en ander uit te praten en uit te leggen.” Het bedrijf van Van de Lagemaat heeft een zichtstal, wat betekent dat ze juist willen dat mensen kunnen zien hoe de dieren worden gehouden.

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken